Zapekané zemiaky s cesnakom

dada777 - fotkadada777, 16. júla 2013
Zapekané zemiaky s cesnakom
Foto: dada777

Kto má rád zemiaky a cesnak, tak si na týchto zemiakoch určite pochutí. Zemiaky majú jemnú cesnakovú chuť a sú vhodné ako príloha, ja Zobraziť celý popisKto má rád zemiaky a cesnak, tak si na týchto zemiakoch určite pochutí. Zemiaky majú jemnú cesnakovú chuť a sú vhodné ako príloha, ja som ich pripravovala ku kurčaťu pečenému na soli. Recept je vhodný pre bezmliečnu diétu, vegetariánov a vegánov...ale i ostatných.

4
porcie
15 minút
príprava
40 minút
na 250 °C

Suroviny

1 200 g
12 strúčikov
podľa potreby
1,5 ČL
250 ml




Postup

  1. 1

    Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska alebo polokolieska. Vo väčšom hrnci takto pripravené zemiaky dobre zmiešame s olejom, soľou a pretlačeným cesnakom.

  2. 2

    Zapekaciu misku potrieme olejom a uložíme do nej zemiaky. Odokryté zemiaky pečieme pri teplote 250°C, po 20 minútach ich zalejeme pripraveným rastlinným mliekom a pečieme ešte asi 20 minút. Podávame ako prílohu, dobrú chuť!

    Zapekané zemiaky s cesnakom - obrázok 2

Diskusia k receptu

radulienka
Tieto zemiačky určite vyskúšam, mám rada cesnak a určite je krásne chrumkavé, vďaka za recept...
cien
A receptík na kurča na soli ? Ani ja nepoznám rastlinné mlieko, možem dat aj obyčajne ? dakujem

rea1
@cien , recept na kurča na soli fakt nepoznáš? nepočula si o ňom? svojho času to bol absolútny hit. ale to bolo fakt dávno, ešte pred revolúciou, robilo sa to v každej domácnosti. :-)
vezmeš 1 kura, 1 - 1,5 kg soli a pekáč (zapekaciu misu). umyté kura treba dôkladne osušiť, do pekáča nasypeš asi 1/3 soli ale iba na šírku podľa veľkosti kuraťa, vyrobíš milej hydine akúsi soľnú postieľku tak v hrúbke cca 1,5 cm na výšku. na soľ položíš kura (ja vždy prsami hore) a naň nasypeš zvyšok soli. pekne ho tou soľou obsypeš, spravíš mu pyramídu, nech sa cíti dôležito. aby nikde netrčalo, ak je veľké, dáš soli viac. eto vsjo - milé kura dáš do predhriatej trúby na cca 220°C a podľa veľkosti 1 - 1,5 hoďky pečieš. tak cca 20 minút pred koncom vyberieš, soľnú krustu opatrne rozbiješ a odstrániš, opatrne, aby si nestrhla aj kožičku a dáš dopiecť kým nie je koža zlatohnedá a chrumkavá. a úplne nezdravá ale vynikajúca. preto musí byť kura osušené, lebo na vlhkú kožičku sa soľ prilepí a koža sa pri jej odstraňovaní strhne. napriek množstvu soli mäso vôbec nie je presolené, je krehké a vynikajúce.
@dada , recept na zemiaky sa mi páči, my cesnakové môžeme a kura na soli som nerobila už hádam 15 rokov, takže ďakujem za pripomenutie, znamenáme, navaríme. :-))
agora
rastlinné mlieko, myslí sa asi sójové mlieko...
minax
skoda ze nam nenapisala ake rastlinne mlieko.tych je vela.sojove.ryzove.kokosove.pohankove.alebo si mozme vybrat podla chuti?urcite je to dobre aj bez toho mlieka :)
dada777
Mlieko môžete použiť kravské a pre bezmliečnu diétu, vegetariánov a vegánov akékoľvek rastlinné mlieko - môžu byť všetky druhy (mandľové, ryžové, sójové, ovsené atď.).
daniela15
ďakujem za pripomenutie receptu kurča na soli, už som ho nejaký rok nerobila, bude v nedeľu na obed aj s tými fajnovými cesnakovými zemiačkami.
Ja pečiem to kura trochu inak, umyté a osušené kurča dám do pekáča, kde vysypem kilo soli. Na kurča už soľ nedávam. Je výborné, mňam, hneď by som si ho dala. :-)
dada777
@daniela15 , ja robím kurča na soli presne ako ty. Tiež nedávam soľ na kurča a vždy je výborné s chrumkavou kožkou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia