poriadne veľká a výborná

120 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

620 g
1 lyžička
1 kocka
250 ml
1 lyžička
150 g (Rama)
100 g
2 ks
 (pomarančová kôra, muškátový oriešok alebo šťava z 1/2 pomaranča)
70 g
6 lyžíc




Postup

  1. 1

    Hrozienka namočíme do rumu (kľudne aj deň vopred). Z vlažného mlieka, lyžičky cukru a droždia pripravíme kvások. Do veľkej misy dáme múku, miernu lyžičku soli, cukor, vlejeme kvások, rozpustené maslo a vajcia. Dochutiť môžeme citrónovou kôrou, pomarančovou šťavou, muškátovým orieškom ... Vypracujeme cesto a necháme kysnúť aspoň hodinu a pol.

  2. 2

    Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 8 častí. Každú zľahka rozvaľkáme na valčeky a začneme spletať najprv z 5 valčekov spodnú časť (krajný prekladáme do stredu medzi zvyšné štyri = prvý vždy cez druhý a tretí). Spodnú časť je lepšie pliesť priamo na plechu vystlanom papierom na pečenie, lebo cesto je dosť mäkké a ťažko sa potom pletenec prekladá na plech. Zo zvyšných 3 valčekov spletieme klasický vrkoč a položíme na spodnú časť potretú rozšľahaným vajíčkom. Celú vianočku dôkladne potrieme vajíčkom a necháme ešte chvíľku podkysnúť, kým sa nám rozohreje rúra.

  3. 3

    Rúru dobre rozohrejeme na 200 stupňov. Potom vložím vianočku a teplotu hneď stiahnem na 180 stupňov a nechám piecť 30 minút, potom stiahnem stupne na 150 a nechám ešte 15 minút. Po upečení necháme poriadne vychladnúť, najlepšie do druhého dňa.

Diskusia k receptu

afataga
do druheho dna??? si robis srandu? to sa neda vydrzat :-)
zuzlik0402
@stacy77777
ja som sa tiež bála, že popraská, preto som tak opatrne narábala so stupňami pečenia a hneď po vybratí som ju pre istotu prikryla čistou utierkou namočenou v studenej vode
stevca
prekrásna až škoda zjesť :) ukladám si do kk




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia