Zapekané čokoládové müsli

tiginko - fotkatiginko, 6. apríla 2013
Zapekané čokoládové müsli
Foto: tiginko

Už pár mesiacov je mojim najobľúbenejším raňajkovým jedlom, s domácim jogurtom. Inšpirovala ma @Alexola so svojím receptom http://varecha.pravda.sk/recepty/zapekane-ovsene-vlocky-fotorecept/25506-recept.html a kedže som ho mierne upravila, Zobraziť celý popisUž pár mesiacov je mojim najobľúbenejším raňajkovým jedlom, s domácim jogurtom. Inšpirovala ma @Alexola so svojím receptom http://varecha.pravda.sk/recepty/zapekane-ovsene-vlocky-fotorecept/25506-recept.html a kedže som ho mierne upravila, tak si dovolím ho pridať. Má u nás taký úspech, že patrí k mojim večerným rituálom cca každý piaty deň.

15 minút
príprava
10 minút
na 160 °C

Suroviny

200 g
200 g (špaldové, pohánkové, žitné)
50 g
2 PL
2 PL (alebo javorový)
1 ČL
100 g
2 - 3 hrste
 (alebo iné sušené ovocie)




Postup

  1. 1

    Rúru si predhrejeme na 160 stupňov. Do hrnčeka dáme roztopiť maslo, pridáme med, sirup a škoricu. Stačí len mierne hriať, aby sa maslo neprepálilo. Pridáme nalámanú čokoládu a vypneme. Dobre vymiešame. Do misy si navážime vločky, ja používam rôzne kombinácie. Pridáme orechy a čokoládovú zmes z hrnčeka.

  2. 2

    Poriadne vareškou premiešame, aby sa čokoláda nalepila rovnomerne na obilniny. Na čo najväčší plech dáme papier na pečenie, rovnomerne rozvrstvíme zmes a dáme piecť na 10 min. Potom trúbu vypneme a necháme müsli vychladnúť v nej. Zvyčajne pečiem večer a ráno vyberiem. Potom už len domiešame do zmesi kokosovú múčku a sušené ovocie podľa chuti , ja používam najradšej brusnice. Neodporúčam piecť spolu s ovocím, zbytočne stvrdne.

  3. 3

    Pekný fotopostup nájdete u @Alexola vo vyššie spomenutom recepte.

Diskusia k receptu

ilusa
Paci sa mi to,aj take bez jogurtu by sa dalo chrumkat,namiesto keksika
tiginko
tie sirupy sa predávajú v DM, môžeš použiť aj hnedý trstinový cukor, alebo len med...
angast
nemôžeš. Má to celkom inú chuť. Javorový sirup dostaneš v každom
hypermarkete. Dá sa minúť rôznym spôsobom .
lusinkab
:-) super hned by som si to teraz dala,taketo mam veeelmi rada :-) @margaretka28 ono javorovy sirup ma svoju specificku chut ale ked das navyse med a 1PL medu a 1 PL hnedeho cukru tak by sa na tom nemalo nic pokazit. Ja som uz v par receptoch takto zamenila kedze nie stale mam javorovy sirup v kuchyni :-)
angast
pokiaľ človek nevie akú chuť to má mať, tak áno. Nepokazí to ani náhradou - sladké to bude , jedlé a chutné taktiež.
afataga
chrum chrum, neskusala si dat aj orechy? vyzera to celkom jedle
tiginko
osladiť si to v podstate môže každý čím chce a ako je zvyknutý. V pôvodnom recepte je med + cukor. Agávový sirup som objavila nedávno, má vraj nízky glykemický index oproti iným sladidlám, tak prečo neurobiť niečo pre svoje svedomie, keď už musíme sladké :-) @afataga orechy som samozrejme skúšala, a dokonca sú aj uvedené v recepte :-) Bez nich by to nebolo ono...
slavka2012
Tak toto je aj moja salka caju! Javorovy sirup vlastnim, ale pozriem sa aj po tom agavovom, mas pravdu, treba nieco urobit aj pre to svedomie:-).
trencanka
Agavovy sirup som kupila v Kauflande. To ma teda prekvapilo, dokonca vraj v bio kvalite.
havino
robievam podobne synovi len s medom, javorový mám, používam tiež, ale tu ma ho veru nenapadlo dať, dúfam,že na budúce nezabudnem, tiež pečenie už mam nacvičené, každý týždeň z 2 L mlieka jogurt a zapekané musli z celého sáčku. Ja už zostávam len pri čistých vločkách s klíčkami a otrubami.
tiginko
@slavka2012 agávový je chuťovo menej výrazný ako javorový, ktorý je "karamelový" a nehodí sa všade. Sú to síce drahšie produkty, ale my ich zase toľko nepoužívame. Keď kúpim za fľašku, vydrží aj dva mesiace. Kým som na to prišla, že ho môžem použiť aj do týchto vločiek, tak vydržal aj viac. Na bežné pečenie je ich škoda a sladké jedlá ako palacinky, lievance a pod. u nás nie sú veľmi v obľube
slavka2012
@tiginko , vdaka za tieto informacie, uz sa aj po nom pozriem, my tiez nejedavame sladke hlavne jedla typu palaciniek, takze sa mi takato investicia do mojho svedomia oplati:-))).
tiginko
dúfam že budú chutiť ako nám... prekrásne vajíčko @violeta , chcela by som vidieť sliepku, ktorá ho zniesla :-) :-)
angast
@tiginko
tá farba vajíčka ti niečo pripomína?
To je vajko zo špeciálnej sorty lilaprtky vyšľachtené v Devínskej Novej Vsi.
violeta
@tiginko včera som si nevšimla tvoju reakciu, jasné mne chutia velmi, ale mužovi som varila kašičku, on je konzervatívny :-D Nabudúce pridám čokoládu až do studených, aby bola celá, teraz sa mi roztopila. Zase som použila google a vyšlo mi, že to bola asi táto sliepka :-D  www.google.sk/search?q=fialova+sliepka&hl=sk&...
tiginko
no vidíš @violeta , my sme zase najprv dávali posekanú čokoládu, ale sme zistili, že nám chutí taká roztopená, keď sú ňou vločky poriadne "zababrané". A nemusíme ju sekať :-) A tá sliepka ma tak rozosmiala, že som sa skoro zadusila kalerábom... :-)
angast
@violeta
ty máš ale odvahu s tým guglom. Nebála si sa ? Určite si tŕpla , čo z
to vybehne.
@tiginko kalerábik máš ako neutralizátor k tej čokoláde ?
tiginko
no @denisac to si ma veľmi s tou informáciou nepotešila. Tieto informácie z rôznych zdrojov sú na porazenie: niekde ti niečo vychvália do neba a iní ťa zase varujú pred škodlivými účinkami. Jeden aby sa z toho zbláznil... jediné riešenie všetci poznáme - jesť všetko, ale s mierou :-)
denisac
asi tak nejako,:):( Aj ja som pouzivala agave v dobrej viere, ze robim nieco pre nase zdravie.. V dnesnej dobe musi byt clovek doslava dektiv abY sa dospracoval k nie len reklamnYm informáciam..
nejedla22
A čo tak sladiť steviou? Stačí len inovovať recepty (ale neviem, ako sa správa pri pečení, no jeden recept tu už bol...)
athelasil
mňáám :) vyzerá to super, ukladám a teším sa, keď vyskúšam :)
tiginko
ďakujem, aj chutia super. Len začínam pomaly rozmýšľať nad nejakou menšou zmenou, aby sme nejedli stale rovnaké. Možno nejaký karamel , uvidím, či sa dá urobiť aj z cukru z kokosových kvetov, ktorý mám doma...
jujoska
ahoj, chcela som sa ti @tiginko podakovat, ze si ma naucila takto zapekavat ovsene vlocky. Len u nas idu skor so sekanou cokoladou, ako takto roztopenou. A nechavam si ich vopred rozmocit v mlieku alebo jogurte, su omnoho chutnejsie a lepsie stravitelne, vyskusaj :D
tiginko
ahoj :-) keď mám pravdu povedať, tiež mi viac zachutili, keď si ich ráno zmiešam v domácom jogurte, pridám kokos, sušené brusnice alebo kustovnicu, a zjem ho až v robote. Všetko pekne zvláčnie a napríklad orechy majú perfektnú chuť, ako mladé, čerstvé. A aj čokoládu niekedy sekám, aby bola nejaká zmena
tiginko
ďakujem kika1212 za pozitívnu odozvu, poteší :-)
tiginko
som rada @ilusa , že si pre ne rovnako nadšená ako my... krásne Vianoce ti želám :-)
ilusa
@tiginko dakujem,zelam aj Tebe prijemne prezitie sviatkov,dufam ze kolaciky mas uz napecene
danila
toto je najlepšie zapekané musli aké som tu na vareche našla a veru som ich skúšala veľa :-) používam miesto masla kokosový olej a dávam ďatlový sirup s medom, rôzne sušené ovocie - brusnice, zlaté hrozienka, sušené slivky, datle...recept som už posunula viacerým kamarátkam a nevedia si ho vynachváliť...
tiginko
@Danila (3.7.2017 20:37)

ďakujem @danila , máš pravdu, tento recept sa dá obmieňať, my už máme za sebou tiež rôzne kombinácie. Tak dobrú chuť všetkým kamarátkam :-)
finczi
Včera som podľa tohto receptu pripravila túto dobrotu. Ďakujem, veľmi chutné. Agávový ani iný sirup som síce nemala, ale to neprekáža. Určite zopakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia