Foto: zdenulla
Od krstnej mamy som dostala cuketu a tiež tip na to, ako ju chutne pripraviť :)
tepelná úprava
Suroviny
500 g |
|
2 ks |
|
5-6 ks |
|
400 g - nasekané (nemusia byť ak dáte viac celých paradajok) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bešamel: | |
50 g |
|
50 g |
|
600 ml |
|
|
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si potrebné suroviny: Penne uvaríme al dente, cukety umyjeme, vyčistíme a nakrájame na kocky. Paradajky oblanšírujeme a ošúpeme.
-
2
Cuketu osmažíme na olivovom oleji do polomäkka. Ochutíme soľou, MČK a korením na pizzu (môžeme použiť aj iné korenie- podľa chuti).
-
3
Ošúpané paradajky rozmixujeme na "pretlak" a zmiešame s paradajkami z konzervy. Zmes opäť spolu chvíľku pomixujeme.
-
4
Pripravíme si bešamel: V kastróliku si rozpustíme maslo. Mlieko a múku spolu rozmiešame a prilejeme do masla. Za stáleho miešania privedieme do varu a potom varíme ešte 5minút. Dochutíme soľou a bielym korením. (V pôvodnom recepte na bešamel je ešte aj muškátový oriešok, ale ja som nemala, tak som nedala :D)
- 5
Jénske sklo (alebo pekáč) vytrieme maslom a vysypeme doň polovicu uvarených cestovín. Na ne poukladáme polovicu pripravenej cukety.
- 6
Zalejeme časťou bešamelu...
- 7
...a polovicou pripravenej paradajkovej omáčky.
- 8
Posypeme strúhaným syrom a troškou čerstvej bazalky.
- 9
A postup zopakujeme: cestoviny, cuketa, bešamel, paradajky, syr a bazalka (trošku som neodhadla veľkosť nádoby :D). Môžeme ešte trochu okoreniť. Pečieme zakryté 30 minút, ale na koľkých stupňoch to vám nepoviem, keďže mám plynovú rúru... ale čudlík bol v strede :) Dobrú chuť!
- 5
Diskusia k receptu