Foto: dada777
Kto má rád zemiaky a cesnak, tak si na týchto zemiakoch určite pochutí. Zemiaky majú jemnú cesnakovú chuť a sú vhodné ako príloha, ja Zobraziť celý popisKto má rád zemiaky a cesnak, tak si na týchto zemiakoch určite pochutí. Zemiaky majú jemnú cesnakovú chuť a sú vhodné ako príloha, ja som ich pripravovala ku kurčaťu pečenému na soli. Recept je vhodný pre bezmliečnu diétu, vegetariánov a vegánov...ale i ostatných.
porcie
príprava
na 250 °C
Postup
-
1
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska alebo polokolieska. Vo väčšom hrnci takto pripravené zemiaky dobre zmiešame s olejom, soľou a pretlačeným cesnakom.
- 2
Zapekaciu misku potrieme olejom a uložíme do nej zemiaky. Odokryté zemiaky pečieme pri teplote 250°C, po 20 minútach ich zalejeme pripraveným rastlinným mliekom a pečieme ešte asi 20 minút. Podávame ako prílohu, dobrú chuť!
- 2
vezmeš 1 kura, 1 - 1,5 kg soli a pekáč (zapekaciu misu). umyté kura treba dôkladne osušiť, do pekáča nasypeš asi 1/3 soli ale iba na šírku podľa veľkosti kuraťa, vyrobíš milej hydine akúsi soľnú postieľku tak v hrúbke cca 1,5 cm na výšku. na soľ položíš kura (ja vždy prsami hore) a naň nasypeš zvyšok soli. pekne ho tou soľou obsypeš, spravíš mu pyramídu, nech sa cíti dôležito. aby nikde netrčalo, ak je veľké, dáš soli viac. eto vsjo - milé kura dáš do predhriatej trúby na cca 220°C a podľa veľkosti 1 - 1,5 hoďky pečieš. tak cca 20 minút pred koncom vyberieš, soľnú krustu opatrne rozbiješ a odstrániš, opatrne, aby si nestrhla aj kožičku a dáš dopiecť kým nie je koža zlatohnedá a chrumkavá. a úplne nezdravá ale vynikajúca. preto musí byť kura osušené, lebo na vlhkú kožičku sa soľ prilepí a koža sa pri jej odstraňovaní strhne. napriek množstvu soli mäso vôbec nie je presolené, je krehké a vynikajúce.
@dada , recept na zemiaky sa mi páči, my cesnakové môžeme a kura na soli som nerobila už hádam 15 rokov, takže ďakujem za pripomenutie, znamenáme, navaríme. :-))
Ja pečiem to kura trochu inak, umyté a osušené kurča dám do pekáča, kde vysypem kilo soli. Na kurča už soľ nedávam. Je výborné, mňam, hneď by som si ho dala. :-)