Vianočné ovocné koláčiky
Foto: sweetlaab
Tradičné sladké pečivo - Mince fruit pies - britského pôvodu, ktoré sa servíruje počas vianočnej sezóny v anglicky hovoriacich krajinách. Sú naplnené zmesou sušeného Zobraziť celý popisTradičné sladké pečivo - Mince fruit pies - britského pôvodu, ktoré sa servíruje počas vianočnej sezóny v anglicky hovoriacich krajinách. Sú naplnené zmesou sušeného ovocia a voňavého korenia.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
2 PL |
|
150 g |
|
5 PL |
|
1 ks ( + extra na glazúru) |
|
Plnka: | |
220 g (zmiešané: hrozienka, brusnice, slivky, ...) |
|
2 ks (nasekané) |
|
150 ml čerstvá (z 1 pomaranča) |
|
3 PL |
|
2 PL |
|
1/4 ČL |
|
1 štipka |
|
1 štipka mleté |
|
1 štipka |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Jemne nakrájame všetky prísady do plnky približne rovnakej veľkosti. Vo veľkej miske premiešame kúsky ovocia, nakrájané jablká, koreniny. Rozpustíme cukor v rume a pomarančovej šťave a nalejeme ju na zmes. Prikryjeme a necháme stáť cez noc.
- 2
Nasledujúci deň znova premiešajte zmes a podľa tradičného receptu vložíme do čistých suchých pohárov minimálne na mesiac pred použitím (voliteľne).
- 3
Na prípravu pečiva: preosejeme múku a potom ju zmiešame s maslom. Pridáme preosiaty cukor, vaječný žĺtok, vodu a premiešajte všetko na cesto. Spravíme bochník, zabalíme do plastového filmu a potom ho vložíme do chladničky na hodinu.
- 4
Predhrievame rúru na 180 °C a pomastíme 12- dielový muffinový plech. Cesto položíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme až do hrúbky asi 2 mm. Vyrežeme kruhy tak, aby zapadli do otvorov na muffiny až do výšky asi 3 - 4 cm, naplníme každý koláčik s veľkou čajovou lyžičkou plnky (ale nepreplňujeme) a zakryjeme hornú časť každého koláčika iným kruhom pečiva, alebo použijeme formičky s rôznymi tvarmi, ktoré vyrežeme na vrchné cesto koláčikov. Okraje cesta utesníme a potrieme vaječným žĺtkom pre glazúru.
- 5
Pečieme asi 15 minút. Necháme niekoľko minút vychladnúť, pomocou malého nožíka uvoľníme koláčiky z plechu. Podávame teplé, alebo pri izbovej teplote.
- 6
Viac informácií je na mojom blogu http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2017/12/christmas-fruit-mince-pies-vianocne.html
Tiež ovocné koláče:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem za komentár, koláčiky sme robili minulý rok, veľmi tesne pred Vianocami, lebo som nestíhala a tak som si povedala, že ich dám na svoj blog na budúce Vianove, suroviny som mala zapísané a postup som dopisovala teraz. Žĺtko sa použilo na glazúru, bielko na to nepoužívame, aby cesto nebolo tvrdšie. S bielkom som asi experimentovala tak, aby plnka držala pokope lepšie, ale ak sa to nezdá, kľudne sa môže vynechať, dúfam, že sa to niekomu nezrazí v plnke, čo by som nerada ... pôvodne som sa inšpirovala koláčikmi od Adiny
whereismyspoon.co/fruit-mince-pies/,...
ale postup som skombinovala aj podľa iných receptov na tieto tradičné koláčiky.
Dík za koment, tieto koláčiky môžu byť presladené, ale ako povedala @Mijaita záleží ako si to každý spraví sám. Pretože preferujem koláčiky dobrej chuti, ale podľa možností aj zdravšie, zredukovala som cukor v receptoch, pôvodne iné recepty používajú rôzne sirupy, ako nap. sirup z ryžového sladu, atď.
Navyše, tento recept má dve možnosti, ak niekto nemá rád sladké, môže si pripraviť tieto koláčiky nie sladké, ale pikantné s plnkou z pomletého hovädzieho mäsa, čo môže byť naozaj výborné ...
Hoci koáčiky sú veľkou vianočnou tradíciou v anglicky hovoriacich krajinách, pôvodná receptúra sa datuje do stredoveku, a podľa wikipédie tento recept priniesli do Európy Križiaci zo Stredného Východu, teda západnej Ázie, Turecka a Egypta...
Ďakujem Tatranka, aj ty si šikovná, tvoje rožteky sa mi veľmi páčia, určite ich vyskúšam ...
Ďakujem :-)
@Monty469 @Jack
Ďakujem :-))
a vieš že som si myslela s tým bielkom, že je to tak. Len so si to u Teba overila. Ďakujem Ti za odpoveď.
Ďakujem, ano, okrem našich, zaujímajú ma aj medzinárodné špeciality s tradíciou, hlavne keď sú pripravené z kvalitných a zdravých surovín. Aj ja som si pozrela tvoje výborné recepty ktoré ma budú inšpirovať, máš podobný záujem o ich históriu ako ja :-)
Ďakujem za pochvalu, myslím že papierové košíčky sa kľudne môžu použiť namiesto plechu, ja som tak robila pri iných receptoch s čokoládou keď som nahradila mufinový plech, použila som však 2 košíčky aby forma bola pevnejšia.
Ak sa koláčik má uzavrieť, tak sa zmeria priemer otvoru koláčika v košíčku a vyreže nový kruh so zmeraným priemerom, do neho v prostriedku vyrezať vzorku a potom kruh prilepiť na koláčik zhora, pomocou vody a vidličky uzavrieť, aby plnka počas pečenia nevytiekla.
Niektoré recepty plnku - zmes ovocia so šťavou a kúskami jabĺk povaria trochu a až potom nanesú do košíčka a pečú, iné recepty pečú plnku bez predchádzajceho povarenia.
A čo sa týka cesta, tak sa môže tiež pridať trochu masla viac, čím viac masla tým cesto je krehkejšie a chutnejšie. Ja som len dala trochu menej masla aby recept bol menej kalorický, ale cesto bolo aj tak v pohode a vydržalo v krabici asi 10 dní.
Tu je niekoľko inšpirácií na tradičné Mince pies
www.independent.co.uk/extras/indybest/christmasgifts/food/bes...