Veterníky

dada1612 - fotkadada1612, 1. januára 2013
Veterníky
Foto: dada1612

Je tu kopec receptov na veterník...ja pridavam ten svoj :-)

30
porcií
120 minút
príprava
50 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
500 ml
250 g
štipka
4 PL
8
Krém karamel :
300 g
500 ml
2
1
krém 2 :
200 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    vodu,soľ,práškový cukor necháme zovrieť...pridáme palmarín a necháme ho roztopiť...Ked je roztopený pridáme múku a na miernom ohni miešame asi 3 minúty pokiaľ sa cesto nebude odlepovať od hrnca...Odstavíme a mierne necháme vychladnúť(asi pol hodinku)...Potom do zmesy po jednom prišľaháme vajcia...Túto zmes dáme do cukrárskeho vrecka s hviezdičkovou špičkou a striekame na vymastený plech veterníky ... Pred tým ako ich dáme piesť tak ich trošku pokropíme vodou!

    Veterníky - obrázok 1
  2. 2

    Pečieme ich na 200 stupňoch asi 15minút...Potom stiahneme teplotu na 170 stupňov a pečieme ešte 10minút ... Veterníky rozrežieme ....

    Veterníky - obrázok 2
  3. 3

    Krém karamel:upálime cukor na karamel,pridáme 350ml mlieka a privedieme do varu ...Vo zvyšnom mlieku vymiešame zlatý klas ,ked mlieko vrie pridáme a uvaríme hustý puding...Dáme vychladiť! Do vychladnutého pudingu prišľaháme vyšľahanú 1 smotanu na šľahanie!!! Veterníky plníme cukrárskym vreckom s hieydičkovou špičkou... Druhý krém je len rastlinná šľahačka(väčšinou je už sladená)takže ju len dobre vyšlahajte a nastriekajte na karamelový krém...Na vrch veterníkov som si spravila polevu takto : 100g cukru som upálila na karamel pridala som pol deci mlieka...Do vychladnutého karamelového mlieka som pridala práškový cukor ( neviem presne koľko,ale asi tak aby to malo trošku hustejšiu konzistenciu,a nie veľmi to stekalo po čiapočkách veterníkov :) :) )... Hotovo,dobrú chuť!

    Veterníky - obrázok 3

Diskusia k receptu

43 komentárov k receptu
Veterníky vyzerajú super, nesedí mi ale čas, ktorý píšeš v rozpise: 200 st.
50 minút, ale v recepte máš 200 stupňov asi 15 minút, potom stiahneme na 170 st. a pečieme ešte 10 minút. Dokopy "všeho všudy" je 25 min....
Krásne sa ti vydarili, ukladám. Odkaz pre @slavka11 , aj COOP Jednota dostaneť kúpiť rastlinnú šľahačku, mne to cez sviatky povedala kamoška, práve si ju idem kúpiť, je v takom modrom balení 500ml a stojí okolo 1.50E.
Si naozaj šikovná lebo vyzerajú ako z veľmi dobrej cukrárne a nie každá dobrá cukráreň má takéto krásne veterníky. Ja čo viem tak na dobré veterníky bol cukrár hovoria mu Ičko a je z Cífera. ALe tie sú famózne veterníky.
Mnam,toto mam velmi rada.Mas ich krasne.Este som sa ich neodvazila piect no terz to skusim,lebo si mi narobila chute :)Dakujem za recept :)
@Dada1612 , krasne veterniky, moj sen urobit pre moju rodinu.
Problem je v tom, ze ja neviem vytlacit cesto z textilneho sacku na ozdobovanie toto odpalovane cesto. Az ma boli ruka a cesto vychadza nepravidelne alebo v malych davkach. Mozno je chyba v hustote cesta, ale nedokazem vytlacit suvisle mnozstvo cesta na plech, dokonca sa odporuca v dvoch poschodiach cesta na sebe, aby bolo vraj co prekrojit. Strasne, mam z toho sacku, aj jeho umyvania strach a odpor.
krásne ich máš, ukážkové, ja tu mám tiež recept na karamelové veterníky, ja ich striekam poschodovo, napr. ako pusinky, vrch širšie, ale pekne ti vyskočili
@marienka , dovolím si odpovedať Ti, možno aj iným, viem o čom píšeš, som sa ja unadávala, ruky presilené, až sa mi ruka nie raz triasla, čo nie a nie vytlačiť, potom som sa dočítala, že do ešte vlažného cesta zamiešať po jednom vajce, nenechať ho úplne vychladnúť a to bolo nebe a dudy, samo to šlo a neboj nerozlialo sa, skús
tiez som robila na novy rok od @cistinky ,-boli super presne ako mam ja rada;
nabuduce urobim plnku podla teba-mozem vsetky typy a tak mi nevadi skusat ich na vsetky sposoby-jedine ich nemam rada iba so slahackou.
@marienka44 : cesto by ti nemalo byt take tuhe, ze ho nevladzes vytlacit, pretoze striekat na venceky ho mozes este vlazne -tak skus este raz tieto alebo @cistinka - nebude problem ver mi!
K tomu umyvaniu:
vloz si cesto a potom aj plnku do plastickeho sacku predtym ako ho vlozis do toho tvojho cukrarskeho vrecuska urob v nom dieru.
pokojne vytlacaj cesto v 2 poschodiach, su ozaj krasne nafucane a potom plastic sacok jednoducho VYHOD a cukrarensky si umyjes velmi lahko ak vobec nan nieco frklo.
neboj do toho stoja za tu namahu.
@marienka44 no ja Vám poradim že ja pouzivam jednorazove cukrarske saciky...kupila som si ich v tescome boli k nim aj špičky...bolo tam asi 15ks sacikov...Mne sa s nimi robi naj! Lebo mne sa z toho latkoveho tiež bohvieako nedarilo striekat à o umyvani ani nehovorim :( tak skuste také Niečo :+) à Ďakujem za pochvalu.. :)
vsade v literature sa hovori ,odpalovane cesto piect pri 200-220stup.C 20-25 min.mali by byt do zlata upecene,ano to je ono ako pise cistinka vanilkovy krem,karamelovo-slahackovy krem a poliate s nadychom karamelu,na taketo fajnoty sme stale chodili do cukrarne za sociku,boli perfektne.Dnes uz nevidim take.
Marienka, mas huste cesto,pridaj o jedno vajicko viac,pravdepodobne mas male vajicka,skus uvidis,lebo ak sa ti ani pekne neformuju na plech je chyba v hustote cesta.Ja striekam na spodnu cast hned este jednu na vrch, su prekrasne vysoke a striekam s platenym vrecuskom,ono je to umyvanie potom
take mazlave ale sa to da zniest.
Ahoj, chcem sa ti velmi pekne podakovat za recept, na veterniky som si trufla tusim pred 15 rokmi a nevydarili sa.
Tvoj recept som robila step by step a vydarili sa super. Namiesto karamelovej polevy som dala cokoladovu (priatel daval rady ;) ), a urobila som velmi vela (tusim okolo 60 ) malickych veternickov.
Musim povedat, ze to nebolo tazke ich urobit, nakolko som medzi tym robila naraz aj iny desert a s vysledkom veternickov som velmi spokojna.
Dakujem velmi pekne a prajem prijenme pecenie.
Vyzerajú fajnovo, pri najbližšej udalosti urobím. Minule som robila jedny, hoci boli rýchlo urobené neboli to tie prave veterníky a ešte poleva zo Solamylu no katastrofa. Tak sme zachraňovali ako sa len dalo.:D
Krasne su... ja som ich skusala uz dva krat ale nepodarili sa mi.. nedokazem spravit dobre cesto.. stale mi po vybrati z rury padnu dole :( ci ich peciem 20 minut alebo 30 minut.. proste urobit cesto ake ma byt je pre mna nemozne heh neporadite mi?
@julka1511 @miladka14 mne sa tiez uz dva krat stalo ze sa mi nezdvyhli,ale vobc ani pri peceni,dovtedy sa mi to nestalo a problem bol v tom ze ked som si robila cesto,tak muku som davala hned ako sa roztopila maslo vo vode a ona by sa mala dat az do horucej vody ked uz bubloce,vari sa
Dnes som skusala podla tvojho receptu a bohuzial nepodarili sa....vobec nenarastli a vnutri bolo doslova surove cesto....druhy plech som piekla o 15 minut dlhsie ale dopadlo to rovnako zle :( kde som urobila chybu? Mozno som prilis vela cesta natocila na plech....???

Pridaj komentár k receptu: