Foto: mesiar50
Na vareche mám už veterníky, no nie s takýmto jednoduchým karamelovým krémom. Tieto som odpaľoval s olejom.
Suroviny
Odpaľované cesto: | |
200 g |
|
100 ml |
|
6 ks celé |
|
250 ml |
|
Karamelový pudingový krém: | |
8 PL |
|
400 ml na zaliatie skaramelizovaného cukru |
|
100 ml na rozmiešanie Zlatého klasu |
|
80 g (alebo Hera) |
|
2 bal. na vanilkový krém a plnku |
|
Čokoládová poleva: | |
25 g (alebo Hera) |
|
50 g |
|
Postup
-
1
Ahojte.Na obrázku vidíte suroviny ktoré budeme potrebovať k príprave odpalovaného cesta. Sú to tieto suroviny: Olej slnečnicový 100 ml,múka polohrubá 200 g,vajcia celé 6 kusov,voda 250 ml,
-
2
Takže prosím.Prevaríme si 250 ml vody a 100 ml slnečnicového oleja.
-
3
K vode s olejom prisypeme 200 g polohrubej múky a miešame ostošesť pokiaľ sa nám cesto nezačne oddeľovať od spodku nádoby.Ja to sledujem tak,že sa mi na spodku nádoby vytvorí jemný akoby pripálený povlak.Celá táto činnosť netrvá dlhšie ako 3-4 minúty.
-
4
Na tomto obrázku máte možnosť vidieť už hotové odpaľované cesto.Na spodku nádoby vľavo vidieť ten prilepený ,,film"cesta.
-
5
Odpaľované cesto som si ihneď preložil do vyššej nádoby v ktorej som potom cesto šľahal. Cesto necháme trocha vychladnúť.
-
6
Cesto začneme miešať s dvoma vajcami.Použijeme najpomalší chod mixéra resp.inej kuchynskej techniky.
-
7
Cesto je ešte husté a pridáme k nemu ďalšie dve vajcia.Následne pokračujeme v miešaní na pomalom stupni.
-
8
Teraz pridáme jedno vajce.Cesto je ešte stále husté.Miešame ďalej ako doteraz.
-
9
Skúška zo sklzom z varechy neprešla.Cesto je ešte stále husté na to aby sa pomaly skĺzlo z varechy do nádoby.Ok ideme ďalej.
-
10
Cesto je už ako tak vymiešané,ale je ešte trochu husté a tak musíme pridať doň ešte jedno vajce a v poradí je to šiesty kus.Teraz už premiešame na rýchlejšom stupni šľahača,aby nám z diela vznikla akože krémová hmota.
-
11
Odpaľované cesto sa nám na zvisle postavenej varechy kĺza pomaly dole do nádoby.Cesto má podľa môjho úsudku akurátnu vláčnu konzistenciu k tomu aby sa dalo vytláčať z cukrárskeho vrecka tj.skúška sklzom zvislej varechy prešla.Moja manželka robí veterníky resp.také loptičky pomocou dvoch polievkových lyžíc a dáva ich na plech,ale sorry to je už zas iná téma.
-
12
A dostali sme sa konečne k pečeniu cesta: Začneme prosím pekne tým,že si vymastíme spodok plechu čí už maslom alebo s herou.
-
13
Plech posypeme múkou a zdvihneme ho z jedného boku na druhý aby sa nám múka rozložila približne všade rovnako.Prebytočnú múku vysypeme.
-
14
S pohárom si vyznačíme kruhy, kde budeme nanášať cesto.Vy si automaticky spravíte také veterníky aké vy chcete a aké uznáte za vhodné.
-
15
Cesto som striekal špicou ktorá je v strede na obrázku.Túto sadu som si kúpil ešte v nl. a pravdepodobne priložené foto vám bude iba na ,,okrasu".Neviem totiž či takéto špice resp.cukrárenský sáčok k nim dostať aj u nás na sk.
-
16
Spravíme si jeden kruh cesta.
-
17
A hneď ďalší kruh na spodný a tam kde som zabrzdil stočím cesto jemne do stredu.Fotila ma moja manželka takže sorry.Pozerám,že fotila všetko len kruhy nie.(Dá sa to zväčšiť)Snáď ste ma pochopili v tomto bode,že o čo ,,kráča".Nanášanie cesta na plech by sa malo robiť bez prestávky.Pohár s ktorým som značkoval kruhy na plechu mal v strede vonkajšieho obvodu 6 cm.
-
18
Nie sú rovnaké i keď som sa snažil striekať cesto vo vnútornom obvode vyznačeného kruhu.Ostalo mi kúsok cesta ktoré by mi už nebolo vydalo na jeden veterník a tak som si spravil takú akoby hrubšiu paličku.Celý plech som pomedzi prstami pofŕkal studenou vodou nešetriac ani veterníky.
-
19
Veterníky som umiestnil nie v STREDE RÚRY,ale o priečku vyššie aby sa k nim začiatočné teplo lepšie dostalo. TEPLOTU SOM NASTAVIL NA 200 C A TAKTO SOM ICH PIEKOL 15 MINÚT ! § ! RÚRU NA PEČENIE SOM NEOTVÁRAL 40 MINÚT. ! § ! Potrebujeme aby nám čím skôr ,,narástli".To cesto sa bude dvíhať hlavne do vrchu no aj trochu aj do boku ako vidíte v strede plechu ich mám trochu zlepené.Nie je to až taká veľká chyba.Po štyridsiatich minútach som do ne drgol varechou a upravil som ich samozrejme plech som nevyťahoval z miesta pečenia i keď po takomto čase pečenia by tam nemalo byť už žiadne riziko podnikania.
-
20
Po pätnástich minútach sú už pekné tučné a je potrebné UPRAVIŤ TEPLOTU NA 170 C. ĎALEJ SOM ICH PIEKOL EŠTE 30 MINÚT.
-
21
Po 45 minútovom pečení sú veterníky ok.Vyberám ich z rúry po jednom prichytím si veterník servítkou a prekrajujem ich vodorovne zúbkovitým nožom aký používame aj pri krájaní chleba.
-
22
Snažíme si ch dávať tak na tácku,aby sme vedeli,že ktoré pasujú k sebe.Keď z nich para vyfučí resp.trocha ochladnú tak ich poskladáme aby zbytočne ich vnútro neschlo.
-
23
Pokračujeme prípravou karamelového pudingového krému.Budeme k nemu potrebovať: Maslo zmäknuté 80 g,cukor kryštálový 8 PL,zlatý klas 2 balenia,mlieko na zaliatie skaramelizovaného kryštálového cukru 400 ml a mlieko na rozmiešanie zlatého klasu 100 ml.
-
24
8 PL kryštálového cukru si dáme skaramelizovať.Dajme prosím pozor keď už vyzerá takto tak po tomto efekte nasleduje už čierny.
-
25
Na karamel nalejeme 400 ml mlieka a zmes privedieme do varu.Ak treba tak tomu karamelu musíme trocha pomôcť aby sa odlepil od spodku hrnca.
-
26
Pripravíme si 100 ml mlieka a v ňom si rozpustíme 2 zlaté klasy a dobre ich premiešame aby neobsahovali hrudky.Do vrelého karamelového mlieka nalejeme zmes zlatého klasu a uvaríme si hustý puding.Ak by ste cítili že by sa vám priliepal o spodok nádoby tak ho treba stiahnuť zo šporáka a tak ho premiešať.Potom následne vrátiť na oheň a znovu povariť.
-
27
Hotový karamelový puding sa bude zdať redší no pôsobením chladu bude mierne tuhnúť.
-
28
Ak môžem poradiť tak ja som si na uvarený puding dal mikroténový sáčok,aby sa mi na vrchu pudingu nevytvorila tzv.koža a dáme si ho v rámci možností schladiť.V každom prípade horúci by nemal ísť priamo do chladničky.Ako vidíte sáčok je daný priamo na puding.Ak by bol položený na vrchu nádoby tak by sa pod ním vytvorila para a to by nebolo rozhodne dobré, keby nám stekala voda na hotový puding.
-
29
Keď nám puding ako tak vychladol tak do teplého no nie horúceho pudingu namiešame 80 g masla,alebo hery.Ja som túto hmotu miešal ručne,ale vy si to spravte šľahačom na pomalom chode.Po pridaní masla do pudingu, bude dielo redšie a treba ho dať trochu do chladničky.Odporúčam pudingový krém potom sledovať aby veľmi nestuhol.
-
30
Ďalej už,len veterníky plníme a ľubovolne ich prizdobíme práškovým cukrom,alebo na ne nanesieme štetcom rozpustenú čokoládu ktorú sme si pripravili nad parou. Želám vám dobrú chuť.
Ďakujem krásne.
Ďakujem ti pekne.
Nemáš nad čím dumať!Taká skvelá kuchárka to musí zvládnuť bez hocijakého rizika.Moc ti ďakujem.
Podľa tohto receptu som robil veterníky dnes prvý krát.Ale dobrý recept je aj ten s makovým krémom.V tom druhom recepte sa vážia vajcia aj so škrupinou a potom keď je cesto husté musí ísť do neho + 1 vajce.Tieto veterníky sa páčili aj dcérke a hlavne ten krém.Ďakujem vám veľmi pekne.
Potešenie je na mojej strane,že sa nebojíš pripraviť si takýto,alebo podobný koláč z odpaľovaného cesta.Dozaista to nie je také zložité ako sa to zdá.Ja som sa učil hlavne z videa a samozrejme aj z receptov z varechy.A druhá vec je tá,že ja ako chlapec som to zvládol,tak potom to musí zvládnuť hocikto a to ,,bez pardonu".Srdečná vďaka @daguska .
No ten ,,kolektiv "mi pomohol iba tolko,ze ma ,,cvakol"ked som vytlacal tie kruhy na plech,kedze s jednou rukou by to neslo.Ale odhliadnuc od tejto temy moja manzelka je sikovna kucharka a dobrosrdecna zena,no ked som na sk.v kuchyni sa zdrzuje minimalne.
Dakujem ti velmi pekne @terinka a zelam ti pekny vikend.
Milá babkamt tvoja pochvala ma potešila veľmi.Ako ťa,,poznám"takéto veterníky spravíš bez hocijakých ťažkostí.Ďakujem ti pekne.
tie dobre tipy ako varechova skuska a podobne su na nezaplatenie, dakujem :-)
Som potešený tým,že sa ti môj ,,román"o veterníkoch páči.Ďakujem ti krásne a želám ti skoré uzdravenie.Ahoj.
Mojej polovičke som prečítal tvoj komentár a sme sa príjemne pobavili na ňom .
S týmto receptom sa vlastne lúčim zo slovenskom a prídem domov až na budúci rok. Chcel som poukázať nato,že to nie je až taká zložitá záležitosť, keď si niekto chce spraviť túto lahôdku napr. k vianočným sviatkom a preto som recept,,poskladal",takpovediac po lopate.Veterníky robím zakaždým keď prídem na dovolenku.Si bezpochyby šikuľka za šporákom a veterníky spravíš jedna radosť.Veľmi pekne ti ďakujem.
Zlatá si.Ďakujem ti moc.
Raz ma @martamm , už neviem či tu či na fb upozornila na to,že vajcia obsahujú nie malé množstvo vody a tiež aj tuku.V tomto výrobku slúžia vlastne na zvláčnenie hmoty keď je cesto husté.Nemáš mi čo ďakovať to ja ti ďakujem pekne.
Smelo si ich sprav.Ako som na dovolenke tak som robil veterníky 4x.Jedenkrát podľa tohto rcp. a 3 x podľa veterníky aj s makovým krémom.Pritom druhom rcp.sa odvážia vajcia aj so škrupinou a potom sa tam tiež tuším musí jedno ,,prihodiť."Tento rcp.je odlišný od predošle spomínaného,ale aj tu som si spravil poznámku koľko vážili tie 6 ks vajec aj so škrupinou.Vážili presne 390 g.To len také info.
Ďakujem ti pekne a nech sa ti darí.
Som rad ze sa ti pacia.Dakujem ti velmi pekne @margaretka.
Neukaz mu radsej nic.On ma urcite svoje hobby resp.cinnost co ho zaujima a ja by som to tiez nemusel zvladnut podla neho.Dakujem ti pekne.
Dakujem ti pekne.
Mozes dobehnut kedze onedlho ich budem plnit.Prisli mi z BA mila navsteva a to syn aj s priatelkou a synovi posledne dva chutili.Tak som si vcerajsiu akciu zopakoval.Dakjem ti srdecne.
Dakujem ti pekne
Taku pochvalu si ani nezasluzim.A taka chyrecna kucharka ako si aj ty,nebude mat ziadny problem si spravit veterniky.Srdecne ti dakujem.
Dakujem ti velmi pekne.
Srdecna vdaka.
Dakujem ti krásne.
Som velmi rád.že sa ti páčia.Pochvalu si cením .
Ďakujem ti pekne ywett.
Šlahačku som ešte do pudingu nemiešal.Musí to byť určite fajné.Pudingy zjemnujem prevažne maslom,alebo vyšlahanými vaječnými bielkami.Dakujem ti za dobrý tip.Tvoje ohodnotenie si velmi vážim.Zo srdca ti dakujem.
varecha.pravda.sk/recepty/karamelove-veterniky/25273-rece...
Dakujem Tanicka.Po case tvoj krem urcite vyskusam.
Skvela kucharka ako ty ,nebude mat s cestom ziadny problem.Dakujem ti pekne.
Poznam ta ako vynikajucu kucharku a urcite aj tvoje boli pekne a chutne.Vcera som ich robil znova, no tieto budu cestovat prec.Dakujem ti velmi pekne.
Dakujem ti pekne.
Od benjamina varechy je to este velmi daleko,ale zas ,,moje hobby "varenie.V casoch ked sa mi nedarili vaterniky som si povedal,ze ich postup vyroby zacnem studovat medzi inymi aj od vas varechacov, z videii a wikipedie .Nebude nebude zniet skromne,ale teraz ich spravim ci rucne,alebo slahacom aspon s 90% uspechom.Srdecne diky a pozdrav z nizozemska.
Srdecne ti dakujem.
Dobre ,za tvojich cias taky muzi neboli,ale teraz je uz doba emancipovana.Zeny hraju futbal,box a tak.A my muzi pri hrncoch.Srdecna vdaka mila @esi .
Zdravim ta kamarat z dalekej USA.Mas vlastne pravdu.Veterniky su akurat do ruky,das si jeden a uz nebudes hladny.Dakujem ti velmi pekne.
Naviac som si pozrela dozadu par tvojich receptov, kedze tu moc nekomentujem a mozem ta len pochvalit za prekrasne a hlavne chutne torty ktore vyrabas pre svojich blizkych. Ocenujem ich aj preto, ze sa nevyhodi ani drobelinka pretoze vsetko je nilen krasne, ale aj jedle.
Pochvala je na vsetko - aj na jedla a dobre rady, ktore robia taku uzasnu osvetu pre mladych kucharov ktori sem chodia.
Lebo ak zacnu dobre - cvikom si vsetko vylepsia. Pozdravujem.
Velmi si ma potesila mila Anka.Srdecne ti dakujem a pekne ta tiez pozdravujem.
Žiadne strachy Sonička.Veterníky zvládneš ako nikto.
Srdečná vďaka.
Prepáč Hanka,že som ťa prekrstil.
Milan
To klesnutie moze byt sposobene pravdepodobne umiestnenim veternikov v rure.Mne sa to stalo tiez.Tusim zo dve mi zvykli,,haprovat" pri dveroch rury.
Mate moju poklonu za vasu sikovnost a dakujem vam za odskusanie receptu.
Laci
Len ja som pridala o 1 vajíčko viac(boli menšie)a neviem prečo niektoré zo spodu ostali také vyduté do vnútra:-)
Neviem to inak popísať.
Môže to byť aj tým že som dala 2 plechy naraz a jeden bol úplne navrchu rúry?
Asi len po jednom budem piecť nabudúce.
Ináč chválim aj recept aj podrobný postup.
Len ja som pridala o 1 vajíčko viac(boli menšie)a neviem prečo niektoré zo spodu ostali také vyduté do vnútra:-)
Neviem to inak popísať.
Môže to byť aj tým že som dala 2 plechy naraz a jeden bol úplne navrchu rúry?
Asi len po jednom budem piecť nabudúce.
Ináč chválim aj recept aj podrobný postup.