Vianočné oplátky (nielen) pre @esi

Autor receptu: tiginko

Pod Danculkiným receptom http://varecha.pravda.sk/recepty/vianocne-trubicky/11806-recept.html ma @esi poprosila o môj recept. Nemám síce aktuálne fotky, ale recept pridám nielen kvôli nej, ale aj kvôli mojím deťom, čo keby náhodou...

Suroviny

Postup

  1. Všetky suroviny na cesto rozmixujeme a necháme do druhého dňa v chlade odležať. Fakt som skúsenosťou zistila rozdiel v lepivosti čerstvého a odležaného cesta. Do rozhorúčeného a voskom občas potretého stroja na pečenie oplátok nanášame kúsok vyššie ako do stredu, za polievkovú lyžicu cesta, a opatrným pritlačením hornej platne roztlačíme silou na celú plochu. Akonáhle na okrajoch zavretých platní zbadáme cesto, prestaneme tlačiť. Chvíľku podržíme, platne roztvoríme, ak je cesto ešte bledé, znovu na chvíľu zavrieme, a ak je hnedkasté, zachytíme okraj oplátky na to určenou paličkou a navinieme dlaňou ruky od predného okraja smerom dozadu oplátku na paličku. Musíme pracovať bleskurýchle, lebo cesto chladnutím okamžite tuhne. Ideálne je mať paličku so zárezom v strede, aby sa okraj mohol zachytiť.
  2. Ak robíme rovné oplátky, voskujeme platne trochu častejšie, aby sa oplátky ľahúčko a rýchlo dali zobrať z platne dole. Pozor na príliš časté voskovanie, cesto sa nám bude šmýkať po platni príliš rýchlo a bude na okrajoch vytvárať "čipky". Tieto zvláštne útvary dávame bokom, na ochutnávanie. Nevyzerajú príliš vábne.
  3. Po otvorení platní, keď vidíme, že cesto má už hnedkastú farbu, chytíme do končekov prstov (môžeme si pomôcť podobratím okraja paličkou) okraj oplátky, bleskom ju stiahneme dole na pripravenú dosku a okamžite ju prikryjeme druhou doskou (využijeme dosky na krájanie). Tým docielime, že sa oplátka vyrovná. Stuhnutie trvá okamih, musíme preto pracovať veľmi rýchlo.
  4. Tento postup je náš, teda robievame podľa neho celá naša rozvetvená rodina. Určite sú aj iné spôsoby, možno niekto pridá ten svoj. Počula som o nejakom koncovom orezávaní či čo. Nikdy som iný spôsob nevidela a nevyskúšala, snáď pridá niekto svoj spôsob výroby rovných oplátok. Tie naše síce nie sú súmerné ako tie z obchodu, ale nám to absolútne neprekáža. Robievame len pár kúskov rovných oplátok do štedrovečerného taniera.
  5. Paličku so zárezom mi vyrobil môj šikovný manžel z rúčky väčšej varechy o priemere cca 1,5cm. Vypílil do nej zárez v jednej tretine hrúbky (pozor, neoplatí sa v polovici, lebo na naberanie zospodu vyhovuje tenká vrstva paličky). Aby sa oplátka lepšie naberala, okraje paličky so zárezom sú zbrúsené šmirgľovým papierom do oblúkov.
  6. Keď mám pravdu povedať, neviem, či by som sa naučila piecť oplátky bez toho, aby mi to niekto ukázal. Takže tým, ktorí majú naozaj tú odvahu, aby to skúsili podľa nejakého písomného návodu držím palce a obdivujem ich už vopred :-)