Foto: iva63
úplne jednoduché a veľmi rýchle žemle-:) netreba robiť žiadny kvások...
porcií
Postup
-
1
všetky suroviny ako sú uvedené v rozpise receptu dáme do misky...hákmi miesime cesto,ktoré musí byť hladké a pružné...prikryjeme ľanovou utierkou a dáme na teplé miesto kysnúť...cesto musí zdvojnásobiť svoju veľkosť
-
2
po vykysnutí cesto premiestnime na dosku..múčiť nemusíme, je veľmi poddajné a pružné
-
3
rozdelíme na 6 dielov
-
4
každý diel spracujeme tak, že dlaňou stále točíme dookola, vytlačíme všetok vzduch a vyformujeme do tvaru "buchty"-:)
-
5
poukladáme na plech... na spodok plechu môže byť papier, alebo fólia...znovu prikryjeme,aby nestvrdli a necháme kysnúť (asi pol hodinu, doba kysnutia je individálna, zaleží od teploty v miestnosti...)
-
6
rúru predhrejeme na 200 stupňov...prekrojíme žemle nožíkom do tvaru kríža, potrieme slanou vodou, posypeme ľubovolne...ja som použila hrubozrnnú soľ a kmín...necháme kysnúť neprikryté tak dlho pokiaľ sa nám rúra dostatočne vyhreje
-
7
vykysnuté žemle vložíme do rúry, pečieme pri teplote 200stupňov asi 40 minút...doba pečenia záleží od typu rúry!(dala som plech na druhú mriežku zo spodu, nakoľko som použila fóliu na pečenie...keby som dala plech na strednú mriežku, tak by neboli kvôli folii dostatočne zo spodu prepečené!)
-
8
upečené žemle vytiahneme z rúry
-
9
uložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť
-
10
žemle sú veľmi chutné...skladujem ich voľne zabalené v ľanovej utierke
-
11
takto vyzerajú v reze
-
12
prajem vám dobrú chuť!
@sovka62 ja rada používam iba tú múku, netajím sa tým...je dôležité uviesť v recepte nie len pomer surovín, ale aj typ a značku múky, pretože to je veľmi dôležité...výsledok bude zaručene taký istý, ako je na mojej úvodnej fotke-:) tiež som vyskúšala použiťzlacnenú hladkú múku,no výsledok bol taký, že nevyzerali dobre...a tiež sa mi hneď od začiatku s cestom zle pracovalo...musela som stále niečo pridávať a to už nemala s pôvodným receptom nič spoločné! držím palce a budem rada, ak sa ozveš, ako sa ti žemle vydarili!
všetkým vám ďakujem za kliknutie receptu a želám veľa spokojnosti pri jeho vyskúšaní...poteším sa vašim komentárom!
Škoda,že neviem pridať foto.Veľmi sa z tohto receptu teším,je to prvé kysnuté pečivko,čo sa mi ozaj vydarilo.Vďaka za recept!
dokument :
pozabudla v rúre / ale nie veľmi/ a môjmu mužovi náramne chutili také chrumkavé.
Ďakujem za recept, príjemný víkend.