Višňový džem (Schwarzwaldská zaváranina)

letisia - fotkaletisia, 26. júna 2011
Višňový džem (Schwarzwaldská zaváranina)
Foto: letisia

Pred pár dňami som si kúpila časopis o zaváraní a našla som v ňom výborný recept na džem pod názvom čo som dala do Zobraziť celý popisPred pár dňami som si kúpila časopis o zaváraní a našla som v ňom výborný recept na džem pod názvom čo som dala do zátvorky. Ja som si ho trošku prispôsobila. Je vynikajúci. Možno by bol vhodný aj do Schwarzwaldskej torty.

Suroviny

1,5 kg vykôstkované
1 ks
500 g
50 g
100 ml




Postup

  1. 1

    Polovicu vykôstkovaných višní dáme do hrnca a na miernom ohni varíme s vanilkovým strukom asi 20 minút. Ja som varila 30 minút, aby boli mäkšie. Potom uvarené višne rozmixujeme a vrátime do hrnca.

  2. 2

    Druhú polovicu višní pridáme do hrnca spolu so želírovacím cukrom (500 g) a varíme asi 5 minút. Keďže u nás doma máme radšej celkom rozmixované džemy, tak tú druhú polovicu višní - neuvarenú, som rozmixovala iba krátko, aby neboli úplne na kašu.

  3. 3

    Po odstavení zo sporáka pridáme horkú čokoládu a amaretto, miešame kým sa čokoláda nerozpustí a naplníme do pohárikov, ktoré na 5 minút postavíme na vrchnák, aby sa chytil.

Diskusia k receptu

evanaaa
Letisia, aj ja mám ten časopis, dnes som ho pozerala, ozaj netradičné niektoré spôsoby zavárania, je tam dosť dobrých návodov a rád, aj receptov, spomínam ju tu aj ja.
tonicka53
@letisia , upresni prosím, vanilkový struk alebo vanilkový cukor. V surovinách je vanilkový struk a v postupe receptu vanilkový cukor.
Vďaka.
letisia
@tonicka ospravedlňujem sa, do postupu som omylom napísala cukor. Višne sa varia s vanilkovým strukom, ktorý sa potom vyberie.
alexdidi
Mňa by zaujímal počet pohárov, ktoré si urobila z 1,5kg višní....
andulka2
Odkôstkovávanie višní klasickým spôsobom je nepríjemná práca, šťava strieka všade naokolo. 1,5 kg na tento recept sa ešte dá,odkôstkovať ručne alebo s odkôstkovačom ale vo väčšom množstve je to problematické. Vzhľadom k tomu, že máme dva stromy višní a robievam z nich nevarenú višňovú šťavu, odkôstkovávam višne takto:
Potrebujete dve umelohmotné debničky. Jednú plnú bez otvorov, tzv. mäsiarsku a na ňu debničku na šampióny (obvykle 10 cm vysoká). Odstopkované višne (cca 5 kg) nasypete do vrchnej debničky a pretláčate ich do spodnej. Pretože otvory vo vrchnej debničke sú užšie ako sú kôstky, kôstky zostanú hore a dužina so šťavou prejde do spodnej debničky. Podľa tohto princípu si môžete vytvoriť systém aj na menšie množstvo višní,napríklad misu s dierkami na umývanie ovocia a zeleniny položíme na inú misu a pretláčate višne zhoda dolu.
Túto zaváraninu určite urobím, namiesto vanilkového struku dám trochu vanilkovej esencie (kvôli cene). Pri vyššie uvedenej technológii odkôstkovania nie je treba ani mixovať.
evanaaa
Babkamt, píšem o tomto časopise inde, je to: Rytmus života-špeciál, vyšiel 15.6, je dobrý s netradičným zaváraním, ako vidieť aj podľa tohto receptu, ale je tam toho viac, aj pre diabetikov.
Malo by výjsť 5 pohárov, ale nepíšu objem, žeby 0,7 dc ?
evanaaa
Andulka2, minule mali odkôstkovač v Lídli, do ktorého sa zmestilo naraz viac ovocia, zdal sa celkom dobrý, ale sa hneď vypredal, iste by bol lepší ako ručné vykôstkovania a možno aj ako tvoj spôsob, i keď ani ten nemusí byť zlý. Ja mám dva malé, kde sa to dá len po jednom, ale ide to rýchlo.
garanco
Práve presladzujem višne na džem, zajtra budem variť, skúsim to s tou čokoládou (veď čokoláda predsa :-)) nemôže nič pokaziť). Višne odkôstkujem v odkôstkovači od teskomy, ale mala som obodkovanú -od šťavy-celú linku aj seba...
letisia
@alexidi počet pohárov záleží od toho do ako veľkých sa džem dáva. My dávame do rôznych veľkostí, vidieť to aj na obrázku. Naplnila som 13 pohárikov od 150 ml po 300 ml
@babkamt časopis je v edícii Rytmus života a je na ňom veľký názov Zavárame
@andulka2 ja som odkôstkovala ručne, mala som dokopy 2,3 kg, nestriekalo mi to všelikade, keďže som ich rozpolila a kôstku vybrala, snáď iba pár fliačikov sa vyskytlo
@janaalizibolenova dám vedieť, sama som zvedavá či sa nebude kaziť, dám vedieť, ale tej čokolády tam je málo na množstvo višní

hortenzia51
Milé vareškarky! ja som varila džem včera-klasický so želirovacím cukrom. Višne som trocha v hrnci postlačala pučidlom na zemiaky, rozvarila a potom prepsirovala,takto mám navarených 12,3-dcl fľaštičiek a netrvalo mi to ani dlho.. veľmi jednoduchý spôsob-žiadna veda...
1x pata99
letisia
@hortenzia51 ten úplne jednoduchý spôsob väčšinou každá z nás robí, preto som vyskúšala aj netradičný a pridala ho pre tie varecháčky, ktoré chcú vyskúšať aj niečo čo je už trošku veda
albe
letisia, varila som tento džem s čokoládou, višne som odkôstkovala a nemlela,máme radi v džeme kúsky ovocia. Použila som klasický kryštálový cukor, bez želírovacích prísad,bez konzervantov.Pred dovarením som pridalaa čokoládu a miešala,kým sa nerozpustí. Džem nestratil nič na svojej čírosti, získal na chuti a trošku sa zahustil, čo je v prípade višňového džemu len na prospech. Bol vynikajúci, vôbec sa nekazil a ani sa nemal kedy,lebo ako favorit medzi ostatnými zmizol prvý.Všetkým odporúčam.
marikafil
už je v pohárikoch, tá čokoláda a amaretto tomu dajú takú veľmi príjemnú chuť. a dnes mal u nás premiéru aj odkôstkovávač - kúpila som jeden v Dedre, taký jednoručný, po kile višní som mala oškretý prst:-( - ale našťastie dnes dorazil aj ten z Tescomy a to išlo ako po masle. ďakujem za recept:-)
kovacka86
albe A dávali ste rovnaké množstvo cukru ako je uvedené v recepte?
To amareto tam musí ísť?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia