Vianočná vianočka

evinka13 - bez fotkyevinka13, 5. decembra 2011
Vianočná vianočka
Foto: evinka13

Vianočka na Vianoce nesmie chýbať...

6
porcií
180 minút
príprava

Suroviny

1/4 kg
1/4 kg
10 dkg
10 dkg
2 ks
1 ks
2 dcl vlažné
1 dkg
5 dkg




Postup

  1. 1

    Do misy preosejeme hladku i polohrubu muku, pridáme droždie, cukor,sol, nastruhanu citronovu koru a muškátový oriesok a dobre premiesame.

  2. 2

    Do vlažného mlieka pridame vajce a robime cesto. Nakoniec pridame tuk, hrozienka a mozme pouzit aj lupane mandle. Cesto dobre prepracujeme, povrch lahko posypeme mukou a na teplom mieste nechame cesto vykysnut.

  3. 3

    Cesto opat premiesame, aby kleslo a necháme opat vykysnut. To opakujeme dvakrát. Vykysnute cesto rozdelime na 9 rovnakych dielov, z ktorych vyvalkame rovnako dlhe pramene.Základ vianocky upletieme zo 4 pramenov a prenesieme ich na dno pekaca. Stred pletenca hranou ruky lahko pomackame a polozime nanho dalsi pletenec,pripraveny z 3 pramenov.Opat trochu stred po celej dlzke pomackame a na vrch dame posledne stocene 2 pramene,ktorych konce podsunieme pod vianocku. Nechame kysnut na teplom mieste asi 1/2 - 3/4 hodiny. Potom vianocku potrieme rozslahanym vajickom a posypeme sezamom. Dame do rozohriatej truby.20 min. pecieme prudsie (200°C) a asi 30 minut nechame dopiect na 180°C.

Diskusia k receptu

tinca
to máš pravdu, jej ja mám tiež taký tanierik
zdezda
je krásna, no nepomýlila si sa s tým sezamom? ja vidím na obrázku mandľové lupienky, či už Mikuláš s čertom začali vymýšľať :-)))
foska
a mne sa zase nevidi ten cely muskatovy oriesok...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia