Foto: monty469
Mnohí z Vás tento zákusok určite poznáte. Aj tu som videla pár receptov, s menšími či väčšími obmenami. Ja Vám ponúkam túto verziu Floridy, Zobraziť celý popisMnohí z Vás tento zákusok určite poznáte. Aj tu som videla pár receptov, s menšími či väčšími obmenami. Ja Vám ponúkam túto verziu Floridy, ktorú mám tiež od svokry :-) Väčšina jej receptov s piškótou sa začína: "Upečeme piškotu (napr.) zo štyroch vajec (na jedno vajce 4 deká cukru a 3 deká múky)" :-) Podľa nej pečiem piškótu doteraz, či už na rolády, alebo iné zákusky :-) Tento zákusok je na prianie môjho milovaného manžela, a týmto receptom uzatváram veľkonočné šialenstvo :-D
na 180 °C
Suroviny
Piškótové cesto: | |
1 PL |
|
200 g |
|
5 ks |
|
150 g |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
štipka |
|
Plnka: | |
750 ml |
|
3 ks |
|
3 ks |
|
200 g |
|
1 PL (domáci) |
|
300 g |
|
Šľahačka: | |
750 ml |
|
3 ks |
|
2 PL |
|
Ďalšie: | |
|
|
na vymastenie plechu |
|
na vysypanie plechu |
|
Postup
-
1
Cesto: Oddelíme bielky od žĺtkov. Do bielkov dáme štipku soli a vyšľaháme sneh.
-
2
Pridáme cukor a vyšľaháme do tuha.
-
3
Do žĺtkov dáme vodu a zľahka vmiešame do snehu.
-
4
Odvážime múku, a keďže pridávame 1 PL kakaa, tak odoberieme 1 PL múky, vmiešame kypriaci prášok a tesne pred vložením cesta do rúry, to pridáme k snehu a zľahka všetko premiešame.
-
5
Cesto vylejeme na maslom vymastený a múkou vysypaný plech, zľahka rozotrieme. (35x35)
-
6
Do vopred vyhriatej rúry na 180 °C vložíme plech, a pečieme cca 18 - 20 minút.
-
7
Plnka: Časť mlieka nalejeme do hrnca, pridáme cukor. V druhej časti rozmiešame zlatý klas a žĺtky. Keď začne mlieko v hrnci vrieť, prilejeme zvyšnú časť mlieka a uvaríme hustý krém.
-
8
Hneď po dovarení krému vyšľaháme sneh z bielkov.
-
9
Sneh zľahka vmiešavame do horúceho krému. Krém necháme vychladnúť.
-
10
Po vychladnutí do krému po častiach vmiešavame maslo.
-
11
Tretinu krému dáme na piškótový korpus, poukladáme odkvapkané a prekrojené marhule, a zatrieme zvyškom krému.
-
12
Šľahačka: Smotanu s cukrom a stužovačmi vyšľaháme do tuha, natrieme na krém, postrúhame čokoládou a dáme do chladničky na cca 1 až 2 hodinky.
-
13
:-)
Milá Danda ďakujem ti veľmi pekne, presne tak, manžel vie čo je dobré :-) Veľmi si na nich pochutil a nie len on :-D Tie baronkine rezy -pridáš recept ? Už len ten názov ma zaujal. Pozdravujem a prajem krásny večer
Ahoj, recept nebudem dávať, ale posielam Ti link, nájdeš ich aj pod názvom Grófkine rezy, akurát som miesto klasickej múky dala špaldovú hladkú múku, cukru do cesta 120 g, na jablká žiadny cukor len škoricu, hrozienka ani orechy, len sneh z bielkov + 4 PL cukru. A piekla som na 160°C. Po všetkých oslavách minulý a tento týždeň som mala chuť na koláč bez maslovej plnky a s kopou jabĺk. www.svetvomne.sk/recept/1057/Grofkin-kolac-recept,...
posielam obrázok môjho.
Vďaka za rýchlu odpoveď :-) tento koláčik poznám aj som ho piekla, ale pod iným názvom, je skvelý. Jablkové pečiem hlavne , keď je sezona a máme svoje jablčka. Ešte raz vďaka :-)
Ja mám ešte dosť jabĺk, čo som si kúpila na trhu a dostala od brata, skladujem ich v skrinke na balkóne, ale keďže už bude teplo, treba ich pomíňať, lebo sa začnú scvrkávať.♥
Ta ešči raz ci bars šumne dzekujem, poradovala som še, že še ci recepty ľubia
Tak to by sa patrilo :-) Kľudne zlatý klas môžeš nahradiť vanilkovým pudingom. Veľmi pekne ti ďakujem a prajem krásny deň:-)
Vďaka :-)
Milá Cesminaz, keby si vtedy išla okolo, veru by som ťa rada ponúkla :-) Ďakujem ti veľmi pekne za milý komentár a prajem krásny večer
ale huš, Jacku, jaký opakovací oslík, krásný dezert, takový se dá opakovat do skonání světa, jen když má kdo opakovat! Zdravím tě a mávám! Krásný večer!!
Zákusok vyzerá super a verím, že vám aj chutí tak, ako chutil nám :-) Ja stále tvrdím, že si veľmi šikovná ( no proste čistá ja :-D ) Sestrička prajem vám ešte krásny večer, pozdravujem vás
Vďaka za milý komentár, je fakt dobrý, odporúčam :-)