Voňavé perníkové venčeky
Foto: siuuu
Nádherne voňavé, po upečení chrumkavé a na oko lákavé. Ja klasické medovníčky už dlhšie nepečiem, ale keďže k Vianociam chuť medovníkov tak akosi Zobraziť celý popisNádherne voňavé, po upečení chrumkavé a na oko lákavé. Ja klasické medovníčky už dlhšie nepečiem, ale keďže k Vianociam chuť medovníkov tak akosi patrí, snažím sa vždy nájsť inú alternatívu. Tento rok ma zasa pred sviatkami prekvapila viróza, tak som mala čas lustrovať staršie časopisy a natrafila som na tieto kolieska, recept som ako zvyčajne doladila podľa mojich chutí.
Zdroj: Môj blog dobrotynatanieri.blogspot.com
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
60 g |
|
100 g tekutý |
|
1/4 bal. |
|
60 g |
|
2 ČL (alebo perníkové) |
|
1 ks |
|
Na potretie: | |
1 ks (alebo malé vajíčko) |
|
Na posypanie: | |
(alebo kryštáľový) |
|
|
Postup
-
1
Zo surovín na cesto (múka, práškový cukor, med, maslo, voňavé korenie, prášok do pečiva a 1 celé vajíčko) urobíme cesto, zabalíme do potravinárskej fólie alebo mikroténového vrecka a necháme v chladničke odležať 24 hodín. Následne necháme cesto trocha povoliť pri izbovej teplote, rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm (tenšie nie, budú príliš suché), vykrojíme koláčiky, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme bielkom alebo vajíčkom (mne zostal bielok z iného pečenia, tak som použila ten), posypeme cukrom (použila som hnedý nerafinovaný, ktorý má trocha inú chuť ako klasický biely cukor) a štipkou voňavého korenia.
- 2
Pečieme pri teplote 160°C cca 10-15 minút. Ja som si zle pozrela recept a piekla som až 17 minút, ale je to veľa, takže max. tých 15 minút odporúčam. Po upečení boli koláčiky chrumkavé a veľmi chutné, chladnutím trocha stvrdli, takže budú potrebovať odležať ako niektoré druhy medovníčkov, ale chuťovo sú výborné. Mne vyšlo z tejto dávky 40 kusov, vykrajovala som vykrajovačkou s priemerom 5,5 cm.
- 2
Som rada, že sa ti venčeky vydarili a že ti chutili. Samozrejme pokojne recept zverejni, o tom to je, šíriť dobré recepty ďalej ;-)