Foto: ywett
Nácvik na Veľkú noc :) Dnes som po prvykrát vyskúšala a zožal úspech, takže na veľkonočné sviatky kedže to už mám odskúšané, môžem piecť Zobraziť celý popisNácvik na Veľkú noc :) Dnes som po prvykrát vyskúšala a zožal úspech, takže na veľkonočné sviatky kedže to už mám odskúšané, môžem piecť zas a preto sa rada podelím aj s vami o recept ;-)
na 150-180 °C
Suroviny
250ml vlažného |
|
1 |
|
125g rozpustené |
|
250g |
|
250g |
|
50g |
|
1 |
|
štipku |
|
troška |
|
2,5 lyžičky,sušené |
|
do cesta: | |
podľa chuti |
|
|
|
na potretie: | |
1 |
|
1-2 polievkové lyžice |
|
Postup
-
1
Nachystáme si suroviny.
-
2
Všetky suroviny dáme do nádoby v pekárničke, ako prvé do nádoby sa vždy musia dať tekutiny, teda čo sú v tekutom stave (mlieko, maslo, žĺtok)
-
3
Potom prídu na rad sypké suroviny (múka)...tak pridáme do nádoby polohrubú a hladkú múku.
-
4
A do jedného rohu dáme štipku soli, do druhého rohu nasypeme hnedý cukor, do ďalšieho vanielkový a citronovú kôru. Potom uprostred nádoby dáme droždie, ktoré jemne zahrnieme múkou. Ak používame čerstvé droždie (ja zvyknem dávať aj sušené) je dobré dávať cukor priamo k droždiu. A soľ by nemala prísť do priameho kontaktu s droždím!
-
5
Nádobu vložím do pekárničky a zapnem program cesto. Je to program pre kysnuté cesto ktorý je určený na miesenie a kysnutie pre všetky kysnuté cestá, ako je na pizzu, rolády, sladké buchtičky a pod. Má tri cykly, miesenie, odpočívanie, kysnutie. Chvíľu po premiešaní pridám posekané lieskovce s kúskami čokolády.
-
6
A ak sa cesto lepí na boky nádoby, pridať ešte troška hladkej múky, podľa potreby. Cesto by sa nemalo lepiť na boky nádoby a necháme pekárničku pracovať (zatiaľ som si požehlila prádlo) :))
-
7
Po skončení programu dáme cesto na pomúčenú dosku ( s cestom sa dobre pracovalo, vôbec sa nelepilo) a rozdelíme na tri rovnaké diely a spravíme tri rovnaké šulky ktoré striedavo potom pletieme.
-
8
Vytvarujeme do kruhu a spojíme. Dáme na plech ktorý vystelieme papierom na pečenie a necháme ešte kysnúť 45 minút. Po vykysnutí natrieme žĺtkom rozmiešaným s mliekom a posypeme lieskovcami alebo podľa chuti mandľami. A dáme piecť najskôr 10 minút na 180°C a ďalších 30 minút na 150°C. Pri plynovej rúre tretí stupeň a tých 35-40 minút. Po upečení som skontrolovala špajdlou či je dobre upečené a či nie je surové.
-
9
Po upečení preložíme z plechu na mriežku a necháme vychladnúť.
-
10
A kedže najväčšiu radosť majú deti, tak som nechala dcérku aby túto dobrotu ozdobila:))
-
11
Dobrú chuť!!!
@marienka44 , ale však kľudne si pridajte viac cukru lebo podľa mňa ani netreba, kedže je tam už vanielkový cukor a kúsky čokolády a toto pečivo sa dá jesť, natreté s medom
alebo varecha.pravda.sk/recepty/dvojfarebna-vianocka-fotorecept...