Voňavučká maková bábovka

Autor receptu: malinka711

Túto bábovku som dnes skúšala 1. krát a s výsledkom som bola veľmi spokojná a preto ju posúvam ďalej ...... náplň je univerzálna a môžete ju použiť aj do buchiet, kysnutých závinov a koláčov ......

50-60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Kvások: do vlažného mlieka s cukrom dáme droždie a necháme nakysnúť. Do misy preosejeme múku so soľou a muškátovým orieškom, pridáme citrónovú kôru, žĺtok, maslo a kvások a vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
  2. Pripravíme si náplň: Mak zomelieme s anízom, mlieko s cukrom necháme zovrieť a spolu s makom chvíľku povaríme za stáleho miešania, odstavíme a ihneď pridáme med, kávu, rum, pomarančovú kôru, škoricu a nakoniec najemno postrúhané jablko.
  3. Cesto vyvaľkáme na tenko (čím tenšie, tým je viac stočené) a potrieme ho makovou náplňou zrolujeme (ako závin) a vložíme do vymastenej bábovkovej formy. Necháme 1/2 hodiny kysnúť v zavretej rúre, do ktorej dáme aj hrniec s vriacou vodou. potom hrniec vyberieme a bábovku pečieme pri 180° približne 50-60 minút. Upečenú bábovku vyklopíme z formy a pocukrujeme.
  4. Nakrájame a podávame. Dobrú chuť !!!