Ovocný koláč

Vláčna kompótová bublanina (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborný, ľahučký a šťavnatý koláčik z celozrnnej špaldovej múky s kompótom. Patrí medzi jednoduché, rýchle a veľmi obľúbené koláče. V sezóne sa kompóty nahradia čerstvým ovocím. U nás doma túto bublaninu zbožňujeme :-)

40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si najprv všetky potrebné suroviny. Špaldovú celozrnnú múku kupujem v Lidli - to len pre info :-) Namiesto špaldovej celozrnnej môžte kľudne použiť aj pšeničnú celozrnnú múku.
  2. Ďalej si pripravíme kompót podľa chuti. Ja kombinujem do tohto koláča najradšej marhule a čerešne. Treba až 3 fľaše, vtedy bude koláčik výborne šťavnatý a ovocný :-) Kompóty si scedíme a necháme chvíľku odkvapkať. Čerešňovú šťavu použijeme do cesta, lebo tá je sladšia než marhuľová. Marhuľovú môžte vypiť, alebo dať do chladničky a neskôr na niečo použiť.
  3. Ako prvé si vyšľaháme celé vajcia s cukrom do penista. Potom postupne striedavo pridávame múku zmiešanú s kypriacim práškom, olej, jogurt a šťavu z kompótu.
  4. Cesto vylejeme na vymastený, múkou posypaný plech. Pokladieme najprv všetky čerešne - ja ich neodkôstkujem. Potom dáme polovicu marhúľ medzi čerešne, ale najprv každú jednu marhuľu namočíme do škoricového kakaa a tou kakaovou stranou vopcháme zľahka do cesta. Takto pripravenú bublaninu dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C. Po 7 minútach pečenia, keď už bublanina trocha podrástla a začala sa pomaly tvoriť "koža", som otvorila rúru, troška vytiahla plech a rýchlo som ešte porozkladala zvyšné marhule, ktoré som vopred už posypala škoricovým kakaom. Plech vsunieme rýchlo naspäť, zatvoríme rúru a pečieme ešte cca 30 minút. Treba urobiť skúšku ihlou :-) Takýmto spôsobom máte ovocie aj vo vnútri bublaniny a aj pekne na vrchu :-) Môj plech má veľkosť 28x38 cm.
  5. Koláč je výborný, cesto ľahučké a vláčne aj samo o sebe, ale ten kompót ho robí ešte lepším a šťavnatejším. Fantastickú chuť dodá tam aj to kakao so škoricou, v ktorom sa obaľovali marhule :-)
  6. U nás doma túto bublaninu zbožňujeme a vždy rýchlo zmizne :-) Vrelo odporúčam vyskúšať, celozrnná múka dá fantastickú chuť. Dobrú chuť!