Vianočka
Autor receptu: timeforacake
Kedze zijem mimo Slovenska a kazdeho pol roka som v inej krajine, chcela som najst recept
na vianocku, ktora mi to nase krasne Slovensko vzdy pripomenie. A co je lepsie ako
ranajkova Vianocka? :)
Tento recept je naozaj nenarocny, odporucam vsetkym zaciatocnikom,lebo vzdy(ano,
naozaj vzdy) sa podari :) Dobru chut!
Postup
- Pripravíme si kvások. Zmiešame spolu pol šálky vody,1 PL cukru a instantné droždie.
- Kým začne kvások vytvárať na povrchu bublinky, zmiešame si v miske vajíčka, roztopené maslo/olej a med.
- Keď je droždie aktívne, vmiešame ho spolu s vajíčkovou zmesou do zmesi múky, soli a zvyšku cukru.
- Jemne miešame pár sekúnd, dokým sa cesto nespojí. Potom cesto prenesieme na pomúčenú plochu a miesime, dokým nemáme hladučké a hodvábne cesto, s ktorým je radosť robiť :) Ak je potreba pridať viac múky, aby sa nám cesto neepilo, tak trošku múky predsalen pridáme. Ale pozor, nie príliš!
- Cesto vložíme do vymastenej misy, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste, kým zvdojnásobí svoj objem.
Potom už len cesto rozdelíme na 9 častí, upletieme vianočku a necháme druhý krát vykysnúť. Druhé kysnutie napomáha vianočke, aby bola jemnučká a vláčna.
Pred pečením potrieme vymiešaným vajíčkom s lyžicou medu a lyžicou vody.
- Pečieme v predhriatej rúre asi 20-25 minút dozlatova.