Foto: pusta
V podstate ide o klasickú kysnutú vianočku spojenú do tvaru venca, ktorá je príjemnou milou a peknou ozdobou sviatočného raňajkového vianočného stola. Recept je Zobraziť celý popisV podstate ide o klasickú kysnutú vianočku spojenú do tvaru venca, ktorá je príjemnou milou a peknou ozdobou sviatočného raňajkového vianočného stola. Recept je jednoduchý, chutný, pridávam recept mojej drahej babičky v predstihu pred blížiacimi sa Vianocami.
príprava
na 170 °C
Suroviny
500 g |
|
21 g |
|
1 ČL (na droždie) |
|
4 PL (do múky) |
|
1 bal. |
|
1 štipka |
|
250 ml (vlažné) |
|
70 g (rozpustené vlažné) |
|
1 ks (vaječný) |
|
Na potieranie: | |
1 ks (vaječný) |
|
1 PL (studené) |
|
2 PL (studené) |
|
Postup
-
1
Do misy som preosiala múku, pridala som soľ, cukor kryštál, vanilkový cukor a premiešala som.
-
2
Do jamky v múke som nadrobila droždie, posypala som ho kryštálovým cukrom a zaliala 100 ml vlažného mlieka,....
-
3
...nechala som ho na teple vykysnúť - asi 15 minút, ked kvások vykysol, pridala som 1 vaječný žĺtok a rozpustené vlažné maslo.
-
4
Kým kvások vykysol, vymazala som formu studeným maslom a vysypala polohrubou múkou, použila som na boku rozovieraciu tortovú formu o priemere 24 cm s dnom a širokým komínom uprostred na bábovku, je potom veľmi jednoduché tvarovanie i vyberanie venca z formy.
-
5
Rukami som dôkladne so zvyšným vlažným mliekom vymiesila hladké lesklé polomäkké pružné cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľuzgieriky, nechala som ho prikryté čistou utierkou na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
-
6
Z cesta som na jemne pomúčenej doske vytvarovala valec, ktorý som nožom rozdelila na 3 rovnaké časti, ktoré som na doske rozšúľala dlaňami na dlhé šúľky asi 60 cm dlhé.
-
7
Na hornom konci som jemným stlačením rúk spojila šúľky spolu, spoj som zasunula na spodok a smerom nadol od spoja som uplietla dlhú vianočku z 3 prameňov, opäť som spojila jemným stlačením rúk jej dolný koniec a zasunula na spodok vianočky.
-
8
Vianočku som spojila do kruhu tak, že som oba jej konce jemne stlačila k sebe a vznikol veniec, ktorý som preniesla do formy, komín uprostred formy zabráni tomu, aby sa pri kysnutí veniec spojil v celok, stred zostane voľný.
-
9
V pohári som rozšľahala 1 vaječný žĺtok s 1 PL studeného mlieka,...
-
10
...veniec som potrela touto zmesou, formu som prikryla čistou utierkou a nechala som kysnúť 30 minút na teple.
-
11
Nakysnutý veniec som pred pečením potrela vaječnou zmesou 2.x a vložila som ho piecť do trúby...
-
12
...vyhriatej na 180 stupňov na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, piekla som 20 minút. Ešte horúci Vianočný veniec som výdatne potrela studeným mliekom, prikryla čistou utierkou a nechala som ho zapariť, potom zostane vianočka vláčna a mäkká i viac dní, ak z nej zostane :-))). Ked bol Vianočný veniec už len vlažný, vybrala som ho z formy a nechala vychladnúť na mriežke.
-
13
Vianočný veniec som preniesla na podnos a začali sme túto vianočku raňajkovať s horúcim kakaom, je veľmi dobrá potretá maslom alebo domácim lekvárom či nutellou, výborne chutí aj sama o sebe s čajom či s kávičkou.
-
14
záber zblízka: ide o veľmi pekné a milé spestrenie raňajkového slávnostného vianočného stola, ale môže byť aj v priebehu dňa ku kávičke či čaju, recept je pomerne jednoduchý, veľmi chutný, každý si môže ešte svoj Vianočný veniec vkusne ozdobiť podľa vlastnej fantázie a možností.
avšak ja som uviedla teplotu a čas podľa toho, ako pečie moja rúra a bolo prepečené cesto naozaj dobre.
preto môžem len odporučiť, aby každý odsledoval teplotu a čas pečenia podľa toho, ako pečie jeho vlastná rúra a prepečenie si môže overiť u seba ešte vpichom ihlice do stredu cesta, ak zostane ihlica čistá, potom je cesto prepečené.
neviem odhadnúť, ako je to pri iných rúrach, ako je moja.
v postupe v bode.č. 12 uvádzam teplotu 180 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, čo je ešte +20 stupňov C k uvedenej teplote, musela som teplotu počas pečenia už v polovici pečenia stiahnuť na 170 stupňov C na tej istej funkcii, aby sa povrch nespálil.
teda o 10 stupňov C menej.
dúfam, že som vysvetlila zrozumiteľne.
dakujem ti za užitočnú pripomienku, pomohla si iste mnohým.
bol skutočne dobrý, už iba bol :-)))))
nemôžem poslúžiť fotkami v priereze, lebo sa len tak zaprášilo po ňom.
najbližšie, ked budem robiť, rada doplním.
nemyslím si, že bol čas krátkjy, cesto nebolo vysoké, lebo som splietla dlhý vrkoč, aby som ho mohla stočiť do venca, vidno to v postupe v bode č.6 a 7, dĺžka jednotlivých šúľkov bola cca 60 cm, čo tiež o tom hovorí.
nebol dôvod sa uraziť, práve naopak :-)
varecha.pravda.sk/recepty/velkonocny-veniec-fotorecept-/1...
ja spravim zaviny - ako inak, s medom a skoricou :-)))
a tie potom zapletiem a obmotam okolo stredu :-)
dakujem :-)
ak by som ťahala prostriedok na kraje, porušila by som pravidelný tvar vrkoča :-)
preto nesúhlasím s tebou.
súhlasím, voňavé a chutné pečivo.
dakujem ti.
moja dcera to povedala raz a stacilo jej do smrti, uz to nikdy nepovie
na teba -)))
med, škorica -)))) veľmi chutná kombinácia
skvelý :-)
to ja dakuje tebe.
PS. Pri @kakao ti tento istý komentár nevadí?
kolko ma moja dcera za usami, vela este nie, ma slabych 7, ale ver mi, keby si si odskusala rok zit iba z toho, co si sama svojimi rukami od zakladu vypestujes, vychovas a vyrobis, nikdy take nieco z ust nevypustis
nie kazdy ma moznost vidiet ako jedlo vznika, od zakladu, skusit si to a spoznat hodnotu veci a tak je vacsina ludi dnes volky nevolky ochudobnena o realny pohlad na hodnoty
to nieje tvoja vina
to je system
ale prajem ti, aby si bola stastna vo svojom zivote, spokojna, zdrava a obklopena ludmi, ktori budu lubit teba a ty ich :-)
@tatranocka.
prepáč mi, nechápem, čo stále riešiš teplotu a čas pečenia môjho Vianočného venca???
1. čas pečenia a teplotu, pri ktorej som piekla podľa mojej rúry ja a spôsobu môjho pečenia, som uviedla správne.
podrobne som sa vyjadrila ešte aj v komentári - v odpovedi pre teba ešte včera o 17,25 hodine a o 18,06 hodine. 2. v recepte u @ywett je pochopiteľne čas dlhší, lebo na začiatku pečie pri vyššej teplote a potom pri nižšej teplote, čí sa čas nevyhnutne predĺži.
citujem z jej receptu:
10 minút na 180°C a ďalších 30 minút na 150°C. Pri plynovej rúre tretí stupeň a tých 35-40 minút. Po upečení som skontrolovala špajdlou či je dobre upečené a či nie je surové.
3.v recepte u @tatranka , je cesta takmer dvojnásobok, tiež pečie najprv pri vyššej teplote, potom pri nižšej, čím sa pochopiteľne čas pečenia musí predĺžiť.
citujem túto časť z jej receptu:
Potriem rozšľahaným žĺtkom.Pečiem vo vopred vyhriatej rúre na 170 0C asi 20 minút,potom teplotu stiahnem na 150
stupňov,aby bola dobre vianočka prepečená.
4. sama tu mám recept na Mazanec, kde je čas pečenia predĺžený pre rozdielne teploty počas pečenia.
varecha.pravda.sk/recepty/este-jeden-mazanec-fotorecept/1...
5. @editam , toto sú faktory, ktoré si tiež treba uvedomiť, čo som napísala v bodoch:
č.2, č.3., č. 4. tohoto môjho komentára.
napísala som to v dobrom, bez urážky.
ja som dala len jednoduchý základný predpis s polovičnou dávkou cesta a s rovnakou teplotou počas pečenia, tým pádom je čas pečenia
u mňa nevyhnutne kratší, presnejšie polovičný a veniec je správne prepečený.
vážim si veľmi tvoju pochvalu môjho receptu, chcela som prispieť niečim jednoduchým, dobrým, chutným a pekným v tomto predvianočnom zhone :-)
tvoja pochvala ma Martuška moja, veľmi teší a hreje pri srdci.
dakujem ti.
veľmi správne!!!
na žiadne jedlo sa nesmie hovoriť: Fuj blé!
jedlo si treba vážiť.
dakujem za tvoj komentár, nech je príkladom pre mnohých!
pekne si vyjadrila všetko :-)))))
veru mňáááááááááám DDD
dakujem ti za milú pochvalu.
niet čo riešiť s teplotou pečenia :-)))
máš pravdu :-) každá rúra pečie ináč a každý si čas a teplotu musí odsledovať podľa vlastnej rúry.
poteší ma, ak upečieš tento jednoduchý chutný Vianočný veniec podľa môjho receptu :-)
dakujem za krásnu pochvalu, uloženie do kk.
Prajem ti pekný Mikulášsky deň :-)
Milá Mirka, ak si sa pýtala na to, či bolo cesto dobre a správne prepečené, odpoved znie: áno, bolo :-)
dakujem ti za pochvalu môjho Vianočného venca.
veľmi si to vážim od teba.
Prajem Ti krásny Mikulášsky deň!
1. v recepte nepíšem len s ventilátorom,
píšem na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom.
2. každý si musí odsledovať čas a teplotu podľa pečenia svojej vlastnej rúry, preto si si si tieto parametre musela prispôsobiť.
tiež píšem o kontrole prepečenia pomocou zapichnutej ihly do cesta.
treba všetko čítať pozorne!!!
3. ja som zadala čas pečenia a teplotu podľa svojej rúry, mne sa správne prepieklo.
ja to spomínané nicky nemám, len ten jeden.
k tomu jednému som sa ani vôbec nevyjadrila.
zrejme čítať nevieš, preto si musela recept prispôsobiť, tak je to.
tvoja skúsenosť je len na základe toho.
a neverím ti, že si vôbec piekla!!!
to je celá pravda D
Vynikajúce, prepečené, veľmi chutné :-)
Dakujem za recept/ Zaradila som pravidelne. KK-
Jedlo je môj život - veľmi rád ho nielen konzumujem, ale zaujímam sa (teoreticky i prakticky) aj o jeho prípravu. Najradšej mám rôzne sladké, predovšetkým kakaové a čokoládové pochutiny, nepohrdnem však ani poctivým viedenským rezňom! Diamant sa dá obrúsiť, ale z kakaa nikdy nebude kvalitná káva. Kakao ostane vždy len kakao, na ktoré sa ja môžem len vykaka....
myslim ze to tak aj @pusta myslela
ale nechcem tu rozputat debatu, ci 180°C = 200°C, lebo viem, ze nie je ;-)
inak veniec krasny a nech si kazdy upecie pekne do zlatohneda podla svojej rury ;-)
dakujem.
ja väčšinou pečiem všetko v strede, výnimkou je len určitý druh mäska a jeho určitý spôsob pečenia :-)
Tvoje milé prianie sa včera vyplnilo, môj priateľ kúpil včera priamo na salaši dve Bio jahňatá a doma ich večer porcoval, už sú v mrazáku, to bol ten Mikulášsky "sladký" darček :-) máme z toho veľkú radosť. sladké ešte upečiem :-)))
verím, že aj Ty dostala krásnu Mikulášsku nádielku. :-)))
veľmi Ti to prajem :-)
nech sa ti dobre darí!!!
Budme a seba trochu lepší,veď idú Vianoce-čas lásky a pokoja. Hádam sa Mikuláš včera každému vydaril, mne teda áno, som veľmi spokojná:-)))) teší ma, že aj ty upečieš :-) ak máš tú bábovkovú formu takú ako ja, neboj, aj tebe sa vydarí taký krásny Vianočný veniec, som si tým istá :-)))
dakujem ti za nádhernú pochvalu receptu, za uloženie do kk.
veľmi si ma potešila.
ty si už aj upiekla, ty si ale rýchla :-)))
teší ma, že chutilo, že si postupovala podľa môjho receptu a Vianočný veniec bol správne prepečený, dokonca si ho zaradila medzi tvoje pravidelné recepty :-)))
dakujem za uloženie do kk a za skvelú správu :-)))
teším sa úprimne s tebou
No a aby som sa konecne vyjadrila, veniec je super. Dakujem @pusta1
ešte viac, že chutilo :-)))
a vidím, že sa ti môj Vianočný veniec vydaril za 20 minút pečenia pri rovnakej teplote, čo potvrdzuje môj predpoklad, že tá kopa komentov hore o nesprávnej teplote a nedostatočnom čase podľa mňa, nebola nič iné,len púha zlomyseľnosť od istých autorov :-)
som veľmi rada, že si mi správnosť potvrdila.
dakujem za skvelú správu.
hlavne tým autorom, ktorí to akože myslia dobre DDDDD
fotografovať a písať môžu, čo len sami chcú z tých istých dôvodov ako tí v komentároch vyššie :-)))))
čo sa týka práve tohoto receptu, nikoho som nezavádzala, popísala som pravdivo a veľmi podrobne postup,rovnako aj čas a spôsob pečenia, a to jednak dĺžku pečenia i výšku teploty a na akej funkcii, skúšku o prepečenosti.
preto by to nemal byť problém ani pre začiatočníka toto upiecť.
okrem toho som sa k celému opakovane vyjadrila ešte aj v odpovediach na jednotlivé komentáre o všetkom zvlášť a naozaj starostlivo ku každému jednému parametru.
nikomu návod na jeho vlastnú rúru však už dať nemôžem.
aj som rozmýšľala, čo si písala vo svojom predchádzajúcom komentári o tvarohových šatôčkach. tento Vianočný veniec nemal šírku odhadom
viac ako 4 - 5 cm a tak isto aj výšku, takže zodpovedal veľkosťou a hrúbkou práve spomínanému pečivu s tým rozdielom, že bol spojený do kruhu, inými slovami stojím si za správnosťou udaného času a udanej teploty na funkcii horný a dolný ohrev + ventilátor.
už sa k tomu nemienim vrátiť.
* @mata3636
Veriť mi nemusíte, že som recept vyskúšala. Keby som ho neskúšala, neozvala by som sa.
Napísala som svoje skúsenosti a upozornila na čas pečenia.
Našla som tu od @remcula ten istý recept ako máte vy varecha.pravda.sk/recepty/velkonocny-veniec/15299-recept....
a tam je teplota uvedená správne.
Našťastie ľudia tu na vareche majú možnosť výberu. Po vašom recepte som siahla naposledy.
Môžete napísať v recepte teplotu a dĺžku pečenia orientačne, ale nie o polovicu nižšiu.
Tiež vám vôbec neverím, že ste nemali veniec surový :-)))
Ak dokážete fotiť štipku soli, guličku hrášku a koliesko cibule, odfotila by ste aj štruktúru vydareného venca.
Pri vašej precíznosti a pedantnosti v pridávaní fotiek by ste sa výsledkom iste veľmi rada pochválila :-)))))
nabudúce určite odfotím, skôr ako niekoho k tomu pustím.
prečo mám asi veriť ja vám, ked uvádzate teplotu 180 stupňov C/40 minút,
avšak vám stále uniká podstatná vec, že všade tam, kde píšete sa veniec pečie bez funkcie horný a dolný ohrev + ventilátor.
to akosi neakceptujete a preto som presvedčená, že tak robíte zámerne. :-)
vy sama ste svoj výtvor ani len neodfotila, neverím vám, že ste ho vôbec piekla !!!
tak čo to tu mne vyčítate, na fotke vcelku je určite surový už na pohľad, však???
prepáčte, ale nikomu by som doma nepokazila žalúdok a chuť nedopečeným cestom, to sme od toho oveľa fajnovejší :-)
príde mi to, že hľadáte blchy v mm, aj ked tam nie sú, vy ich aj tak vidíte, však???
samozrejme, že pri obyčajnom pečení bez ventilátora ten váš údaj zodpovedá. rozhodne však nie tu-
prosím, neviete čítať alebo skôr nechcete úmyselne všetko čítať, čo je v postupe a v komentároch napísané, už do omrzenia do kolečka dokola to isté... vôbec vám nevadí, že tí, čo sa držali môjho receptu, upiekli s úspechom, zatiaľ čo vy ste sa ho nedržali, potom to tak aj muselo dopadnú, ako ste napísala sama. sledujete tým len jediný cieľ, ktorý je nad slnko jasnejší.:-)))
Recept na chlieb bez hentenia je aj tu. Došiel mi mailom, najprv som ho len vyskúšala. Podaril sa. Keďže mám rúru na slonie americko kanadske morky, spravila som v jednom pekáči z dvojitej dávky. Samozrejme, že dĺžka pečenia nestačila a bol surovy. Od tej doby pečiem 2 naraz, ale v dvoch pekáčoch.
Ak máte cesto z 800 gramov múky, tak sa asi bude piect dlhšie ako z pol kila.
vopred ti garantujem, že tí, čo chcú tak vehementne dokázať, že teplota a čas pečenia nie je správny, odfotia nastavenú teplotu na svojom termostate podľa mnou udanej teploty, dokonca aj funkciu na termostate budú mať rovnakú a potom odfotia nimi nedopečené cesto, aby bolo vidno, že je nedopečené DDDDD, ktoré samozrejme piekli podľa seba a vybrali skôr :-)))))
@yana , už som sa s tým tu stretla, ked som toho hrdinu odhalila, tak sa už viac neukázal. :-)
tu ak dáš vydarený recept, to nestačíííí, potom budú chcieť od teba zlaté hodinky s vodotryskom, aj ja by som ich chcela :-) a nemám D
napr. @mata3636 mi pridala nedávno pod môj recept Žemľová knedľa fotku svojej čerstvo uvarenej obyčajnej knedle ako dôkaz a tvrdila, že je to jedno. nuž jedno to práve nie je. jednak tam chýba jej vlastný recept, ktorý je celkom iste úplne odlišný a jednak si nevšimla, že tu mám aj recept Domáca knedľa podrobne aj s fotopostupom, pekne nadýchanú knedľu s úplne odlišným postupom od tej žemľovej a tiež si nevšimla, že tento recept zdieľa až 228 neznámych fanúšikov.
len na ilustráciu:
varecha.pravda.sk/recepty/domaca-kysnuta-knedla-fotorecep...
napísala som to @yana , len aby som ti dala do pozornosti, aké kritériá sa tu používajú, pokiaľ chcú kritizovať :-)))
@marika21 na mysli tou ružovou farbou :-)
inak si ma príjemne prekvapil tvojim pozitívnym hodnotením, nečakala som to od teba :-)
dakujem ti.
dakujem za všetkoiza 5*.
Pekný deň ti prajem :-)
máš pravdu, škoda tvoji ch písmeniek pre mňa :-)))
rýpeš zbytočne, už sa neunúvaj svojimi akože dobrými komentármi, ktoré vždy predznamenajú tvoj nasledujúci jedovatý komentár, bež pod iné recepty, kde ich autori nebudú ani zdaleka k tebe tak trpezliví a slušní ako som bola ja doteraz k tebe.
konečne si to pochopila, aj ked ti to chvíľu trvalo.
dakujem.
alebo skôr pre tých, čo ťa ešte "trpia".
to si krásne vystihla, sojovka by jej možno pomohla, lebo jej operácia žlčníka pred časom nie :-)))
preto tá jedovatosť trváááá, chcelo by to aspoň Febichol DDDDD
a bude sa naťahovať a bude do nekonečna, ale len pod mojimi receptami a furt :-)
na tie sa špecializuje :-)
môžem ju ok...ť
vypekať ja ešte len budem.:-)))
dakujem ti.
nemyslím si to od dnes, ale už veľmi dávno.
tebe by taký totálny blok vôbec nezaškodil.:-)))
nerozoštvávala by si zámerne beztrestne varecháčov, neobjavovala by si sa tam, kde teba vyslovene nechcú, veľmi rada zneužívaš situáciu, ktorá sadne tebe.
bol by konečne pokoj od teba, uvedomuješ si to???:-)
robím niečo také ja tebe,? tvoje recepty ani neotváram.
vidím na skle priamo, aké skupiny tu vytváraš a koho proti komu huckáš, či za také odmeňuješ svojou priazňou.
ja o tvoju priazeň nestojím, ani som nikdy nestála :-))))
chod pod svoje vlastné receptíky a grupujte sa tam pekne.
pozmametaj si poriadne na vlastnom prahu, ok?
@mata3636 jej komentáre sú také,ako ona sama (hodné jej veku a vzdelania).
nick @pusta1 , mám od toho času. čo mi spadol pc, ked som chcela pridať môj recept na Kukuričný chlleb, nemohla som sa prihlásiť, je to s vedomím redakcie
na vysvetlenie pre teba - oba nicky patria mne.
prosím, neodpovedaj za mňa.
dakujem.
dík.
dakujem za pochopenie,
ak budem chcieť, vyjadrím sa sama.
prosím, už naozaj nerieš. :-)
dík.
@marcel83 , ved prave. Diagnoza.
DDDDDD
srdečne blahoželám :-)))))