Foto: dr
Pozerala som veľa receptov na vianočku aj som ich už veľa upiekla. Tento recept som si vytvorila sama podľa predchádzajúcich skúseností z minulých Vianoc. Zobraziť celý popisPozerala som veľa receptov na vianočku aj som ich už veľa upiekla. Tento recept som si vytvorila sama podľa predchádzajúcich skúseností z minulých Vianoc. Ak sa Vám recept zapáči budem rada. Pletenie vianočky nájdete na internete, je tam toho veľa.
príprava
na 175 °C
Suroviny
400 g |
|
400 g |
|
250 ml |
|
40 g |
|
5 ks |
|
190 g |
|
1 ČL zarovnaná |
|
3 PL |
|
120 g |
|
z 1 citróna postrúhaná |
|
190 g |
|
Na potretie: | |
1 ČL |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Urobíme kvások z kvasníc a polievkovej lyžice cukru - odoberiem z odváženého množstva na vianočku. Múku a cukor preosejeme, aby sa prevzdušnila, pridáme soľ a všetky sypké suroviny poriadne spolu premiešame. Dáme si rozpustiť maslo a necháme ho trocha vychladnúť, aby bolo do cesta len vlažné. Aj mlieko musí byť len vlažné.
- 2
K múke, cukru, soli pridáme žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru, rum a mlieko a všetko premiešame, potom pridáme rozpustené vlažné maslo, znova premiešame, pridáme nadrobno posekané mandle, premiešame a potom si dáme cesto na pracovnú dosku a poriadne vypracujeme hladké cesto, ktoré preložíme do misy a prikryjeme. Necháme kysnúť hodinu, potom cesto znova premiesime a zasa necháme kysnúť hodinu.
- 3
Po vykysnutí si cesto rozdelíme na 9 častí, z ktorých vyšúľame dlhé šúľance, z ktorých pletieme jednotlivé časti vianočky. Spodná časť je zo 4 šúľancov, hotový dáme na plech vystlaný pečiacim papierom a urobíme do stredu hranou dlane "jarček", do ktorého vložíme druhú časť upletenú z 3 šúľancov, zasa hranou dlane urobíme "jarček" a do neho uložíme tretiu časť upletenú z 2 šúľancov, ktorých konce podložíme pod konce vianočky. Potrieme celú rozšľahaným vajíčkom s mliekom, poriadne vo všetkých záhyboch a môžeme ozdobiť celými mandľami. Takto pripravenú vianočku necháme kysnúť znova cca 40 minút.
- 4
Rúru vyhrejeme na teplotu 175 stupňov a vianočku pečieme 60 minút, ale treba vyskúšať špajdlíkom po cca 45 minútach a ak treba necháme ešte dopiecť. Ja som z tejto dávky piekla 60 minút. A poistila som vianočku špajdľami, aby sa mi upletené copčeky nezosunuli - viď obrázok.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem, a prajem krásne, pohodové Vianoce prežité v zdraví a šťastí s najbližšími.
Ďakujem.
Ďakujem a prajem krásne Vianoce.
Ďakujem :-)
Poznám recept p. Žideka. Pridaj fotku z tvojej vianočky dodatočne.
Ďakujem :-). Áno, je veľmi dobrá, maslo, veľa mandlí, citrónová kôra a rum urobia nenahraditeľnú chuť.
O chuti nepochybuji, milá @Dr ale udělat dobré vánočkové těsto, umění zaplést - dobře upéct, neztratit tvar!! To je "vyšší dívčí" jak se u nás někdy říká! Jsi šikulka!
www.kucharkaprodceru.cz/jak-se-plete-vanocka-recept/...
@Dr , podarilo sa mi "vnoriť" obrázok mojej prvej vianočky z polovice decembra 2016.
Pekná premiérová vianočka :-)
Podarí sa ti určite :-). Musíš si pred prípravou vianočky pozrieť ale túto rozprávku
Keby si videla moje prvé vianočky :-)))))))
Haha a moje první ani vidět nejsou. Já skončila u dvou pramenů pletýnky, tři s vypětím sil a zavařeným mozkem, spletenýma packama s těstem. Vánočka pletená je pro mě něco jako Fata Morgana a všichni, kdo to zvládají, mají můj hluboký obdiv a smeknutý klobouk! Holky, jste šikulky! Tleskám!
Pre mňa bola záhada pletenia zo štyroch. Ale podľa toho videa je to pohoda, to dáš.
Aj tento rok sa mi pekná podarila. @Mijaita , napíš ten recept po babičke, staré recepty sú na nezaplatenie.