Vianočné oplátky (nielen) pre @esi

tiginko - fotkatiginko, 9. januára 2015

Pod Danculkiným receptom http://varecha.pravda.sk/recepty/vianocne-trubicky/11806-recept.html ma @esi poprosila o môj recept. Nemám síce aktuálne fotky, ale recept pridám nielen kvôli nej, ale aj kvôli mojím Zobraziť celý popisPod Danculkiným receptom http://varecha.pravda.sk/recepty/vianocne-trubicky/11806-recept.html ma @esi poprosila o môj recept. Nemám síce aktuálne fotky, ale recept pridám nielen kvôli nej, ale aj kvôli mojím deťom, čo keby náhodou...

Suroviny

1 l
500 g
150 g
2 ks
3 PL
1 ČL
1 ČL (mleté)
1 ks (alebo adekvátne množstvo domáceho vanilkového cukru)
2 poriadne PL
1 PL
 kúsok zabalený do gázy




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny na cesto rozmixujeme a necháme do druhého dňa v chlade odležať. Fakt som skúsenosťou zistila rozdiel v lepivosti čerstvého a odležaného cesta. Do rozhorúčeného a voskom občas potretého stroja na pečenie oplátok nanášame kúsok vyššie ako do stredu, za polievkovú lyžicu cesta, a opatrným pritlačením hornej platne roztlačíme silou na celú plochu. Akonáhle na okrajoch zavretých platní zbadáme cesto, prestaneme tlačiť. Chvíľku podržíme, platne roztvoríme, ak je cesto ešte bledé, znovu na chvíľu zavrieme, a ak je hnedkasté, zachytíme okraj oplátky na to určenou paličkou a navinieme dlaňou ruky od predného okraja smerom dozadu oplátku na paličku. Musíme pracovať bleskurýchle, lebo cesto chladnutím okamžite tuhne. Ideálne je mať paličku so zárezom v strede, aby sa okraj mohol zachytiť.

  2. 2

    Ak robíme rovné oplátky, voskujeme platne trochu častejšie, aby sa oplátky ľahúčko a rýchlo dali zobrať z platne dole. Pozor na príliš časté voskovanie, cesto sa nám bude šmýkať po platni príliš rýchlo a bude na okrajoch vytvárať "čipky". Tieto zvláštne útvary dávame bokom, na ochutnávanie. Nevyzerajú príliš vábne.

  3. 3

    Po otvorení platní, keď vidíme, že cesto má už hnedkastú farbu, chytíme do končekov prstov (môžeme si pomôcť podobratím okraja paličkou) okraj oplátky, bleskom ju stiahneme dole na pripravenú dosku a okamžite ju prikryjeme druhou doskou (využijeme dosky na krájanie). Tým docielime, že sa oplátka vyrovná. Stuhnutie trvá okamih, musíme preto pracovať veľmi rýchlo.

  4. 4

    Tento postup je náš, teda robievame podľa neho celá naša rozvetvená rodina. Určite sú aj iné spôsoby, možno niekto pridá ten svoj. Počula som o nejakom koncovom orezávaní či čo. Nikdy som iný spôsob nevidela a nevyskúšala, snáď pridá niekto svoj spôsob výroby rovných oplátok. Tie naše síce nie sú súmerné ako tie z obchodu, ale nám to absolútne neprekáža. Robievame len pár kúskov rovných oplátok do štedrovečerného taniera.

  5. 5

    Paličku so zárezom mi vyrobil môj šikovný manžel z rúčky väčšej varechy o priemere cca 1,5cm. Vypílil do nej zárez v jednej tretine hrúbky (pozor, neoplatí sa v polovici, lebo na naberanie zospodu vyhovuje tenká vrstva paličky). Aby sa oplátka lepšie naberala, okraje paličky so zárezom sú zbrúsené šmirgľovým papierom do oblúkov.

    Vianočné oplátky (nielen) pre @esi - obrázok 5
  6. 6

    Keď mám pravdu povedať, neviem, či by som sa naučila piecť oplátky bez toho, aby mi to niekto ukázal. Takže tým, ktorí majú naozaj tú odvahu, aby to skúsili podľa nejakého písomného návodu držím palce a obdivujem ich už vopred :-)

Diskusia k receptu

martamm
@Tiginko , tiež pečieme oplátky, môj recept je troška odlišný, ale to nie je podstatné, dôležité je, že oplátky chutia Vianocami :)
A mám rovnakú paličku, ktorá je výborným pomocníkom pri točení ruličiek :)
1x trogar
amelie
@tiginko , @martamm a všetci, ktorí si vlastnoručne vyrábate oblátky: máte môj obdiv! Zdedila som starú formu na ručnú výrobu, neviem si predstaviť tú drinu: je ťažká ako fras. Krásna starožitnosť. Ale viem si živo predstaviť, aké úžasné oplátky to museli byť...
jankavaskova
Mnam domace oplatky :-). Aj ja mam odlisny recept, ale nemam palicku a trubickove nerobievam a kedze tam treba pracovat naozaj rychlo, ani mi to neslo. Teraz po case, ked v rovnych som uz prebornik by sa hadam dalo skusit. Mimochodom, u nas v rodine je jedna stara forma, ktoru si poziciavame viaceri medzi sebou @amelie , aj nove su, ale na tej starej sa najlepsie robia. Nema sice regulovanie teploty a stale ju treba zapinat a vypinat, aby hriala tak spravne a oplatky neboli prilis svetle alebo prilis tmave, inak sa s nou pracuje fantasticky, presne podla popisu vyssie a staci pomastit pri sladkych raz po asi styroch kusoch (pri nasom ceste: 1l plnotucne mlieko, 1 vajce, 3PL olej, 60dkg hladka muka, 2dkg cukor - prip. pochutiny a korenie podla vlastnej chuti, ja uz nedavam nic), pri slanych staci pomastit raz na zaciatku (rovnake cesto, miesto cukru 1 lyzicka soli a za hrst kminu). Mastim cerou (ked nemam aj maslom). Odstat cesto minimalne hodinu a pred robenim zase dobre premiesat. Inak postupy ako hore.
1x esi
enapo
Aj ja robím domáce s tým otvorom na vareske je dobrý nápad. Ja mám originál palicku od výrobcu. Tiež mám iný recept ale to nevadí. Mne sa zase moc nedaria rovné
marus45
Ja robím trubičky aj oblátky roky rokúce, ale s paličkou s zárezom si to vôbec neviem predstaviť. Kým by som trafila do toho zárezu.....Používam okrúhly nožík, ktorým si oblátku s kraja nahodím na paličku a skrútim. Na konci trochu podržím,aby sa okraj dobre spojil a trubička pekne držala tvar. Mám aj nato určené jemné hladké rukavice,keďže je to horúce... A do oblátok,ktoré sa väčšinou jedia s medom,my aj s cesnakom,dávam len van.cukor, P.Ľ.na jednu dávku. 1.20 mlieka,3-4 P.Ľ.maslo,60dkg hl. šp. múky, najlepšia je s tým slniečkom,žiadnu zo supermark.akciovú,okrem tejto, zvyknú ju mať v Kaufl. aj v akcii, vtedy využijem. Keď dáte do oblátok cukor, vtedy sa krútia, preto cukor len do trubičiek,tam zase ak ho dáte málo, tak sa zle krútia na paličku,vtedy treba pridať cukor a je to. Ale pre istotu aj ja zaťažujem oblátky,aby boli pekné rovné,ale nie každú jednu,keď ich mám nejakých 20ks., dám do ig.sáčku a knihou zaťažím. Musím povedať, že je to namáhavá činnosť na ruky, bolia nejako každým rokom viac.Tento rok som si povedala,že už dosť bolo.....tak uvidím..
1x trogar
marus45
Ešte som zabudla, do cesta samozrejme 2 žlky...
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Ďakujem veľmi pekne za recept a rady. Paličku síce mám, ale nie s tým zárezom.Budem ju musieť opraviť na Tvoj spôsob. Dnes som ich robila aj keď je po vianociach. U nás to trvá dlhšie,kým sa tá mašinka odloží. Pečie sa a priberá sa tak ako každý rok. Trubičky som samozrejme skúšala, ale nedarili sa. Takže boli rovné a vynikajúce. Recept ukladám. Niektoré žienky dávajú do cesta aj 2 ČL majzeny. Neviete čo to urobí dobré tým oblátkam?
jaromir53
robil som k vianociam po 300 kusov z každého .Je to fuška ale čo z dlhými večermi pred sviatkami.Oblátky nemusia mať toľko cukru ako je v
tomto recepte.Do trubičiek treba dať asi o 40g viac.Pri rolovaní budú vláčne, po vychladnutí chrumkavé.Maslo nedávam,na uvedenú dávku stačia 4 polievkové lyžice slnečnicového oleja.

1x trogar
tiginko
dodatočne ďakujem všetkým za komentáre, recept je teraz vysoko aktuálny, takže kto pečie, nech sa mu darí a hlavne NELEPÍ :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia