Zajačia pečeň so škvarkami na vidličku (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Aj keď nie na úplne pôvodný, ale na tento môj recept som si tu spomenul po viac ako
troch desaťročiach. U nás, na
košickej Furči, som vtedy mal vzácneho hosťa z Brna. Môjho konzultanta, Doc. Ing.
Karla Straku, CSc. Pohostil som
ho aj mojimi špeciálnymi 4_mäsovými klobásami, no na Technike v Brne si
pochvaľoval, že František mu v Košiciach
pripravil raňajky na vidličku a to bola práve takáto zajačia pečeň. Zajacom a sliepkam
sa v mojom chove darilo, tak
som aj ich mäsom zásoboval i našu kuchyňu.
2-4 porcie |
12-15 minút príprava |
12-15 minút tepelná úprava |
Postup
- to je všetko, čo som na prípravu chutných raňajok (alebo predjedla, či predpolnočnej silvestrovskej večere) potreboval
- z malých kúskov pokrájanej paradajky som zredukoval tekutinu v samostatnej rajnici asi s 2 PL rastlinného oleja
- v druhej rajnici som do červenihneda opražil dobrú hrsť domácich bravčových škvariek, potom som ich vareškou odtlačil na okraj a na horúcom výpeku som opiekol, na obidvoch stranách po 2÷3´, hladkou múkou poprášené zajačie pečene
- po ich zmiešaní s už čakajúcimi škvarkami, to potom vyzeralo takto
- pridal som na drobno pokrájaný zväzok (6÷7 ks) mladej zelenej cibuľky aj s „pierkami“, pretlačené dva strúčiky cesnaku, 2 PL čerstvo nastrúhaného ďumbiera, zredukovanú paradajku, okorenil štipkami čerstvo drvenej rasce a čierneho korenia, mletou červenou paprikou a soľou
- po zmiešaní a nadobudnutí „pohotovostnej“ jednotnej teploty som všetko nadstavil „hoblinkami“ PL masla,
- hneď aj na pásiky pokrájané hrubostenné papriky; krátko, 2÷3´ orestoval
- a za horúca servíroval s hriankami z bagetky s maslom! Všetkým Vám milí naši na Varecha.sk z hĺbky duší i sŕdc želáme do Nového roku 2017 pevné zdravie, silné nervy, šťastie, lásku a úsmevy dobroprajných ľudí!