Vyprážaná baza v palacinkovom cestíčku

dvorka - fotkadvorka, 30. mája 2012
Vyprážaná baza v palacinkovom cestíčku
Foto: dvorka

Rada experimentujem, mám rada nezvyčajné jedlá z domácich surovín, ktoré na mňa nepozerajú. Preto som vyskúšala vypražiť bazu a už sa teším ako si Zobraziť celý popisRada experimentujem, mám rada nezvyčajné jedlá z domácich surovín, ktoré na mňa nepozerajú. Preto som vyskúšala vypražiť bazu a už sa teším ako si budem robiť podľa tohto postupu kvety tekvice, ktoré ako som čítala sú vo francúzsku obľúbené.

2
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 ks
1 ks
1,5 dl
3 - 4 lyžice polievkové




Postup

  1. 1

    Najlepšia je baza z ranného zberu, keď nie je po daždi, a pravdaže z oblasti kde nechodia autá a motorky. Kvety neumývam, ja ich otrepem a poodtŕham prípadné škaredé kvietky.

    Vyprážaná baza v palacinkovom cestíčku - obrázok 1
  2. 2

    Urobím si o trošku hustejšie cestíčko ako na palacinky. Bez cukru a soli. Kvet do cestíčka namočím a položím na panvicu s rozohriatym olejom, nie však rozpáleným. Plameň mám na minime.

    Vyprážaná baza v palacinkovom cestíčku - obrázok 2
  3. 3

    Aby som nemala stopky, ja som ich nožnicami kuchynskými odstrihala a kvet som obrátila aby sa mi pekne vysmážal aj na druhej strane do zlata.

    Vyprážaná baza v palacinkovom cestíčku - obrázok 3
  4. 4

    Pre chuť som si ešte v cestíčku namočila hermelín ochutený cesnakom a ten som tiež osmažila. Nakoniec som pridala nastrúhané zemiaky. Bazu po vybratí som uložila na papierovú utierku a z každej strany pocukrovala. Kto má rád škoricu, môže aj škoricovým cukrom.

    Vyprážaná baza v palacinkovom cestíčku - obrázok 4
  5. 5

    Syr, baza, jahody a petržlenová vňať. Mám už všetko zjedené a mne to veľmi chutilo. Bazu mám rada a už mám aj sirup urobený a dokonca som v obchode objavila aj jogurt s bazou a jablkom. Prajem dobrú chuť.

    Vyprážaná baza v palacinkovom cestíčku - obrázok 5

Diskusia k receptu

eldina
podobne som robila púpavu, ale "naslano"...:)
páči sa mi,že sa nebojíš...gratulujem...:)
afataga
uz som o takom pocula ale neskusala, tu v okoli som bazu nevidela, inak by som vyskusala, a to vajce na tvrdo ide kam?
hubata
Ako decká sme s tým behali po dvore, mama nestačila pražiť. Ale robila ich bez hermelínu, len na sladko s so škoricou alebo kakaom a cukrom. Pekný receptík, foto aj popis. Vďaka za spomienku.
Mimochodom v kvetoch sa nájdu nielen malé chrobáčiky, ale ich milujú aj včely, osy, takže by som doporučovala namočiť ich do vody na pol hodiny a dať osušiť na utierky, lebo nešťastie je hneď.
sovka62
Naša starká nám takto vyprážala aj agátový kvet, tiež bol výborný, voňavý. Len kvety vopred máčala v slabo osolenej vode, aby sa zbavila prípadnej chrobače.
Nuž a agátový kvet sme jedávali aj rovno z agáta, bez akejkoľvek úpravy, hneď na začiatku kvitnutia, je sladký, voňavý, chutný. Keď sme u starkej pásli kozy,ktorým tiež agát chutí, jedným vrzom sme sa napásli aj my.
1x lipka
pupavciatko
o vyprážanej baze som v živote nepočula, ale bazový sirup robievam a všetci ho zbožňujeme
mracik9
Tak ako píše sovka62,vyprážali sme agátový kvet,fantastická pochúťka,mali sme ho za plotom