Vianočka

Autor receptu: timeforacake

Kedze zijem mimo Slovenska a kazdeho pol roka som v inej krajine, chcela som najst recept na vianocku, ktora mi to nase krasne Slovensko vzdy pripomenie. A co je lepsie ako ranajkova Vianocka? :) Tento recept je naozaj nenarocny, odporucam vsetkym zaciatocnikom,lebo vzdy(ano, naozaj vzdy) sa podari :) Dobru chut!

20 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si kvások. Zmiešame spolu pol šálky vody,1 PL cukru a instantné droždie.
  2. Kým začne kvások vytvárať na povrchu bublinky, zmiešame si v miske vajíčka, roztopené maslo/olej a med.
  3. Keď je droždie aktívne, vmiešame ho spolu s vajíčkovou zmesou do zmesi múky, soli a zvyšku cukru.
  4. Jemne miešame pár sekúnd, dokým sa cesto nespojí. Potom cesto prenesieme na pomúčenú plochu a miesime, dokým nemáme hladučké a hodvábne cesto, s ktorým je radosť robiť :) Ak je potreba pridať viac múky, aby sa nám cesto neepilo, tak trošku múky predsalen pridáme. Ale pozor, nie príliš!
  5. Cesto vložíme do vymastenej misy, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste, kým zvdojnásobí svoj objem. Potom už len cesto rozdelíme na 9 častí, upletieme vianočku a necháme druhý krát vykysnúť. Druhé kysnutie napomáha vianočke, aby bola jemnučká a vláčna. Pred pečením potrieme vymiešaným vajíčkom s lyžicou medu a lyžicou vody.
  6. Pečieme v predhriatej rúre asi 20-25 minút dozlatova.