Foto: klaura
Preštudovala som veľa receptov na túto vianočnú pochúťku a urobila som ju po svojom ... z každého dačo :)
príprava
na 180 °C
Suroviny
5 ks |
|
150 g |
|
100 g |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
Plnka č.1 oriešková: | |
80 g |
|
1 ks |
|
200 ml |
|
125 g |
|
100 g |
|
Plnka č.2 čokoládová: | |
100 g |
|
2 ks |
|
300 ml |
|
100 g |
|
30 g |
|
125 g |
|
na potretie |
|
Postup
-
1
Najskôr zas trochu osvety : :) Vo Francúzsku je rozšírená tradícia Bûche de Noël, vianočného polienka. Najstarší a najmladší člen rodiny spoločne prinášajú do domu vianočné polienko buď z ovocného stromu, najčastejšie gaštana, ktoré znamená hojnosť, alebo z duba, ktoré má byť zárukou rodinnej pevnosti a sily. Polienko slávnostne zapália a musí horieť celú vianočnú noc, v niektorých regonoch aj dvanásť dní, ktoré delia Vianoce od Troch Kráľov. Polienko kropia vínom a olejom, aby bola dobré úroda, a posýpajú soľou, aby odohnali čarodejnice. Ohorené zvyšky polienka majú zázračnú moc: chránia pred bleskom, požiarom, chorobami dobytka a nepriazňou osudu. Dnes slúži ako náhrada dreveného polienka krémová čokoládová roláda v tvare polena. Tiež sa nazýva Bûche de Noël a tvorí neodmysliteľnú súčasť štedrovečerného stola.
-
2
Oddelíme si žĺtka od bielok a z bielok vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého zašľaháme cukor. Po jednom potom pridávame žĺtka.
-
3
Ručne zamiešame 2 PL oleja a múku.
-
4
Nakoniec preosejeme kakao.
-
5
Cesto vylejeme na plech vyložený pečiacim papierom a upečieme. 20 min. pri 180 stup.
-
6
Na čistý pečiaci papier upečený plát preklopíme, papier na ktorom sa koláč piekol odstránime, položíme opäť na cesto (teda máme papier naspodu, cesto a papier na vrchu) a všetko spolu zvinieme.
-
7
Takto necháme roládu vychladnúť.
-
8
Medzitým si na suchej panvici opražíme lieskovce a keď sa nám šupka sama oddeľuje - ošúpeme ich.
-
9
Očistené lieskovce nahrubo zomelieme (posekáme).
-
10
Z mlieka, zlatého klasu a cukru uvaríme puding, za stáleho miešania necháme vychladnúť, maslo vymiešame s orieškami a postupne do maslovej hmoty zašlahávame puding.
-
11
Pripravíme si aj druhý krém tak, žĺtky, cukor a múku vymiešame s trochou mlieka do hladka. Zvyšné mlieko v hrnci necháme rozvariť, vylejeme do neho zmes, za stáleho miešania privedieme k varu a necháme asi tri minúty vrieť spolu so zmäknutou čokoládou na varenie. Po vychladnutí zmiešame s maslom a dobre vyšľaháme.
-
12
Cesto rozvinieme, natrieme ríbezľovým džemom, potrieme krémom.
-
13
Znovu zvinieme do rolády, ponatierame čokoládovým krémom a urobíme vidličkou štruktúru kôry. Necháme stuhnúť. Prajem dobrú chuť.
Poleno sa ti podarilo, je veľmi pekné, múčnik je nezvyčajný, u nás neokukaný. Si šikuľka!
Momentálne ho zasa robím ;-) Šťastné a veselé prajem!