Višňový džem
Višňový džem

Višňové džemovanie

siuuu - fotkasiuuu, 7. júla 2020
Višňové džemovanie
Foto: siuuu

Višňový džem nepatril k mojim favoritom, ale tento rok marhule aj mirabelky skosil jarný mráz, tak som po rokoch opäť skúsila aj višňový džem. Zobraziť celý popisVišňový džem nepatril k mojim favoritom, ale tento rok marhule aj mirabelky skosil jarný mráz, tak som po rokoch opäť skúsila aj višňový džem. Vyhral ten klasicky varený, jemne vytunovaný o nové chute a v tomto prevedení je výborný: https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2020/07/visnove-dzemovanie.html

20 minút
príprava
180-240 minút
tepelná úprava

Suroviny

2,5 kg (bez kôstok)
600 g
800 g
20-40 g kvalitná




Postup

  1. 1

    Višne som dala do hrnca, pridala som šťavu z ríbezlí (okrem výbornej chuti obsahujú ríbezle pektín, ktorý pomôže pri hustnutí džemu) a cukor. Všetko som premiešala a varila som asi pol hodinu. Potom som zmes premixovala ponorným mixérom tak, aby v nej zostali aj kúsky višní, hrniec som vrátila na sporák na mierny plameň a po menších dávkach som "odvárala" v druhom širokom hrnci na požadovanú hustotu.

  2. 2

    Ja som naučená variť tak dlho, až sa na dne hrnca po potiahnutí varechy urobí na 3 - 4 sekundy cestička, vtedy je hustota akurát. Ríbezlí aj cukru môže samozrejme dať každý podľa svojej chuti.

  3. 3

    Džem som potom rozdelila na dve časti - resp. polovicu som nechala v pôvodnom stave a takto som džem naplnila do horúcou vodou vypláchnutých a osušených pohárikov, hrdlo pohárika aj viečko som potrela alkoholom, uzavrela som a otočila hore dnom asi na 20 minút. Do zvyšnej časti so hodila štvorčeky horkej čokolády (treba chutnať a čokolády dať podľa chuti, ale netreba veľa, aby čokoláda úplne neprebila ovocnú chuť).

  4. 4

    Skúsila som aj verziu s pridaním prírodného rastlinného pektínu - džem si zachová peknú farbu a je hotový raz-dva, ale mne prekáža tá želatínová konzistencia, takže radšej si odstojím pár hodín pri sporáku, ale výsledok rozhodne stojí za to - odmenou je výborná ovocná chuť a prirodzená konzistencia.

Diskusia k receptu

danielas
Zaujimavy rp. Na 3kg kysleho ovocia 800g cukru?
Nie je to moc kysle?
Laka ma to urobit. Vcera som do ribezli davala 600g na kilo...
1x siuuu
siuuu
@danielas (8.7.2020 08:49)

Ja nemám rada príliš sladké džemy - radšej kyslasté, pretože ich používam najmä na pečenie, kde potrebujem kontrast k sladšiemu korpusu a krému. Cukru dávam zhruba tretinu z váhy ovocia, niekedy štvrtinu - podľa druhu ovocia. Cukru si samozrejme môže dať každý koľko chce.
1x haji
sovka62
Teeeda, že si ty ten recept nepridala o týždeň skôr! Uvažovala som rovnako ako ty a prvý raz v živote som sa rozhodla uvariť džem višňový. Klasicky. Vykôstkovať, presypať cukrom, a na druhý deň zvárať po častiach. Jednoduché. Ale len kým som v rajnici nemiešala asi liter tej zmesi. Višne sa držali statočne v celku, šťava ktorú pustili do cukru tiež, takže aj po 20 minútach som mala oddelenú pevnú a tekutú zložku.
Vnučka, ktorá mi pomáhala, navrhla rozmixovať. Ponorný mixér, značkový, celokovový, vydržal zo tri minúty a potom vypadli nože. Lebo aj v celokovovom mixéri môžu byť nože upevnené plastom, ten sa od tej horúcej masy zdeformoval a bolo vymaľované. Takže klasický mixér s pohárom, ktorý som nepoužila niekoľko rokov. Naliala som do neho cca pol litra tých surových višní s cukrom. Pod tesnením pohára okamžite začala vytekať šťava, lebo pri tých nervoch mi ani nenapadlo skúsiť, či je to dobre zatiahnuté.
Asi zo zúfalstva sme sa s vnučkou začali nahlas smiať a dohadovať, ktorá z nás je Pat a ktorá Mat.
No nič, rozmixovali sme, odparili kým sa neobjavila "cestička" a naplnili poháre. Pevný a tuhý obsah sa k sebe správali ako manželia po odchode z rozvodového súdu, každé pekne zvlášť. Ale už nám to bolo jedno, skončili sme s tým, že možno to zhustne po vychladnutí.
Ani náhodou, takže mám dvanásť pohárikov džemu, ktorý sa bude dať použiť tak do jogurtu. Čo už.
Vôbec mi nenapadlo, že kyslé višne môžu mať málo pektínu. Čerešňový džem varím vždy s ríbezľami, ale višne!?
Recept si ukladám ak by mi ešte niekedy napadlo variť višňový džem, s vďakou ho použijem.
2x haji a siuuu
haji
@sovka62 (9.7.2020 15:17)
Všechno je napité vodou, hodně pršelo. Tak se aj višně chovajú jako hubky. Hlavně že to dobře dopadlo. Mám také veselé historky z džemování. Můj zážitek byl s marhulovým džemom v rúre. Nikdy více! Máš šikovnú pomocníčku!
siuuu
@sovka62 (9.7.2020 15:17)

No teeeeda, takto vás višne potrápili. Priznám sa, že ja som sa to o malom množstve pektínu vo višniach dozvedela iba úplnou náhodou. Šťastie, že sme mali doma jeden krík ríbezlí, asi pol kilogramu ich bolo, tak som ich využila. S pridaným pektínom, aj keď vraj prírodným z citrusových plodov sa mi nepáči konzistencia džemu ... podľa mňa by boli výborné aj maliny k višniam, ale nemala som - ale s ríbezľami sa super chute dopĺňajú. Mne sa tak raz rozpadol mixér pri mixovaní nejakého cesta - na milión súčiastok, tak putoval do koša aj mixér aj cesto.
1x haji