Vianočná bábovka s vanilkovým krémom

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 24. decembra 2022
Vianočná bábovka s vanilkovým krémom
Foto: Kulinární studio MAFRA
12
porcií
40 minút
príprava
50 minút
na 170 °C

Suroviny

Na bábovku:
3 ks (veľkosť M)
250 g
250 ml (33 %)
350 g
3/4 bal.
Na vanilkový krém:
1 bal.
250 ml
60 g
250 g
Na potretie:
Na ozdobenie:
100 g (plátky)
100 g




Postup

  1. 1

    Formu na bábovku (ideálne hladkú) vymastíme maslom a vysypeme múkou. Oddelíme žĺtky od bielkov a žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru dopenista. Prilejeme smotanu a zašľaháme ju do peny. Preosiatu múku v mise zmiešame s práškom do pečiva a vmiešame ju do žĺtkovej peny so smotanou.

  2. 2

    Z bielkov a zo zvyšného cukru vyšľaháme pevný sneh a vmiešame ho opatrne po častiach do cesta. Pripravené cesto nalejeme do formy a pečieme pri 170 °C asi 50 minút. Upečenú bábovku opatrne vyklopíme a necháme ju vychladnúť na mriežke.

  3. 3

    Vanilkový krém: Pudingový prášok rozmiešame v 100 ml studeného mlieka. Zvyšné mlieko nalejeme do hrnca, pridáme cukor a za stáleho miešania privedieme do varu, potom primiešame pudingovú zmes a varíme 1 minútu. Uvarený puding zakryjeme potravinovou fóliou, ktorú pritlačíme na puding a necháme vychladnúť. Po vychladnutí doň po častiach zašľaháme zmäknuté maslo.

  4. 4

    Vychladnutú bábovku vodorovne rozkrojíme na 3 diely. Spodné dva potrieme brusnicovým džemom a cukrárskym vreckom na ne nanesieme pripravený krém. Bábovku pospájame, potrieme zvyšným krémom a posypeme opraženými plátkami mandlí. Uložíme do chladničky stuhnúť.

  5. 5

    Marcipán zafarbíme zelenou a červenou farbou. Zo zelenej hmoty vykrojíme lístky, z červenej vytvarujeme guľôčky a na bábovke potom vytvoríme motív cezmíny.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia