Husacia pečeň

Vykŕmená husacia pečeň (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

6
porcií
10 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Vykŕmenú pečeň dobre očistíme od žiliek.
  2. Pečeň ponoríme do husacieho tuku. Toho má byť toľko, aby pečeň zakrýval. Dolejeme 100–150 ml vody a pečeň v zmesi pomaly dusíme na miernom ohni. Tuk s vodou má pomaly bublať. Voda sa k tuku prilieva preto, aby nebol priveľmi horúci, pretože bez vody dosahuje teplotu až 180 °C a bez vody by sa pečeň mohla spražiť a stvrdnúť. Necháme tepelne upravovať 45 minút. Či je už pečeň hotová, zistíme, keď do nej zapichneme špajdľu. Z pečene nesmie tiecť krv.
  3. Krátko pred dokončením na chvíľu ponoríme do tuku očistené a na plátky nakrájané jablká. Tie v kombinácii s pečeňou dodajú jedlu šťavnatosť.
  4. Hotovú pečeň nakrájame na plátky a buď ňou naplníme lokše a ozdobíme jablkami, alebo môžeme podávať každé osobitne, ale na jednom tanieri.