Vianočná bábovka s vanilkovým krémom
mesačník Varecha, 24. decembra 2022
Foto: Kulinární studio MAFRA
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Na bábovku: | |
3 ks (veľkosť M) |
|
250 g |
|
250 ml (33 %) |
|
350 g |
|
3/4 bal. |
|
Na vanilkový krém: | |
1 bal. |
|
250 ml |
|
60 g |
|
250 g |
|
Na potretie: | |
|
|
Na ozdobenie: | |
100 g (plátky) |
|
100 g |
|
|
|
|
Postup
-
1
Formu na bábovku (ideálne hladkú) vymastíme maslom a vysypeme múkou. Oddelíme žĺtky od bielkov a žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru dopenista. Prilejeme smotanu a zašľaháme ju do peny. Preosiatu múku v mise zmiešame s práškom do pečiva a vmiešame ju do žĺtkovej peny so smotanou.
- 2
Z bielkov a zo zvyšného cukru vyšľaháme pevný sneh a vmiešame ho opatrne po častiach do cesta. Pripravené cesto nalejeme do formy a pečieme pri 170 °C asi 50 minút. Upečenú bábovku opatrne vyklopíme a necháme ju vychladnúť na mriežke.
- 3
Vanilkový krém: Pudingový prášok rozmiešame v 100 ml studeného mlieka. Zvyšné mlieko nalejeme do hrnca, pridáme cukor a za stáleho miešania privedieme do varu, potom primiešame pudingovú zmes a varíme 1 minútu. Uvarený puding zakryjeme potravinovou fóliou, ktorú pritlačíme na puding a necháme vychladnúť. Po vychladnutí doň po častiach zašľaháme zmäknuté maslo.
- 4
Vychladnutú bábovku vodorovne rozkrojíme na 3 diely. Spodné dva potrieme brusnicovým džemom a cukrárskym vreckom na ne nanesieme pripravený krém. Bábovku pospájame, potrieme zvyšným krémom a posypeme opraženými plátkami mandlí. Uložíme do chladničky stuhnúť.
- 5
Marcipán zafarbíme zelenou a červenou farbou. Zo zelenej hmoty vykrojíme lístky, z červenej vytvarujeme guľôčky a na bábovke potom vytvoríme motív cezmíny.
Tiež bábovka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu