Ovocný koláč
Ovocný koláč

Vláčna kompótová bublanina fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 7. novembra 2019
Vláčna kompótová bublanina (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborný, ľahučký a šťavnatý koláčik z celozrnnej špaldovej múky s kompótom. Patrí medzi jednoduché, rýchle a veľmi obľúbené koláče. V sezóne sa kompóty nahradia Zobraziť celý popisVýborný, ľahučký a šťavnatý koláčik z celozrnnej špaldovej múky s kompótom. Patrí medzi jednoduché, rýchle a veľmi obľúbené koláče. V sezóne sa kompóty nahradia čerstvým ovocím. U nás doma túto bublaninu zbožňujeme :-)

40 minút
na 180 °C

Suroviny

550 g
400 g
4 ks
2 dl
2 dl
2 dl
2 bal.
1 bal. (15 g)
2 štipky
Okrem toho:
2 x 7 dl fľaša
1 x 7 dl fľaša
2 KL
1-2 KL
2 kopcovité PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si najprv všetky potrebné suroviny. Špaldovú celozrnnú múku kupujem v Lidli - to len pre info :-) Namiesto špaldovej celozrnnej môžte kľudne použiť aj pšeničnú celozrnnú múku.

    Vláčna kompótová bublanina (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ďalej si pripravíme kompót podľa chuti. Ja kombinujem do tohto koláča najradšej marhule a čerešne. Treba až 3 fľaše, vtedy bude koláčik výborne šťavnatý a ovocný :-) Kompóty si scedíme a necháme chvíľku odkvapkať. Čerešňovú šťavu použijeme do cesta, lebo tá je sladšia než marhuľová. Marhuľovú môžte vypiť, alebo dať do chladničky a neskôr na niečo použiť.

    Vláčna kompótová bublanina (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ako prvé si vyšľaháme celé vajcia s cukrom do penista. Potom postupne striedavo pridávame múku zmiešanú s kypriacim práškom, olej, jogurt a šťavu z kompótu.

    Vláčna kompótová bublanina (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vylejeme na vymastený, múkou posypaný plech. Pokladieme najprv všetky čerešne - ja ich neodkôstkujem. Potom dáme polovicu marhúľ medzi čerešne, ale najprv každú jednu marhuľu namočíme do škoricového kakaa a tou kakaovou stranou vopcháme zľahka do cesta. Takto pripravenú bublaninu dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C. Po 7 minútach pečenia, keď už bublanina trocha podrástla a začala sa pomaly tvoriť "koža", som otvorila rúru, troška vytiahla plech a rýchlo som ešte porozkladala zvyšné marhule, ktoré som vopred už posypala škoricovým kakaom. Plech vsunieme rýchlo naspäť, zatvoríme rúru a pečieme ešte cca 30 minút. Treba urobiť skúšku ihlou :-) Takýmto spôsobom máte ovocie aj vo vnútri bublaniny a aj pekne na vrchu :-) Môj plech má veľkosť 28x38 cm.

    Vláčna kompótová bublanina (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Koláč je výborný, cesto ľahučké a vláčne aj samo o sebe, ale ten kompót ho robí ešte lepším a šťavnatejším. Fantastickú chuť dodá tam aj to kakao so škoricou, v ktorom sa obaľovali marhule :-)

    Vláčna kompótová bublanina (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    U nás doma túto bublaninu zbožňujeme a vždy rýchlo zmizne :-) Vrelo odporúčam vyskúšať, celozrnná múka dá fantastickú chuť. Dobrú chuť!

    Vláčna kompótová bublanina (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

cesminaz
@Simi @Haji :-) vdaka za nahliadnutie. @anilah :-)))) presne na túto otázku som čakala :-) Áno,do tejto bublaniny dávam tolko cukru.Je to velký plech a cesto tiež dost vysoké.A potom sú tam aj tie marhule,ktoré ja zaváram dost na kyslovkavo.A ked už sladkost,tak nech je to sladké :-) Ale určite že nieje ani z daleka ako baklava :-) Ale čo sa týka cukru,to si môže dat každý po svojom.
1x haji
marienka44
My nemáme radi škoricu, takze namočiť ovocie len do kakaa? Načo pot
Vyskúšam, ukladam recept do KK.ebujeme 2 KL práš. cukru? Do kakaa?
cesminaz
@marienka44 (9.11.2019 21:15)

Ano tie 2pl práš.cukru zmiešame s kakaom a škoricou-tá kombinácia dá takú dobrú chut :-) Ale ked nechces,tak škoricu vynecháš a daš len kakao,poprípade dáš len čisté ovocie.Pekný den :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia