Bábovka

Vianočná bábovka s vanilkovým krémom

Autor receptu: redakcia

12
porcií
40 minút
príprava
50 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Formu na bábovku (ideálne hladkú) vymastíme maslom a vysypeme múkou. Oddelíme žĺtky od bielkov a žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru dopenista. Prilejeme smotanu a zašľaháme ju do peny. Preosiatu múku v mise zmiešame s práškom do pečiva a vmiešame ju do žĺtkovej peny so smotanou.
  2. Z bielkov a zo zvyšného cukru vyšľaháme pevný sneh a vmiešame ho opatrne po častiach do cesta. Pripravené cesto nalejeme do formy a pečieme pri 170 °C asi 50 minút. Upečenú bábovku opatrne vyklopíme a necháme ju vychladnúť na mriežke.
  3. Vanilkový krém: Pudingový prášok rozmiešame v 100 ml studeného mlieka. Zvyšné mlieko nalejeme do hrnca, pridáme cukor a za stáleho miešania privedieme do varu, potom primiešame pudingovú zmes a varíme 1 minútu. Uvarený puding zakryjeme potravinovou fóliou, ktorú pritlačíme na puding a necháme vychladnúť. Po vychladnutí doň po častiach zašľaháme zmäknuté maslo.
  4. Vychladnutú bábovku vodorovne rozkrojíme na 3 diely. Spodné dva potrieme brusnicovým džemom a cukrárskym vreckom na ne nanesieme pripravený krém. Bábovku pospájame, potrieme zvyšným krémom a posypeme opraženými plátkami mandlí. Uložíme do chladničky stuhnúť.
  5. Marcipán zafarbíme zelenou a červenou farbou. Zo zelenej hmoty vykrojíme lístky, z červenej vytvarujeme guľôčky a na bábovke potom vytvoríme motív cezmíny.