Foto: andy54
Recept mám od kamarátky, ktorá mi ho poslala mailom. Ona ho našla na nete. Vyskúšala som veľa receptov, no tomuto zostanem verná. Cesto je Zobraziť celý popisRecept mám od kamarátky, ktorá mi ho poslala mailom. Ona ho našla na nete. Vyskúšala som veľa receptov, no tomuto zostanem verná. Cesto je jemné, perfektne sa s ním pracuje a je naozaj chutné. A najlepšie na tom je, že sa mi ešte ani raz nestalo, že by mi nevykyslo. Dúfam, že som to nezakríkla.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Tento recept som robila zatiaľ len v domácej pekárni. Samozrejme, že sa dá robiť aj s mixérom, alebo vareškou.
- 2
Do domácej pekárni dám najprv tekuté suroviny: mlieko, um, žĺtky a roztopené maslo.
- 3
Teraz pridáme suché suroviny: polohrubú múku, hladkú múku, soľ, cukor a droždie. Zapneme program kysnutie cesta (u mňa 1,35 hod). Z bielok môžeme urobiť nejaký zákusok, alebo vtáčie mlieko).
- 4
Takto nádherne nám vykysne cesto.
- 5
Cesto dáme na pomúčený stôl a rozvaľkáme na 1 cm hrubé cesto.
- 6
Vykrajujeme kruhy. Necháme znova vykysnúť asi pol hodinku.
- 7
Dáme zohriať olej. Na surovej šiške urobíme do stredu dierku s dvoma prstami.
- 8
Dáme do horúceho oleja najprv dierkou nadol. Pečie sa to rýchlo, do 1 min, tak si treba dať pozor.
- 9
Potom otočíme, vyberieme a necháme odkvapkať olej. Hotové posypeme vanilkovo - práškovým cukrom a do stredu dáme džem. Dobrú chuť.
- 2
varecha.pravda.sk/recepty/sisky/4791-pouzi.html...
@andy mne sa to zdá tiež veľa vajec a zdajú sa mi nízke, tie moje sú vysoké. Možno aj tým, že si cesto robila v pekárničke, ručná práca je ručná a cesto na šišky treba dobre vypracovať,potom sa vydaria. Ale tým netvrdím, že je tvoje nie sú výborné a vyzerajú pekne.
Este k mnozstvu zltkov: platí, ze na 100 g muky sa dava 1 zltok, tak podla tohto receptu by malo byt max. 6 ks.
S dierkou uprostred je siska ako obchodna a neda sa prirovnat k tym plnenym, vid. postup vyssie. Tak robila moja svokra.
cesto NEPIJE olej preto, ze je v nom RUM. Kysnute cesto robievam velmi vela rokov a casto, preto som povedala, ze je tam vela vajec. == Inac zltka v kysnutom ceste pridavaju na jeho vlacnosti, to je pravda, a preto davam viacej zltok tam, ked chcem mat cesto jemne, ale na uvedene mnozstvo muky v recepte sa mi to zda stale vela, naviac, ze sa vysmazaju v oleji.