Perníkové drobné pečivo

Voňavé perníkové venčeky

Autor receptu: siuuu

Nádherne voňavé, po upečení chrumkavé a na oko lákavé.* Ja klasické medovníčky už dlhšie nepečiem, ale keďže k Vianociam chuť medovníkov tak akosi patrí, snažím sa vždy nájsť inú alternatívu. Tento rok ma zasa pred sviatkami prekvapila viróza, tak som mala čas lustrovať staršie časopisy a natrafila som na tieto kolieska, recept som ako zvyčajne doladila podľa mojich chutí.

40
porcií
10 minút
príprava
10-15 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Zo surovín na cesto (múka, práškový cukor, med, maslo, voňavé korenie, prášok do pečiva a 1 celé vajíčko) urobíme cesto, zabalíme do potravinárskej fólie alebo mikroténového vrecka a necháme v chladničke odležať 24 hodín. Následne necháme cesto trocha povoliť pri izbovej teplote, rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm (tenšie nie, budú príliš suché), vykrojíme koláčiky, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme bielkom alebo vajíčkom (mne zostal bielok z iného pečenia, tak som použila ten), posypeme cukrom (použila som hnedý nerafinovaný, ktorý má trocha inú chuť ako klasický biely cukor) a štipkou voňavého korenia.
  2. Pečieme pri teplote 160°C cca 10-15 minút. Ja som si zle pozrela recept a piekla som až 17 minút, ale je to veľa, takže max. tých 15 minút odporúčam. Po upečení boli koláčiky chrumkavé a veľmi chutné, chladnutím trocha stvrdli, takže budú potrebovať odležať ako niektoré druhy medovníčkov, ale chuťovo sú výborné. Mne vyšlo z tejto dávky 40 kusov, vykrajovala som vykrajovačkou s priemerom 5,5 cm.