Višňový džem
Višňové džemovanie
Autor receptu: siuuu
Višňový džem nepatril k mojim favoritom, ale tento rok marhule aj mirabelky skosil jarný mráz, tak som po rokoch
opäť skúsila aj višňový džem.* Vyhral ten klasicky varený, jemne vytunovaný o nové chute a v tomto prevedení je
výborný: https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2020/07/visnove-dzemovanie.html
20 minút príprava |
180-240 minút tepelná úprava |
Postup
- Višne som dala do hrnca, pridala som šťavu z ríbezlí (okrem výbornej chuti obsahujú ríbezle pektín, ktorý pomôže pri hustnutí džemu) a cukor. Všetko som premiešala a varila som asi pol hodinu. Potom som zmes premixovala ponorným mixérom tak, aby v nej zostali aj kúsky višní, hrniec som vrátila na sporák na mierny plameň a po menších dávkach som "odvárala" v druhom širokom hrnci na požadovanú hustotu.
- Ja som naučená variť tak dlho, až sa na dne hrnca po potiahnutí varechy urobí na 3 - 4 sekundy cestička, vtedy je hustota akurát. Ríbezlí aj cukru môže samozrejme dať každý podľa svojej chuti.
- Džem som potom rozdelila na dve časti - resp. polovicu som nechala v pôvodnom stave a takto som džem naplnila do horúcou vodou vypláchnutých a osušených pohárikov, hrdlo pohárika aj viečko som potrela alkoholom, uzavrela som a otočila hore dnom asi na 20 minút. Do zvyšnej časti so hodila štvorčeky horkej čokolády (treba chutnať a čokolády dať podľa chuti, ale netreba veľa, aby čokoláda úplne neprebila ovocnú chuť).
- Skúsila som aj verziu s pridaním prírodného rastlinného pektínu - džem si zachová peknú farbu a je hotový raz-dva, ale mne prekáža tá želatínová konzistencia, takže radšej si odstojím pár hodín pri sporáku, ale výsledok rozhodne stojí za to - odmenou je výborná ovocná chuť a prirodzená konzistencia.