Vynikajúce šišky fotorecept

andy54 - fotkaandy54, 5. augusta 2010
Vynikajúce šišky (fotorecept)
Foto: andy54

Recept mám od kamarátky, ktorá mi ho poslala mailom. Ona ho našla na nete. Vyskúšala som veľa receptov, no tomuto zostanem verná. Cesto je Zobraziť celý popisRecept mám od kamarátky, ktorá mi ho poslala mailom. Ona ho našla na nete. Vyskúšala som veľa receptov, no tomuto zostanem verná. Cesto je jemné, perfektne sa s ním pracuje a je naozaj chutné. A najlepšie na tom je, že sa mi ešte ani raz nestalo, že by mi nevykyslo. Dúfam, že som to nezakríkla.

5
porcií
10/95 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 dl
8 ks
3 lyžice
100 g
400 g
200 g
1 sáčok
3 kopcovité lyžice
1 ks




Postup

  1. 1

    Tento recept som robila zatiaľ len v domácej pekárni. Samozrejme, že sa dá robiť aj s mixérom, alebo vareškou.

  2. 2

    Do domácej pekárni dám najprv tekuté suroviny: mlieko, um, žĺtky a roztopené maslo.

    Vynikajúce šišky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Teraz pridáme suché suroviny: polohrubú múku, hladkú múku, soľ, cukor a droždie. Zapneme program kysnutie cesta (u mňa 1,35 hod). Z bielok môžeme urobiť nejaký zákusok, alebo vtáčie mlieko).

    Vynikajúce šišky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto nádherne nám vykysne cesto.

    Vynikajúce šišky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto dáme na pomúčený stôl a rozvaľkáme na 1 cm hrubé cesto.

    Vynikajúce šišky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vykrajujeme kruhy. Necháme znova vykysnúť asi pol hodinku.

    Vynikajúce šišky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dáme zohriať olej. Na surovej šiške urobíme do stredu dierku s dvoma prstami.

    Vynikajúce šišky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dáme do horúceho oleja najprv dierkou nadol. Pečie sa to rýchlo, do 1 min, tak si treba dať pozor.

    Vynikajúce šišky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom otočíme, vyberieme a necháme odkvapkať olej. Hotové posypeme vanilkovo - práškovým cukrom a do stredu dáme džem. Dobrú chuť.

    Vynikajúce šišky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

evanaaa
Také šištičky by som si dala ,aj keď nie sú fašiangy. Ony sú dobré vždy.
alexdidi
podľa mňa je tam tiež veľa žĺtkov a cukru, čím sa rýchlo pripaľujú...
tatranka
Vyzerajú krásne,ako maľované.Ak sa ti s nimi darí v domácnosti uľahodiť,tak ich veru rob!Tých žĺtok je tam ozaj veľa ale určite je na to dôvod.
andy54
Keď som prvý krát čítala recept, aj mne sa zdalo veľa vajec. No spravila som ho a sú výborné. Neľutujem, že som to vyskúšala. Je pravda, že sa rýchlo robia. Písala som to aj v postupe. Možno vďaka tomu nenasajú veľa oleja. Skúste urobiť. Možno potom zmeníte názor.
jerica
Áno , s tými žĺtkami je to v poriadku , mám priateľku ktorá je výborná kuchárka , robí prefektné šišky a tiež dáva toľko vajíčok. Receptík ukladám. KK :-))
redakcia
@rajcinka , asi máš starý typ internetového prehliadača. Nainštaluj si najnovšiu verziu, tam suroviny prehádzané nebudú.
azza
Vyzerajú fajn ale je tam predsa veľa vajíčok .
liba
recept v dávke rumu a masla je nezrozumiteľný, šišky sa mi zdajú málo nadýchané, možno je to len zdanie.
45katka1
Urcite vyskušam,ale urcite len s polovicou vajec. Ja robim šišky klasicky su tiez vyborne..na pohlad presne ako tieto...ale mozno chut bude lepsia..vyskušam:-).Ja mam zas jednu inu ingredienciu,ktoru pridavam do kysnuteho cesta ked robim šišky.Ja davam len max 2 vajcia a pridavam kyslu smotanu do cesta,take 2 polievkove lyzice na pol kila muky,ale kedze ja robim stale z 1kg,tak tam stale šupnem celu smotanu a šišky su super:-)
tinca
každý máme ten svoj overený recept aj ja ho mám, už som ich vyskúšala veľa, ale tento pridala som ho na varechu je naj..naj
 varecha.pravda.sk/recepty/sisky/4791-pouzi.html...
@andy mne sa to zdá tiež veľa vajec a zdajú sa mi nízke, tie moje sú vysoké. Možno aj tým, že si cesto robila v pekárničke, ručná práca je ručná a cesto na šišky treba dobre vypracovať,potom sa vydaria. Ale tým netvrdím, že je tvoje nie sú výborné a vyzerajú pekne.
tinca
@rajcinka ako ti píše redakcia, ja mám prehliadač firefox a je super,dá sa zdarma stiahnuť z netu a nainštalovať, ten posun robí pri exploreri
evanaaa
Kritika, nekritika, ja som šišky nerobila, tak sa nemôžem vyjydriť, ale každý má asi svoj vyskúšaný recept, ktorý chutí jemu a Andy sem dala ten svoj. Treba vyskúšať, obetovať vajcia, veď celú dávku naraz nezje jedna osoba, možno to tak má byť.
evanaaa
A čo sa týka rozpisu surovín, nevidím tam nič nejasné, všade je správne uvedené množstvo.
marienka44
U nas stara mama robila pampusky s lekvarom vnutri, t.j. na jeden predznaceny kruh s formickou sa dala lyzicka husteho lekvaru bez petozy a prikryl sa druhym kruhom cesta a spolu sa vykrojili na jeden pampusik. Pocas kysnutia sa maju pampusky obracat a kladu sa do oleja povodnou stranou hore. Pri vysmazani prvej strany pampuskov sa rajnica zakryva, aby napuchli. Ked je v ceste vela cukru, rychlo horia pampusky.
Este k mnozstvu zltkov: platí, ze na 100 g muky sa dava 1 zltok, tak podla tohto receptu by malo byt max. 6 ks.
S dierkou uprostred je siska ako obchodna a neda sa prirovnat k tym plnenym, vid. postup vyssie. Tak robila moja svokra.
honestka
@Andy54 : v ziadnom smere som neuviedla moj koment ako kritiku;
cesto NEPIJE olej preto, ze je v nom RUM. Kysnute cesto robievam velmi vela rokov a casto, preto som povedala, ze je tam vela vajec. == Inac zltka v kysnutom ceste pridavaju na jeho vlacnosti, to je pravda, a preto davam viacej zltok tam, ked chcem mat cesto jemne, ale na uvedene mnozstvo muky v recepte sa mi to zda stale vela, naviac, ze sa vysmazaju v oleji.
alexdidi
mne sa tiež zdajú nízke, ale podľa foto sa to nedá dobre posúdiť....možno vyskúšaj aj iný recept...vieš, moji vnuci majú šišky veľmi radi, takže robím ich často, aj v strede s otvorom, ako americké Donuty, aj plnené džemom, ale nie ako píše @marienka44 ,takto robila aj moja stará mama, ale s lekvárom boli ťažké a klesali na dno, pripaľovali sa...ja ich plním až po vypražení tak, že džem vstreknem do vnútra/alebo čokoládu/...a aby napuchli ich nemusím prikryvať, ani som o tom ešte nepočula....a že na 100g múky 1 žĺtok? no každý máme svoj recept...ten môj je takmer taký istý ako uviedla @tinca... @ndy54 , ak tebe vyhovuje tvoj, tak to je tiež fajn...
tetuska
Najlepšie je vyskúšať, tých vajec sa mi tiež zdá veľa, ale keď vyskúšam, tak sa vyjadrím...
tetuska
Ak máte niekto ozaj dobrý, odskúšaný recept na šišky, prosím napíšte. Minule som robila len také nekysnuté myšky, namiesto droždia som použila kypriaci prášok, suroviny sa len zmiešali a lyžicou kládli do rozpáleného oleja. Tak som sa na ne tešila a na moje prekvapenie som zjedla len 2 ks, boli dosť nasiaknuté olejom. Je to rýchly recept, ale dosť kalorický.
andy54
@tetuska....toto sú podľa mňa najlepšie šišky, aké som jedla. Sú jemné, nadýchané a nevsajú veľa oleja, lebo sa rýchlo upečú.
milina
Na množstvo múky je podľa mňa tiež veľa vajec, ja mám recept na kg múky - 5 žltkov a šišky sú dobré.
andy54
@milina , no moje šišky sú vinikajúce. Ak Vám tie vajíčka tak veľmi vadia, spravte ten recept a ucítite rozdiel tak, ako sme ho ucítili my.
orchidea
Mne sa tie tvoje šišky páčia a určite sú aj dobré - vyskúšam a čo sa týka toho že je chybou vypracovať cesto v pekárničke tak to určite nie, mám doma tiež pekárničku a veru využívam jej schopnosť vymiesenia a vykysnutia cesta, jedine mi vadí to, že sa bojím dať do nej viac ako 750 g múky, lebo keď som dala viac, tak mi cesto už dvíhalo pri kysnutí vrchnák, ináč je to veľmi dobrá vec a využívam ju často aj na takýto účel nie len na pečenie.
nanci
tento recept mam aj ja,je z netu.Cesto robim takisto v pekarnicke,ale ked vykrojim sisky necham ich este podkysnut taku hodinku na teplom mieste.Su uzasne,vyborne chutia.S tymi zltkami je to o.k.Ja este do cesta pridam trolinku citronovej,alebo pomarancovej kory.
moli
Môj recept znie presne takto a mám ho zo starej maďarskej kuchárskej knihy.Práve dnes ich robím :o)
matamurkova
u nas su na obed dnes. dostala som pekarnicku a chcela som vyskusat nejake kysnute cesto v nej. sisky su skvele. dakujem a ukladom do kk aj na neskor :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia