Voňavá korenená krkovička fotorecept

pusta - fotkapusta, 6. novembra 2013
Voňavá korenená krkovička (fotorecept)
Foto: pusta

Krkovička je mimoriadne šťavnaté bravčové mäso, vďačné na prípravu, aj ked nie práve zdravé, avšak mimoriadne chutné. Trošku som sa pohrala s jej korenením, má svoj šmak a šmrnc, pričom vôbec nie je prekorenená, nádherne vonia a je rýchlo hotová, vynikajúco chutí

2
porcie
60 minút
príprava
6/10 minút
na 100/80 °C

Suroviny

360 g
podľa potreby
cca 100 - 150
1 ČL
1 PL
2 - 3 strúčiky podľa veľkosti
2 PL (olej)
cca 100 - 150 ml (voda)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Krkovičku som pokrájala na rezne o hrúbke asi 2,5 cm, po obvode som ju nakrojila na viacerých miestach, aby sa pri pečení nekrútila a z oboch strán som ju poriadne nasolila, nechala som ju 1 hodinu odpočívať pri izbovej teplote. Rezne som nenaklepávala!!!

    Voňavá korenená krkovička (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do mažiara som dala celý koriander a celú rascu,...

    Voňavá korenená krkovička (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...a na hrubo rozdrvila. Koriander i rasca sa okamžite nádherne rozvoňali v kuchyni.

    Voňavá korenená krkovička (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rezne krkovičky som okorenila z oboch strán čerstvo mletým čiernym korením, drveným koriandrom a na hrubo drvenou rascou.

    Voňavá korenená krkovička (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rozotrela som na nej prelisovaný cesnak z oboch strán.

    Voňavá korenená krkovička (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V rozpálenej bravčovej masti som ich sprudka opiekla z jednej i...

    Voňavá korenená krkovička (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...z druhej strany - asi 3 minúty,to úplne stačí, len aby sa na povrchu zatiahla a chytila farbu do červena.

    Voňavá korenená krkovička (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pretože ide o hrubé rezne, podliala som ich horúcim domácim vývarom z bravčových kostí a dusila som ich na strednom plameni prikryté, aby zmäkli - asi 10 minút. Ak nemáte po ruke práve domáci vývar z bravčových kostí, môžete kľudne podliať horúcou vodou.

    Voňavá korenená krkovička (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podávala som ju so zemiakmi pečenými v husacej masti, kedže je to riadne mastné jedlo, korenené a voňavé, dobre sa šmýkalo so suchým bielym vínom Chardonay. :-))))) Krkovička pripravená týmto spôsobom je veľmi šťavnatá, mäkkučká, nádherne voňavá po cesnaku a koreninách, pričom nie je vôbec prekorenená, je úžasne chutná a rýchlo hotová. A tú fantastickú šťavičku sme vytierali z panvice s čerstvým domácim chlebíkom.:D :P Nie je to síce žiadne diétne jedlo, porcia ako pre baníka, ale raz za čas - prečo nie? :-)

    Voňavá korenená krkovička (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

sniclik
No vidíš, @Pusta ! Stále sa sťažuješ, že nedostávaš hviezdičky, a už jednu máš... a celú ! :o))
paploska
môj dedko miloval krčkovičku :-) ten z nej mal najradšej rezne, ja som žiaľ @pusta jeho láske nikdy neprepadla :-))
pusta
@paploska , za mlada som tiež nebola "krkovičková", ale teraz na staré kolená, ked už stojím nad hrobom, som jej chuti prepadla :D :D :D
to niťč, že ty si jeho láske neprepadla, ale s láskou na svojho dedka spomínaš :-)
dakujem ti.
paploska
@pusta veru, je skvelé keď máš na koho spomínať :-) a ten hrob radšej nespomínaj :-( včera som bola na jednom smutnom obrade a zajtra idem zas....
radost
mám rada jednoduchú prípravu jedla a čo najmenej surovín..tento recept to splňa..ked nedám koriander-prídem o pravú chuť..??
pusta
ach Bože, @paploska , to mi je úprimne ľúto : -( nemohla som to tušiť.
prepáč mi.
pusta
@radost , nemusíš koriander dať, ak nechceš, nič sa nestane. ale do tohoto receptu patrí, prídeš o tú skvelú chuť potom.
ale rob tak, ako šmakuje tebe :-)
dakujem.
klobaska
Dala som 5*,lebo to je jedlo pra mna.Prave dietujem-Hight fat-hight protein.
jerica
Stačili by zemiaky, kyslá kapusta , mäso pre Janíčka :-)
pusta
@jerica , ty nie, Janíčko áno - máte to pekne podelené :D
dakujem.
pusta
@klobaska , zdar tvojej High-fat-Hight protein diéte (y) :-)
dakujem za 5*****
lusinkab
Len taky mansi typ pre lepsiu a vyraznejsiu chut ak budes opat robit... koriander opraz na suchej panvici pekne do zlata a do maziara daj koriander,rascu a struciky cesnaku a tak vsetko spolu popuc v maziari ta chut bude este vyraznejsia :-)
piskotka
Jednoduchý a dobrý recept,já často krkovičku nakládám a mám ji v lednici několik dní.Pokud máme chut,šoupneme na pánev a za 8-10 min.je dobrota na stole.
pusta
@piskotka , to je super nápad, na budúce si krkovičku naložím tak ako ty.
dakujem.
pusta
@lusinkab , aj som o tom premýšľala, že koiander predtým na sucho opražím, to spolu do mažiara aj s cesnakom dám spolu.
dakujem za super radu. :-)
staflik
@pusta , ty teda ako inak ani v tomto recepte superlatívmi a chválami na seba nešetríš. Ale však je to taká tvoja tradícia a ako vidieť aj hviezdičiek sa ti ušlo, tak môžeš byť veľmi spokojná. Mňa teda ten recept nezaujal, je to taká hrča korenín na krkovičke. Ale zato ma zaujal ten tanier na poslednej a úvodnej fotke. Kde si ho prosím ťa zohnala? Však daj vedieť! :) Teda samozrejme ak to môžeš zverejniť :)
pusta
@staflik , môžem to spokojne zverejniť, ten tanier je veľmi starý, patrí do kompletnej súpravy cibuláku, a celú súpravu mi daroval ako svadobný dar už veľmi dávno môj najlepší priateľ :-)))))
staflik
@pusta , ešte šťastie, že si ho nerozbila :) A akého usmiateho smajlíka si mi poslala. Ale lepšie by bolo keby sa mi páčilo to mäso, ale ľutujem nestalo sa tak :(
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@pusta , nepíš nad hrobom, ako vidím sme si rovné, radšej to vynikajúce vínko. Vidím, že sa vyznáš a k tej krkovičke to už hej. Skúsim aj ja, len musím kúpiť ten koriander.
pusta
@staflik ,nič si z toho nerob, že ty nemáš rád také mäso s hrčou korenia,my máme doma veľmi radi korenené, každému chutí niečo iné a proti gustu predsa žiaden dišputát :-)
z tej krásnej súpravy cibuláku som za tie dlhé roky ešte nič nerozbila :-)
pusta
@esi , čas už prišiel, nedá sa nič robiť... :-) a dovtedy radšej to vynikajúce vínko - pravdu máš :-)
budem rada, aj vyskúšaš :-)
dakujem.
sracz
... za krkovičku aj 1/2 kráľovstva, no ..., keby som náhodou niekedy nejaké mal!!! -:))) ... zatiaľ sa Ti za jednu porciu, Tvojeho super diela, milá @pusta ponúkam, na popílenie a porúbanie traktorovej vlečky tvrdého dreva do kozuba na zimu! ... sľubujem, že sa budem slušne správať (chovať) a jesť podľa francúzskej výchovy!!!
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, tak zavčs ráno si ma zase nádherne rozosmial :D :D :D
nemusíš vlečku dreva popíliť...aj tak ťa pri mojom kozube rada krkovičkou ponúknem :-))))) môžeš spokojne jesť našou osvedčenou spoločnou francúzskou výchovou jesť - v ruke rezeň krkovičky s rezňom krkovičky jesť :D a s vynikajúcim suchým bielym Chardonay zapíjať :-)
dakujem za skvelú náladu, ktorú si mi spravil :-)))))
eviana
@pusta milá... a ja by som si veru aj hneď dala, a pokojne aj bez zemiakov, do každej ruky kus krkovičky a svet gombička... a pre mňa tiež také fajne korenené, mám to rada... a pokojne mi tam aj chilli papričku pridaj, mňam 5* Ti právom patrí za túto lakocinku :)
pusta
@eviana milá....hahahahaha, ´krásne si ma rozosmiala, takže aj ty si postihnutá "francúzskou výchovou" :D a hned do každej ruky kus krkovičky bez zemiakov :D
je nás viac, čo ľúbime také fajne korenené :-) pridám ti aj chilli papričku pre teba...
mám tu pre teba ešte aj takú hriešnu dobrotu - pozri sem:

 varecha.pravda.sk/recepty/pomaly-peceny-bocik-s-korenenou...


dakujem za 5*****
1andy2
v telke Ramsey ukazoval panvicu s kovovou ruckou, po opeceni do rury 40 min = rozpada sa na jazyku = perfektne <3