Foto: evinka13
Vianočka na Vianoce nesmie chýbať...
porcií
príprava
Postup
-
1
Do misy preosejeme hladku i polohrubu muku, pridáme droždie, cukor,sol, nastruhanu citronovu koru a muškátový oriesok a dobre premiesame.
- 2
Do vlažného mlieka pridame vajce a robime cesto. Nakoniec pridame tuk, hrozienka a mozme pouzit aj lupane mandle. Cesto dobre prepracujeme, povrch lahko posypeme mukou a na teplom mieste nechame cesto vykysnut.
- 3
Cesto opat premiesame, aby kleslo a necháme opat vykysnut. To opakujeme dvakrát. Vykysnute cesto rozdelime na 9 rovnakych dielov, z ktorych vyvalkame rovnako dlhe pramene.Základ vianocky upletieme zo 4 pramenov a prenesieme ich na dno pekaca. Stred pletenca hranou ruky lahko pomackame a polozime nanho dalsi pletenec,pripraveny z 3 pramenov.Opat trochu stred po celej dlzke pomackame a na vrch dame posledne stocene 2 pramene,ktorych konce podsunieme pod vianocku. Nechame kysnut na teplom mieste asi 1/2 - 3/4 hodiny. Potom vianocku potrieme rozslahanym vajickom a posypeme sezamom. Dame do rozohriatej truby.20 min. pecieme prudsie (200°C) a asi 30 minut nechame dopiect na 180°C.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu