Tradičný múčnik v našej rodine. Pečieme tri týždne pred sviatkami, musí odležať.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| 600 g |
|
| 2,5 dcl |
|
| 3 ks |
|
| 1 kocka |
|
| 85 g |
|
| 180 g |
|
| 1 ks |
|
| 3 PL (koňak) |
|
| 100 g |
|
| 100 g |
|
| 100 g rôzne |
|
| štipka |
|
| 2 PL |
|
| na potretie |
|
| na posypanie |
|
Postup
-
1
Z vlažného mlieka, kryštálového cukru a droždia si pripravíme kvások. Múku zmiešame s vanilkovým cukrom, pridáme kvások, zmäkknuté maslo, žĺtky, rum, citrónovú kôru, muškátový oriešok a vypracujeme cesto. Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 1 hodinu kysnúť. Po vykysnutý vmiesime do cesta hrozienka, posekané ovocie a na kúsky pokrájané mandle. Cesto premiesime a necháme ešte pol hodinu kysnúť.
- 2
Cesto vyvaľkáme,vytvarujeme bud oválnu štólu alebo podlhovastú. Teplota 180 °C, cca 40 min. - špáradlom vyskúšame či je dopečený aj stred. Po vytihnutí z rúry ešte teplé potrieme maslom a posypeme práškovým cukrom ./ môžme pre vôňu pridať aj vanilku/.
- 3
Po vychladnutí dobre zabalíme napr. do potravin. fólie a uložíme na chladné miesto.Ideálne na dva -tri týždne, chutná je však aj hned po dopečení.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Diskusia k receptu