Zapekaná cuketa so zemiakmi (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Zostala mi cuketa a rozmýšľala som, čo s ňou spravím. Pripravila som ju na spôsob
prekladaných zemiakov, ako korenie som volila na zemiaky drvenú rascu a štipľavú
červenú mletú papriku, cukety som ochutila cesnakom, vrch som pokvapkala olejom,
ked bolo všetko takmer upečené, zaliala som celé smotanovo syrovou zálievkou a dala
som ešte zapiecť. Je to chutné, nenáročné jedlo na spôsob eintopfu.
4 porcie |
20 minút príprava |
30 +15 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravila som si cuketu.
- Odkrojila som stopku, aj druhý koniec a pokrájala som ju na kolieska o hrúbke cca 3 - 4 mm.
- Očistené zemiaky som pokrájala na kolieska o hrúbke 3 - 4 mm.
- Do misy som rozklepla vajcia, pridala som kyslú smotanu a...
- spolu dobre vymiešala.
- Pridala som nastrúhaný syr, premiešala a dochutila som soľou.
- Do tohoto základu som vmiešala posekanú petržlenovú vňať.
- Pridala som múku.
- Všetko som spolu dobre vymiešala, až vzniklo hustejšie liate cesto, ako na dolky a nechala som ho 30 minút odpočinúť.
- Do pekáča vymazaného maslom som na spodok položila v utierke osušené plátky zemiakov.
- Zemiaky som osolila, posypala drvenou rascou a štipľavou mletou červenou paprikou. Kto nemôže ostré, použije sladkú papriku.
- Na zemiaky som položila kolieska cukety, ktoré som osolila a ochutila prelisovaným cesnakom.
- Na cuketu som znovu dala zemiaky, ktoré som ochutila rovnako, ako I. vrstvu a pokvapkala som ich olejom. Vložila som piecť na 30 minút do trúby vyhriatej na 180 stupňov C.
- Po tejto dobe som celé zaliala smotanovo-syrovou zálievkou, ktorú som pokládla vločkami masla.
- Piekla som ešte 15 minút, kým sa na povrchu neutvorila zlatohnedá kôrčička.
- Hotovú zapečenú cuketu som pokrájala na obdĺžniky a podávala s paradajkovým šalátom. Je to jedlo na spôsob "eintopf-u", nevyžaduje ďalšiu prílohu, šalát môžete voliť ľubovoľný, ale výborne sa k nemu hodia kvasené uhorky.