Vláčna kompótová bublanina fotorecept
Foto: cesminaz
Výborný, ľahučký a šťavnatý koláčik z celozrnnej špaldovej múky s kompótom. Patrí medzi jednoduché, rýchle a veľmi obľúbené koláče. V sezóne sa kompóty nahradia Zobraziť celý popisVýborný, ľahučký a šťavnatý koláčik z celozrnnej špaldovej múky s kompótom. Patrí medzi jednoduché, rýchle a veľmi obľúbené koláče. V sezóne sa kompóty nahradia čerstvým ovocím. U nás doma túto bublaninu zbožňujeme :-)
na 180 °C
Suroviny
550 g |
|
400 g |
|
4 ks |
|
2 dl |
|
2 dl |
|
2 dl |
|
2 bal. |
|
1 bal. (15 g) |
|
2 štipky |
|
Okrem toho: | |
2 x 7 dl fľaša |
|
1 x 7 dl fľaša |
|
2 KL |
|
1-2 KL |
|
2 kopcovité PL |
|
Postup
-
1
Pripravíme si najprv všetky potrebné suroviny. Špaldovú celozrnnú múku kupujem v Lidli - to len pre info :-) Namiesto špaldovej celozrnnej môžte kľudne použiť aj pšeničnú celozrnnú múku.
-
2
Ďalej si pripravíme kompót podľa chuti. Ja kombinujem do tohto koláča najradšej marhule a čerešne. Treba až 3 fľaše, vtedy bude koláčik výborne šťavnatý a ovocný :-) Kompóty si scedíme a necháme chvíľku odkvapkať. Čerešňovú šťavu použijeme do cesta, lebo tá je sladšia než marhuľová. Marhuľovú môžte vypiť, alebo dať do chladničky a neskôr na niečo použiť.
-
3
Ako prvé si vyšľaháme celé vajcia s cukrom do penista. Potom postupne striedavo pridávame múku zmiešanú s kypriacim práškom, olej, jogurt a šťavu z kompótu.
-
4
Cesto vylejeme na vymastený, múkou posypaný plech. Pokladieme najprv všetky čerešne - ja ich neodkôstkujem. Potom dáme polovicu marhúľ medzi čerešne, ale najprv každú jednu marhuľu namočíme do škoricového kakaa a tou kakaovou stranou vopcháme zľahka do cesta. Takto pripravenú bublaninu dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C. Po 7 minútach pečenia, keď už bublanina trocha podrástla a začala sa pomaly tvoriť "koža", som otvorila rúru, troška vytiahla plech a rýchlo som ešte porozkladala zvyšné marhule, ktoré som vopred už posypala škoricovým kakaom. Plech vsunieme rýchlo naspäť, zatvoríme rúru a pečieme ešte cca 30 minút. Treba urobiť skúšku ihlou :-) Takýmto spôsobom máte ovocie aj vo vnútri bublaniny a aj pekne na vrchu :-) Môj plech má veľkosť 28x38 cm.
-
5
Koláč je výborný, cesto ľahučké a vláčne aj samo o sebe, ale ten kompót ho robí ešte lepším a šťavnatejším. Fantastickú chuť dodá tam aj to kakao so škoricou, v ktorom sa obaľovali marhule :-)
-
6
U nás doma túto bublaninu zbožňujeme a vždy rýchlo zmizne :-) Vrelo odporúčam vyskúšať, celozrnná múka dá fantastickú chuť. Dobrú chuť!
Vyskúšam, ukladam recept do KK.ebujeme 2 KL práš. cukru? Do kakaa?
Ano tie 2pl práš.cukru zmiešame s kakaom a škoricou-tá kombinácia dá takú dobrú chut :-) Ale ked nechces,tak škoricu vynecháš a daš len kakao,poprípade dáš len čisté ovocie.Pekný den :-)
Dakujem za komentík :-)