Bazový lekvár
Bazový lekvár

Výborný lekvár z plodov bazy videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 7. augusta 2024

Veľmi chutný a jednoduchý lekvár, ktorého chuť pripomína maliny alebo čierne moruše :-)

4
porcie
60 minút
tepelná úprava
Výborný lekvár z plodov bazy (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

1,2 kg plody
400 g
2 PL




Postup

  1. 1

    Nazbierame si zrelé, čierne bobule zo stromu bazy. Plody musia byť zrelé, nesmú byť zelené. Ak bude medzi nimi pár červených, nie celkom čiernych, to nevadí, len zelené nech nie sú.

    Výborný lekvár z plodov bazy (videorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bobule umyjeme, zasypeme cukrom a necháme stáť. Potom pridáme citrónovú šťavu a varíme pomaly 1 hodinu. Hotový lekvár dáme do fliaš, uzatvoríme, otočíme hore dnom a necháme tak 15-20 minút a potom otočíme späť. Ja do tohto lekváru nedávam nič na želírovanie, ale kto chce, ten si kľudne dá. Prajem dobrú chuť.

    Výborný lekvár z plodov bazy (videorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ak robíte limonádu a sirup z bazy, tak viete, ktorý strom/ krík je jedlý. Z toho istého čo beriete kvety, z toho istého môžete zobrať aj plody. Tá druhá nejedlá baza má trochu iné kvety a pravdupovediac som ju tu u nás ani ešte nikdy v živote nevidela. Treba kuknúť Google. *ak tento strom nepoznáte, tak sa prosím informujte na internete. Prosím zbierajte zrelé plody jedine zo správneho stromu!!!!

    Výborný lekvár z plodov bazy (videorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

haji
Nahlédla jsem na wikipedii, záměna je možná s bezem chebdí /zralé bobule jsou hodně podobné, ale má úplně jiné listy/ nebo červeným bezem /ten má uzrálé plody jasně červené, i rostlina vypadá jinak/. Odkaz na bez černý:  cs.wikipedia.org/wiki/Bez_%C4%8Dern%C3%BD...
- ve třetím odstavci je zmínka o Možnosti záměny - jde na oba kliknout.
Pěkný receptík, v bezech jsem si musela udělat jasno, podobný hokej mám ještě v jeřabinách. Nikdy jsem plody bezu a jeřabin nezpracovávala, malé mezery doplnit je k mému prospěchu.
adjunkt
@haji (7.8.2024 16:26) baza chabza je rastlina. Baza červená a baza čierna sú kríky. Z bazy chabzy sa páli tzv. chabzovica. Z bazy čiernej z dozretých plodov sa okrem lekváru dá robiť aj likér.

1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia