Voňavé raky

svedka - fotkasvedka, 6. septembra 2015
Voňavé raky
Foto: svedka

Suroviny

15 ks
Na vývar:
2 ks
0,5 l
Na ďalšiu prípravu:
50 g
1 PL
3 strúčiky
1 ks
1 PL
 podľa chuti a zásob




Postup

  1. 1

    Priprava sa deli podla toho,ci mame rakov cerstvych ,ci mrazenych.Ak mrazenych,vyvar robit netreba,len rakov nevhame rozmrazit a postupujeme dalej.Ak cerstvych:
    1.Rakov po jednom(!) vkladame do vriacej vody a zakryjeme pokrievkou.Varime 5 minut a nasledne rakov vyberame a varime dalsich....varime vo vode s ingredienciami na vyvar vyssie napisanymi.Z vyvaru si dalej mozeme spravit polievku s pridanim korenovej zeleniny a paradajkoveho pyre napr :)

  2. 2

    2.Uvarenych rakov si vyberieme na hlbsi pekac,ruru vyhrejeme na 80 stupnov.
    3.Urobime si kasicku z pretlaceneho cesnaku,soli,korenia,byliniek,kopru (dolezite,aby boli bylinky cerstve), trosky oleja,citronovej stavy.Podla chuti.Poriadne nou ponatierame rakov hlavne odspodu.
    4.Na kazdy kus polozime kus maslo a sem tam polozime i platok citronu.Podlejeme trochou vyvaru.
    5.Vlozime do rury,ak sa maslo roztopi-mame hotovo a uz len nechame vychladnut a kozumujeme.
    Podavala som so syrovym pajom a aj koprovo-smotanovou omackou (ale ta sa bezne nepodava).
    Dobru chut.

    Voňavé raky - obrázok 2
  3. 3

    Zo zbytkov mozeme urobit domaci bujon-staci nasucho upiect zbytky a potom uvarit so zeleninou a varit a varit a varit...to uz poznate :)

Diskusia k receptu

frezia68
Mala si čerstvé?Už som o nich básnila pri páji,nevedela som,že pridáš aj rakov,ale som pridala 5* a ostala len chuť na nich :-).
svedka
uz mi ich zverejnili :) Ano,ano.Chlap si zmyslel,ze je sezona :) Dakujem a ak budes mat po ceste,zastav sa ,daj vopred vediet a pohostim ta.
frezia68
Do Växjo (dvojbodku si domysli) ? Maličkosť,som rozcestovaná,najmä v okrese PO :-))))),ale ďakujem za pozvanie.
izabella929
@svedka , tak toto som jedla naposledy ako 9 ročná..piekli ich chlapci na ohni hneď ako ich nachytali v potoku...na chuť si pamätám dodnes...vynikajúca delikateska.-)