Vynikajúce šišky (fotorecept)
Autor receptu: andy54
Recept mám od kamarátky, ktorá mi ho poslala mailom. Ona ho našla na nete. Vyskúšala som veľa receptov, no tomuto zostanem verná. Cesto je jemné, perfektne sa s ním pracuje a je naozaj chutné. A najlepšie na tom je, že sa mi ešte ani raz nestalo, že by mi nevykyslo. Dúfam, že som to nezakríkla.
5 porcií |
10/95 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Tento recept som robila zatiaľ len v domácej pekárni. Samozrejme, že sa dá robiť aj s mixérom, alebo vareškou.
- Do domácej pekárni dám najprv tekuté suroviny: mlieko, um, žĺtky a roztopené maslo.
- Teraz pridáme suché suroviny: polohrubú múku, hladkú múku, soľ, cukor a droždie. Zapneme program kysnutie cesta (u mňa 1,35 hod). Z bielok môžeme urobiť nejaký zákusok, alebo vtáčie mlieko).
- Takto nádherne nám vykysne cesto.
- Cesto dáme na pomúčený stôl a rozvaľkáme na 1 cm hrubé cesto.
- Vykrajujeme kruhy. Necháme znova vykysnúť asi pol hodinku.
- Dáme zohriať olej. Na surovej šiške urobíme do stredu dierku s dvoma prstami.
- Dáme do horúceho oleja najprv dierkou nadol. Pečie sa to rýchlo, do 1 min, tak si treba dať pozor.
- Potom otočíme, vyberieme a necháme odkvapkať olej. Hotové posypeme vanilkovo - práškovým cukrom a do stredu dáme džem. Dobrú chuť.