Vianočka

Autor receptu: zuzlik0402

poriadne veľká a výborná

120 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Hrozienka namočíme do rumu (kľudne aj deň vopred). Z vlažného mlieka, lyžičky cukru a droždia pripravíme kvások. Do veľkej misy dáme múku, miernu lyžičku soli, cukor, vlejeme kvások, rozpustené maslo a vajcia. Dochutiť môžeme citrónovou kôrou, pomarančovou šťavou, muškátovým orieškom ... Vypracujeme cesto a necháme kysnúť aspoň hodinu a pol.
  2. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 8 častí. Každú zľahka rozvaľkáme na valčeky a začneme spletať najprv z 5 valčekov spodnú časť (krajný prekladáme do stredu medzi zvyšné štyri = prvý vždy cez druhý a tretí). Spodnú časť je lepšie pliesť priamo na plechu vystlanom papierom na pečenie, lebo cesto je dosť mäkké a ťažko sa potom pletenec prekladá na plech. Zo zvyšných 3 valčekov spletieme klasický vrkoč a položíme na spodnú časť potretú rozšľahaným vajíčkom. Celú vianočku dôkladne potrieme vajíčkom a necháme ešte chvíľku podkysnúť, kým sa nám rozohreje rúra.
  3. Rúru dobre rozohrejeme na 200 stupňov. Potom vložím vianočku a teplotu hneď stiahnem na 180 stupňov a nechám piecť 30 minút, potom stiahnem stupne na 150 a nechám ešte 15 minút. Po upečení necháme poriadne vychladnúť, najlepšie do druhého dňa.