Voňavučká maková bábovka

malinka711 - fotkamalinka711, 23. októbra 2010

Túto bábovku som dnes skúšala 1. krát a s výsledkom som bola veľmi spokojná a preto ju posúvam ďalej ...... náplň je univerzálna a Zobraziť celý popisTúto bábovku som dnes skúšala 1. krát a s výsledkom som bola veľmi spokojná a preto ju posúvam ďalej ...... náplň je univerzálna a môžete ju použiť aj do buchiet, kysnutých závinov a koláčov ......

50-60 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
250 ml vlažné
2 lyžice
štipka
1 ks
6 lyžíc, rozpustené
1/2 ks, strúhaný
30 g, čerstvé
Maková náplň:
350 g
1 lyžička
10 - 12 lyžíc
2 lyžice
5 lyžíc
250 ml
2  lyžice, uvarená
1/2 lyžičky
1 ks




Postup

  1. 1

    Kvások: do vlažného mlieka s cukrom dáme droždie a necháme nakysnúť. Do misy preosejeme múku so soľou a muškátovým orieškom, pridáme citrónovú kôru, žĺtok, maslo a kvások a vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.

  2. 2

    Pripravíme si náplň: Mak zomelieme s anízom, mlieko s cukrom necháme zovrieť a spolu s makom chvíľku povaríme za stáleho miešania, odstavíme a ihneď pridáme med, kávu, rum, pomarančovú kôru, škoricu a nakoniec najemno postrúhané jablko.

  3. 3

    Cesto vyvaľkáme na tenko (čím tenšie, tým je viac stočené) a potrieme ho makovou náplňou zrolujeme (ako závin) a vložíme do vymastenej bábovkovej formy. Necháme 1/2 hodiny kysnúť v zavretej rúre, do ktorej dáme aj hrniec s vriacou vodou. potom hrniec vyberieme a bábovku pečieme pri 180° približne 50-60 minút. Upečenú bábovku vyklopíme z formy a pocukrujeme.

    Voňavučká maková bábovka - obrázok 3
  4. 4

    Nakrájame a podávame. Dobrú chuť !!!

    Voňavučká maková bábovka - obrázok 4

Diskusia k receptu

altyn
@Malinka no teda! Ako skúsená gazdiná! Ja nie som tak zdatný v pečení, ale tvoje dielo je krásne a určite aj moc chutné! :-)))))))
evusik
@malinka v tvojom veku klobúk dolu.... veľmi pekne a veľmi chutne to vyzerá :-)
malinka711
ďakujem ....... veľmi sa teším, že sa vám páči ...... a aj nám doma veľmi chutila ...
valeri
fakt vydarená, zaslúžiš pochvalu, ukladám
evanaaa
Mladá a šikovná = predpoklad dobrej gazdinky v budúcnosti, ale aj poklad pre muža . A takú makovú by som si dala hneď.
jerica
pekné , tento spôsob sa mi páči , určite vyskúšam , skúsim cesto dať na polovicu a jedno sprvím s kaaovou plnkou a druhé s makovou, tvoj recept ma nakopol . :-)) (KK)