Vianočná štóla

kajusiqq - fotkakajusiqq, 9. decembra 2012
Vianočná štóla
Foto: kajusiqq

Marcipanová:- je výborná naozaj:).....vyskúšajte!:Dpovinne!:D

120 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
250 g
podľa chuti
100 g
5 lyžíc (rumová aróma)
250 g
1 balíček
podľa chuti
Kvások:
1 kocka
100 ml
50 g
Na potretie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Hrozienka namočte do rumu. Do vlažného mlieka pridajte lyžicu cukru, lyžicu múky a rozmrvte droždie. Nechajte vykysnúť kvások.

    Vianočná štóla - obrázok 1
  2. 2

    Do misy preosejte múku, pridajte rozpustené maslo, kvások, štipku soli, zvyšný cukor, citrónovú kôru.

    Vianočná štóla - obrázok 2
  3. 3

    vypracujte cesto

    Vianočná štóla - obrázok 3
  4. 4

    Zapracujte do neho kandizované ovocie, hrozienka, nasekané mandle.

    Vianočná štóla - obrázok 4
  5. 5

    Prikryte utierkou a nechajte vykysnúť.

    Vianočná štóla - obrázok 5
  6. 6

    Plech vymažte tukom. Vykysnuté cesto rozvaľkajte,

    Vianočná štóla - obrázok 6
  7. 7

    preložte napoly, položte na neho valček marcipánu, zaviňte, dajte na plech a nechajte ešte chvíľu kysnúť.

    Vianočná štóla - obrázok 7
  8. 8

    .Štólu pečieme asi 60 minút v rúre vyhriatej na 180 ° C. Ešte teplú ju potrieme masielkom a husto posypeme práškovým cukrom.

    Vianočná štóla - obrázok 8
  9. 9

    Nech sa vám páči:)

    Vianočná štóla - obrázok 9
  10. 10

    A takto mi chutila na raňajky:))......véééľmi sladke ranajky:D

    Vianočná štóla - obrázok 10

Diskusia k receptu

35 komentárov k receptu
Si veľmi šikovná, všetky tvoje výtvory sa mi veľmi páčia, len nemám čas pod každé písať, tak príjmi odo mňa veľkú pochvalu, aj táto Tvoja štola je veľmi vydarená.:-)
Tak ta je nadherna teda :-) ja cakam na rozhodnutie od mojho priatela lebo sa nevie rozhodnut co chce .... ci panettone alebo stolu ...... mam presne taky isty receptik ako ty :-) takze ked nie cez Vianoce tak potom urcite vyskusam,kedze to mame obaja velmi radi :-)
..... a konecne si sa nam ukazala aj z blizka :-) dobru chut sikovnica
@smajliqa ,12 r.som robil miesaca mesovych vyrobkov
okrem suchych vyrobkov vsetky druhy.Ked som zle odhadol pomer masti,alebo vody trebars vmiesal som do vyrobku menej,uz na druhy den sme mali zvraskavele bratislavske parky.Ci to funguje aj u pekarov to neviem,
ale mozno aj ano kedze muka je o hodne suchsia ako
meso,ale to iba moja verzia.Pozdravujem z nizozemia
jeeej Kajka vyzerá ako včerajšia moja, len ja ju robím tvarohovú tiež s marcipánom, bez droždia. Rýchlejšia :-). Tieto kysnuté musia tuším odležať aby boli mäkké, nie? Ozaj, cukru len 50g do kvásku? Inak nie? Ja mám 80g a myslela som si, že ako málo cukru oproti pôvodnému receptu kde bolo až 130g. Tiež mám nachystané fotky, niekedy pridám hádam aj ja :-). Šikovnica si ty :-)
Kajusiqq,nedaj sa odradiť,si šikovná,len tak ďalej,štóla aj ostatné jedlá sú perfektné.
monniee,žeby závisť,ukáž sa nám
Nerada robím kysnuté cesto aj keď sa mi tento recept páči. Rada by som tento recept vyskúšala bojím sa však, že dopadne ako môj pokus o buchtičky s vanilkovým krémom. Boli tak tvrdé, že sme sa nimi mohli pozabíjať.
Nebojte sa!!.......vidite ten obrázok?.......robila som ju prvý krat v živote:D:D......sama som neverila že sa mi podarí no treba skúšať a podarila sa užastne.....(už nieje):DDD......vyskušajte naozaj a kysnuteho cesta sa netreba báť len ho treba robiť s láskou:)
a ešte ak robíte dukatove buchtičky cesto nerobte uplne tvrde.....tvrde kysnute cesto sa robí vtedy ak to ide na paru ako buchty na pare a knedla......ked na knedlu urobíte príliš mäkke cesto bude sa vam lepiť a drobiť nebude pekna no a kedže dukatove budhtičky su pečene sravne take jemnučke cesto a poriadne nanich pred pečením dajte olej:)určite sa vam už podaria:)
no ty si šikovná, krásne sa ti podarila, vidieť, že ťa varenie , pečenie baví a je to z teba cítiť, z tvojich odpovedi, že pečieš s láskou, len tak dalej, nech sa ti darí
Piekla som vlani pred Vianocami dve, jednu som zabalila a odložila, druhú sme zjedli okamžite. Neviem prečo majú odležať, keď o 50% bola lepšia tá za čerstva. Recept bol ako tvoj, len bez marcipánu. Tento rok upečiem aj s marcipánom podľa teba, ale tesne pred Vianocami. Máš ju naozaj ukážkovú :-)
@kajusiqq , tak toto je tvoje kráľovstvo ( na foto), mám dojem, že mamina doň nemá vstup povolený-:))). A čo sa týka tvojej postavy, ja som bola chudá ešte po 20-ke a túžila som pribrať aspoň na 55 kíl. To sa mi podarilo, ale o dosť neskôr, aspoň sa môžeš dobre a bez výčitiek najesť. Si mladá, potrebuješ to.
Minulý rok som piekla štólu podľa tohto receptu, dokonca dvakrát, tú prvú sme stihli zjesť ešte pred sviatkami. Akurát marcipán nedávam. VÝBORNÁ !!! Dnes idem piecť znova. Vrele odporúčam práve tento recept.

Pridaj komentár k receptu: