Foto: pusta
Zostala mi cuketa a rozmýšľala som, čo s ňou spravím. Pripravila som ju na spôsob prekladaných zemiakov, ako korenie som volila na zemiaky drvenú Zobraziť celý popisZostala mi cuketa a rozmýšľala som, čo s ňou spravím. Pripravila som ju na spôsob prekladaných zemiakov, ako korenie som volila na zemiaky drvenú rascu a štipľavú červenú mletú papriku, cukety som ochutila cesnakom, vrch som pokvapkala olejom, ked bolo všetko takmer upečené, zaliala som celé smotanovo syrovou zálievkou a dala som ešte zapiecť. Je to chutné, nenáročné jedlo na spôsob eintopfu.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
400 g |
|
600 g |
|
1/2 zväzka |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti /sladká |
|
2 strúčiky |
|
2 PL |
|
30 g |
|
150 ml |
|
2 ks |
|
100 g /iný |
|
2 PL zarovnané |
|
Postup
-
1
Pripravila som si cuketu.
-
2
Odkrojila som stopku, aj druhý koniec a pokrájala som ju na kolieska o hrúbke cca 3 - 4 mm.
-
3
Očistené zemiaky som pokrájala na kolieska o hrúbke 3 - 4 mm.
-
4
Do misy som rozklepla vajcia, pridala som kyslú smotanu a...
-
5
spolu dobre vymiešala.
-
6
Pridala som nastrúhaný syr, premiešala a dochutila som soľou.
-
7
Do tohoto základu som vmiešala posekanú petržlenovú vňať.
-
8
Pridala som múku.
-
9
Všetko som spolu dobre vymiešala, až vzniklo hustejšie liate cesto, ako na dolky a nechala som ho 30 minút odpočinúť.
-
10
Do pekáča vymazaného maslom som na spodok položila v utierke osušené plátky zemiakov.
-
11
Zemiaky som osolila, posypala drvenou rascou a štipľavou mletou červenou paprikou. Kto nemôže ostré, použije sladkú papriku.
-
12
Na zemiaky som položila kolieska cukety, ktoré som osolila a ochutila prelisovaným cesnakom.
-
13
Na cuketu som znovu dala zemiaky, ktoré som ochutila rovnako, ako I. vrstvu a pokvapkala som ich olejom. Vložila som piecť na 30 minút do trúby vyhriatej na 180 stupňov C.
-
14
Po tejto dobe som celé zaliala smotanovo-syrovou zálievkou, ktorú som pokládla vločkami masla.
-
15
Piekla som ešte 15 minút, kým sa na povrchu neutvorila zlatohnedá kôrčička.
-
16
Hotovú zapečenú cuketu som pokrájala na obdĺžniky a podávala s paradajkovým šalátom. Je to jedlo na spôsob "eintopf-u", nevyžaduje ďalšiu prílohu, šalát môžete voliť ľubovoľný, ale výborne sa k nemu hodia kvasené uhorky.
Diskusia k receptu