Foto: timeforacake
Kedze zijem mimo Slovenska a kazdeho pol roka som v inej krajine, chcela som najst recept na vianocku, ktora mi to nase krasne Slovensko Zobraziť celý popisKedze zijem mimo Slovenska a kazdeho pol roka som v inej krajine, chcela som najst recept na vianocku, ktora mi to nase krasne Slovensko vzdy pripomenie. A co je lepsie ako ranajkova Vianocka? :) Tento recept je naozaj nenarocny, odporucam vsetkym zaciatocnikom,lebo vzdy(ano, naozaj vzdy) sa podari :) Dobru chut!
na 190 °C
Suroviny
1,5 šálky (Plain flour) |
|
1,5 šálky |
|
1 ČL |
|
3,5 PL |
|
2 ks |
|
2 PL |
|
75 g alebo olej bez chuti |
|
1 PL |
|
1/2 šálky |
|
Postup
-
1
Pripravíme si kvások. Zmiešame spolu pol šálky vody,1 PL cukru a instantné droždie.
- 2
Kým začne kvások vytvárať na povrchu bublinky, zmiešame si v miske vajíčka, roztopené maslo/olej a med.
- 3
Keď je droždie aktívne, vmiešame ho spolu s vajíčkovou zmesou do zmesi múky, soli a zvyšku cukru.
- 4
Jemne miešame pár sekúnd, dokým sa cesto nespojí. Potom cesto prenesieme na pomúčenú plochu a miesime, dokým nemáme hladučké a hodvábne cesto, s ktorým je radosť robiť :) Ak je potreba pridať viac múky, aby sa nám cesto neepilo, tak trošku múky predsalen pridáme. Ale pozor, nie príliš!
- 5
Cesto vložíme do vymastenej misy, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste, kým zvdojnásobí svoj objem. Potom už len cesto rozdelíme na 9 častí, upletieme vianočku a necháme druhý krát vykysnúť. Druhé kysnutie napomáha vianočke, aby bola jemnučká a vláčna. Pred pečením potrieme vymiešaným vajíčkom s lyžicou medu a lyžicou vody.
- 6
Pečieme v predhriatej rúre asi 20-25 minút dozlatova.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Druhe kysnutie je tak priblizne 20-30 minut, zalezi na teplote v miestnosti, kde vianocka kysne. Ked sa nadvihne a zvacsi svoj objem, vtedy je najlepsie ju supnut do rury. A potom uz len pockat kym je krasna zlata.
Dobru chut! :)
Všetci ste tu veľmi šikovní, kde sa pozriem tam je úžasný recept!