Vianočka

Autor receptu: dr

Pozerala som veľa receptov na vianočku aj som ich už veľa upiekla. Tento recept som si vytvorila sama podľa predchádzajúcich skúseností z minulých Vianoc. Ak sa Vám recept zapáči budem rada. Pletenie vianočky nájdete na internete, je tam toho veľa.

180 minút
príprava
60 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Urobíme kvások z kvasníc a polievkovej lyžice cukru - odoberiem z odváženého množstva na vianočku. Múku a cukor preosejeme, aby sa prevzdušnila, pridáme soľ a všetky sypké suroviny poriadne spolu premiešame. Dáme si rozpustiť maslo a necháme ho trocha vychladnúť, aby bolo do cesta len vlažné. Aj mlieko musí byť len vlažné.
  2. K múke, cukru, soli pridáme žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru, rum a mlieko a všetko premiešame, potom pridáme rozpustené vlažné maslo, znova premiešame, pridáme nadrobno posekané mandle, premiešame a potom si dáme cesto na pracovnú dosku a poriadne vypracujeme hladké cesto, ktoré preložíme do misy a prikryjeme. Necháme kysnúť hodinu, potom cesto znova premiesime a zasa necháme kysnúť hodinu.
  3. Po vykysnutí si cesto rozdelíme na 9 častí, z ktorých vyšúľame dlhé šúľance, z ktorých pletieme jednotlivé časti vianočky. Spodná časť je zo 4 šúľancov, hotový dáme na plech vystlaný pečiacim papierom a urobíme do stredu hranou dlane "jarček", do ktorého vložíme druhú časť upletenú z 3 šúľancov, zasa hranou dlane urobíme "jarček" a do neho uložíme tretiu časť upletenú z 2 šúľancov, ktorých konce podložíme pod konce vianočky. Potrieme celú rozšľahaným vajíčkom s mliekom, poriadne vo všetkých záhyboch a môžeme ozdobiť celými mandľami. Takto pripravenú vianočku necháme kysnúť znova cca 40 minút.
  4. Rúru vyhrejeme na teplotu 175 stupňov a vianočku pečieme 60 minút, ale treba vyskúšať špajdlíkom po cca 45 minútach a ak treba necháme ešte dopiecť. Ja som z tejto dávky piekla 60 minút. A poistila som vianočku špajdľami, aby sa mi upletené copčeky nezosunuli - viď obrázok.