Drobné pečivo
Drobné pečivo

Voňavé škoricovo-medové maslové špirálky fotorecept

janikbj - fotkajanikbj, 5. decembra 2017
Voňavé škoricovo-medové maslové špirálky (fotorecept)
Foto: janikbj
15 minút
na 160 °C

Suroviny

2,5 hrnčeka
1 hrnček
1 hrnček
1 ks
štipka
0,5 ČL
Náplň:
6 PL
1/4 hrnčeka
2 PL
1 PL
1 PL
1/4 ČL alebo menej
Poleva:
1 PL
1 PL
1/3 hrnčeka




Postup

  1. 1

    Maslo izbovej teploty, preosiaty práškový cukor, soľ šľaháme ručným šľahačom alebo kuchyn. robotom (príp. ručne), kým nie je hmota hladká a krémová. Pridáme veľké vajíčko a zašľaháme ho do hmoty. Nakoniec - ja už ručne - vpracujeme preosiatu múku s práškom do pečiva a vypracujeme hladké cesto. Ak by si múka pýtala viac "vlahy" a nešlo cesto spracovať, pridáme za 1 PL kyslej smotany alebo bieleho jogurtu. POZN.: použitý bol hrnček s objemom 250ml, hrnček masla je 200 g, odvážila som to.

    Voňavé škoricovo-medové maslové špirálky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto necháme bokom, netreba chladiť, jedine ak ste sa s ním dlhšie pohrali a maslo príliš zmäklo a cesto je lepkavé. Pripravíme si voňavú náplň: V miske spolu vymiešame maslo izbovej teploty (na 1 PL som dala tak 0,5 cm pásik zo 125 g masla), med, hnedý cukor, škoricu a muškátový oriešok (s tým opatrne, v originál recepte uvádzajú 1/2 čl, ja som dala asi polovicu malého orieška a nabudúce dám ešte menej, chuť je dosť výrazná, hlavne deťom by to mohlo vadiť). Do vymiešanej zmesi pridáme asi 2 PL hladkej múky (ak je plnka príliš riedka, tak aj 3 PL).

    Voňavé škoricovo-medové maslové špirálky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto si rozdelíme na 2 časti. Na pomúčenej doske vyvaľkáme polovicu cesta na obdĺžnik asi 23 x 33 cm, resp. na hrúbku 4 - 5 mm. Na špirálkové keksy natrieme polovicu plnky na celý obdĺžnik, natesno stočíme.

    Voňavé škoricovo-medové maslové špirálky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na "esíčka" vyvaľkáme plát cesta ako pri špirálkach, natrieme len hornú polovicu a stočíme len natretú časť. Cesto následne otočíme naopak, stočenou stranou dole a natrieme opačnú - čistú - polovicu. Stočíme smerom ku už stočenej časti ako na obrázku.

    Voňavé škoricovo-medové maslové špirálky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravené rolky zabalíme a dáme na pol hodinu-hodinu stuhnúť do mrazničky (takto naplnené roládky môžete mraziť aj 2 mesiace a upiecť, kedy sa to hodí). Rúru vyhrejeme na 160 stupňov, zchladené roládky nakrájame ostrým nožom na 4 - 5 mm hrubé keksíky (pokiaľ pečiete len jeden plech naraz, druhú roládku nechajte v mrazničke) - krájame jedným pritlačením, "nešudlikujeme" nožom zo strany na stranu, aby sa nám keksíky nerozbili.

    Voňavé škoricovo-medové maslové špirálky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na papieri na pečenie alebo na nepriľnavej fólii na pečenie - to uprednosťnujem ja - pečieme keksíky cca 15 min., kým nezačnú po krajoch jemne chytať farbu. Prvý plech som vytiahla priskoro - tak ako pečiem linecké, do svetla, ale chutnejšie sú, keď sú upečené dozlata.

    Voňavé škoricovo-medové maslové špirálky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravíme si polevu: Med zmiešame s práškovým cukrom, pridáme lyžicu studeného mlieka a vymiešame polevu - nie veľmi riedku, skôr hustejšiu, ale takú aby sa dala natierať štetcom na keksíky. (Podľa potreby pridáme viac cukru alebo mlieka). Polevou natrieme ešte teplé alebo vychladené keksíky (nepostrehla som rozdiel) a necháme stuhnúť. Odložíme do vzduchotesnej nádoby a počkáme aspoň do druhého dňa, aby sa všetky chute rozvinuli. Z dávky vyšli 2 plné plechy, asi 70 ks.

    Voňavé škoricovo-medové maslové špirálky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

smejkad
Tieto vyzerajú byť veľmi dobré :-)
Dajú sa urobiť do zásoby?
Alebo aspoň cesto bez plnky?
janikbj
@Smejkad (5.12.2017 19:52)

kľudne si urob roládky a už naplnené, zrolované ich nechaj v mrazničke a vytiahni, keď budeš mať čas piecť. resp, myslím, že budú dosť trvácne, akurát v poleve je surové mlieko, tak tým si nie som celkom istá (upiecť skôr a potrieť polevou pred sviatkami môže byť tiež riešenie). cesto je veľmi podobné lineckému, takže aj trvácnosť bude taká.
haji
@Janikbj (5.12.2017 20:06)
Efektní pečivo, krásně nafocené. Z polevy bych obavu neměla. Zvlášť když se natírají na teplé keksíky - uschne to rychleji a také se mléko rychleji odpaří. Nemá se tam co přihodit, 1 lžíce mléka na 1 lžíci medíku a ještě cukr. Nepokazí se to, neexistuje. Jasné, skladovat v chladu a pokud možno suchu.
smejkad
Ved preto som myslela na samotné cesto, lebo mrazacik mam mini, tam ani špendlík nevojde :-)
janikbj
@Haji (5.12.2017 20:14)

ďakujem za názor, tiež si myslím, že by to mohlo byť ok, ale kým to nemám na 100% odsúšané, bojím sa dať na to hlavu :D

ďakujem všetkým za milé komentáre, potešili ste ma :)
1x haji
janikbj
@Smejkad (6.12.2017 07:31)

pre istotu ich potri polevou ešte horúce a keď sa aj Haji prihovára, ja si začínam byť úplne istá :D
janikbj
@Smejkad , len tak pre info. zopár kúskov som schovala a sú stále výborné. takže ak by sa hodilo, možno i o rok, kľudne sa dajú napiecť aj predom :) prajem pokojné a pohodové sviatky :)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia