Vianočka

dr - fotkadr, 23. decembra 2016
Vianočka
Foto: dr

Pozerala som veľa receptov na vianočku aj som ich už veľa upiekla. Tento recept som si vytvorila sama podľa predchádzajúcich skúseností z minulých Vianoc. Ak sa Vám recept zapáči budem rada. Pletenie vianočky nájdete na internete, je tam toho veľa.

180 minút
príprava
60 minút
na 175 °C

Suroviny

400 g
400 g
250 ml
40 g
5 ks
190 g
1 ČL zarovnaná
3 PL
120 g
z 1 citróna postrúhaná
190 g
Na potretie:
1 ČL
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Urobíme kvások z kvasníc a polievkovej lyžice cukru - odoberiem z odváženého množstva na vianočku. Múku a cukor preosejeme, aby sa prevzdušnila, pridáme soľ a všetky sypké suroviny poriadne spolu premiešame. Dáme si rozpustiť maslo a necháme ho trocha vychladnúť, aby bolo do cesta len vlažné. Aj mlieko musí byť len vlažné.

  2. 2

    K múke, cukru, soli pridáme žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru, rum a mlieko a všetko premiešame, potom pridáme rozpustené vlažné maslo, znova premiešame, pridáme nadrobno posekané mandle, premiešame a potom si dáme cesto na pracovnú dosku a poriadne vypracujeme hladké cesto, ktoré preložíme do misy a prikryjeme. Necháme kysnúť hodinu, potom cesto znova premiesime a zasa necháme kysnúť hodinu.

  3. 3

    Po vykysnutí si cesto rozdelíme na 9 častí, z ktorých vyšúľame dlhé šúľance, z ktorých pletieme jednotlivé časti vianočky. Spodná časť je zo 4 šúľancov, hotový dáme na plech vystlaný pečiacim papierom a urobíme do stredu hranou dlane "jarček", do ktorého vložíme druhú časť upletenú z 3 šúľancov, zasa hranou dlane urobíme "jarček" a do neho uložíme tretiu časť upletenú z 2 šúľancov, ktorých konce podložíme pod konce vianočky. Potrieme celú rozšľahaným vajíčkom s mliekom, poriadne vo všetkých záhyboch a môžeme ozdobiť celými mandľami. Takto pripravenú vianočku necháme kysnúť znova cca 40 minút.

  4. 4

    Rúru vyhrejeme na teplotu 175 stupňov a vianočku pečieme 60 minút, ale treba vyskúšať špajdlíkom po cca 45 minútach a ak treba necháme ešte dopiecť. Ja som z tejto dávky piekla 60 minút. A poistila som vianočku špajdľami, aby sa mi upletené copčeky nezosunuli - viď obrázok.

    Vianočka - obrázok 4

Diskusia k receptu

26 komentárov k receptu
Krásnou vánočku jsi upekla. Také zkouším různá těsta a to Tvoje už jsem uložil a na u nás zatažené nebe a mlhu jsem Ti poslal 5*. Přejeme krásné požehnané Vánoce.
podobnú som upiekla - podľa p. Žídeka, recept na internete, trojvrstvovú a dobre sa vydarila. Aj som ju odfotila, ale už nemám dosť času aby som ju poslala, ešte treba dokončiť večeru.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
@Haji (25.12.2016 10:04)

Ďakujem :-). Áno, je veľmi dobrá, maslo, veľa mandlí, citrónová kôra a rum urobia nenahraditeľnú chuť.
@Dr (25.12.2016 11:06)
O chuti nepochybuji, milá @Dr ale udělat dobré vánočkové těsto, umění zaplést - dobře upéct, neztratit tvar!! To je "vyšší dívčí" jak se u nás někdy říká! Jsi šikulka!
@Dr , moja prvá vianočka bola v skutočnosti svetlejšia. Na fotke vyzerá pripálená, lebo som nemala dobré osvetlenie. Nemám s tým skúsenosti. Ktovie, či sa mi ešte niekedy podarí (vianočka).
V prvom rade: vianočka je vydarená, krásna! Inak presne podľa tohoto videa už aj ja zapletávam štyri pramene, raz ho sem kdesi Miška pridala, tak už nerobím hala-bala múmie, ale peknejšie vianočky ako sa patrí :-)
@Dr (10.1.2017 14:33)
Haha a moje první ani vidět nejsou. Já skončila u dvou pramenů pletýnky, tři s vypětím sil a zavařeným mozkem, spletenýma packama s těstem. Vánočka pletená je pro mě něco jako Fata Morgana a všichni, kdo to zvládají, mají můj hluboký obdiv a smeknutý klobouk! Holky, jste šikulky! Tleskám!
@Dr Tvoje vánočka je klasická a krásná. Moje vánočka taková být nemůže nikdy :-) Moje vánočka je narvaná rozinkama tak, ze vypadavají při pletení copů. Mandle dávám navrch. Už se na ni těším! Recept mám sice po babiččce, asi hodně podobný. S dědou pekli vanočky v peci, kynuly vzadu na amerických kamnech celou noc. Jejich rukou psaný recept má dnes pro mě cenu zlata.



Pridaj komentár k receptu: