Drobné pečivo
Drobné pečivo

Vianočné „must have“ koláčiky

kitchenguru - fotkakitchenguru, včera 21:08

Recept na vianočné "must have" koláčiky.

Suroviny

Lieskové rožteky:
50 g
120 g
200 g
1 bal.
110 g mleté
1,5 ks
1 bal. (na obaľovanie)
80 g (na obaľovanie)
Hneď mäkké perníčky:
3 PL
1/2 ČL
300 g
80 g
1 ks (+ 1 ks na potretie)
1/2 ČL
1/2 ČL
1/5 PL
100 g
130 g
1 ks (na zdobenie)



Postup

  1. 1

    Lieskové rožteky: Mleté lieskové orechy zmiešame s preosiatou múkou, práškovým cukrom, vanilkovým cukrom. Pridáme žĺtok a zmäknuté maslo nakrájané na kocky. Vypracujeme cesto, ak máme silu tak ručne, ak nie, tak si pomôžeme mixérom s nástavcami na krehké cesto.

  2. 2

    Cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 2 hodiny. Po vybratí z chladničky cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a ak máme formičky na rožteky vykrajujeme a ukladáme na plech vyložený papierom. Ak formičky nemáme tak vyformujeme ručne do tvaru rožteka jednotlivé kúsky cesta. Pečieme vo vyhriatej rúre na 150 stupňov Celzia cca 12 minút. Obalíme v zmesi práškového a vanilkového cukru cca po 2 minútach od vybratia z rúry. Uložíme do krabičky s vekom, aby rožteky nestvrdli.

  3. 3

    Hneď mäkké perníčky: Všetky sypké ingrediencie spolu zmiešame a následne pridáme žĺtok, zmäknuté maslo pokrájané na kocky a med. Vypracujeme cesto (nezľaknite sa bude sa to lepiť, kým vznikne cesto). Cesto zabalíme do fólie a na pol hodinu až hodinu dáme do chladničky. Po vybratí rozvaľkáme na pomúčenej doske na cesto hrubé podľa toho, aké vysoké sú formičky na vykrajovanie.

  4. 4

    Vykrojíme podľa formičiek a ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným žĺtkom. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 stupňov Celzia cca 6-9 minút.

  5. 5

    Vychladnuté perníčky ozdobíme cukrárenskou bielou polevou, ktorú sme roztopili v hrnci nad parou a potravinárskym farbivom na zdobenie medovníkov. Ozdobené uložíme do krabičky s vekom, aby nestvrdli.

Diskusia k receptu