Veterníky XXL fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 21. novembra 2014
Veterníky XXL (fotorecept)
Foto: mesiar50

Na vareche mám už veterníky, no nie s takýmto jednoduchým karamelovým krémom. Tieto som odpaľoval s olejom.

Suroviny

Odpaľované cesto:
200 g
100 ml
6 ks celé
250 ml
Karamelový pudingový krém:
8 PL
400 ml na zaliatie skaramelizovaného cukru
100 ml na rozmiešanie Zlatého klasu
80 g (alebo Hera)
2 bal. na vanilkový krém a plnku
Čokoládová poleva:
25 g (alebo Hera)
50 g




Postup

  1. 1

    Ahojte.Na obrázku vidíte suroviny ktoré budeme potrebovať k príprave odpalovaného cesta. Sú to tieto suroviny: Olej slnečnicový 100 ml,múka polohrubá 200 g,vajcia celé 6 kusov,voda 250 ml,

    Veterníky XXL (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Takže prosím.Prevaríme si 250 ml vody a 100 ml slnečnicového oleja.

    Veterníky XXL (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K vode s olejom prisypeme 200 g polohrubej múky a miešame ostošesť pokiaľ sa nám cesto nezačne oddeľovať od spodku nádoby.Ja to sledujem tak,že sa mi na spodku nádoby vytvorí jemný akoby pripálený povlak.Celá táto činnosť netrvá dlhšie ako 3-4 minúty.

    Veterníky XXL (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na tomto obrázku máte možnosť vidieť už hotové odpaľované cesto.Na spodku nádoby vľavo vidieť ten prilepený ,,film"cesta.

    Veterníky XXL (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Odpaľované cesto som si ihneď preložil do vyššej nádoby v ktorej som potom cesto šľahal. Cesto necháme trocha vychladnúť.

    Veterníky XXL (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto začneme miešať s dvoma vajcami.Použijeme najpomalší chod mixéra resp.inej kuchynskej techniky.

    Veterníky XXL (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto je ešte husté a pridáme k nemu ďalšie dve vajcia.Následne pokračujeme v miešaní na pomalom stupni.

    Veterníky XXL (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Teraz pridáme jedno vajce.Cesto je ešte stále husté.Miešame ďalej ako doteraz.

    Veterníky XXL (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Skúška zo sklzom z varechy neprešla.Cesto je ešte stále husté na to aby sa pomaly skĺzlo z varechy do nádoby.Ok ideme ďalej.

    Veterníky XXL (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Cesto je už ako tak vymiešané,ale je ešte trochu husté a tak musíme pridať doň ešte jedno vajce a v poradí je to šiesty kus.Teraz už premiešame na rýchlejšom stupni šľahača,aby nám z diela vznikla akože krémová hmota.

    Veterníky XXL (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Odpaľované cesto sa nám na zvisle postavenej varechy kĺza pomaly dole do nádoby.Cesto má podľa môjho úsudku akurátnu vláčnu konzistenciu k tomu aby sa dalo vytláčať z cukrárskeho vrecka tj.skúška sklzom zvislej varechy prešla.Moja manželka robí veterníky resp.také loptičky pomocou dvoch polievkových lyžíc a dáva ich na plech,ale sorry to je už zas iná téma.

    Veterníky XXL (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A dostali sme sa konečne k pečeniu cesta: Začneme prosím pekne tým,že si vymastíme spodok plechu čí už maslom alebo s herou.

    Veterníky XXL (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Plech posypeme múkou a zdvihneme ho z jedného boku na druhý aby sa nám múka rozložila približne všade rovnako.Prebytočnú múku vysypeme.

    Veterníky XXL (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    S pohárom si vyznačíme kruhy, kde budeme nanášať cesto.Vy si automaticky spravíte také veterníky aké vy chcete a aké uznáte za vhodné.

    Veterníky XXL (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Cesto som striekal špicou ktorá je v strede na obrázku.Túto sadu som si kúpil ešte v nl. a pravdepodobne priložené foto vám bude iba na ,,okrasu".Neviem totiž či takéto špice resp.cukrárenský sáčok k nim dostať aj u nás na sk.

    Veterníky XXL (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Spravíme si jeden kruh cesta.

    Veterníky XXL (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    A hneď ďalší kruh na spodný a tam kde som zabrzdil stočím cesto jemne do stredu.Fotila ma moja manželka takže sorry.Pozerám,že fotila všetko len kruhy nie.(Dá sa to zväčšiť)Snáď ste ma pochopili v tomto bode,že o čo ,,kráča".Nanášanie cesta na plech by sa malo robiť bez prestávky.Pohár s ktorým som značkoval kruhy na plechu mal v strede vonkajšieho obvodu 6 cm.

    Veterníky XXL (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Nie sú rovnaké i keď som sa snažil striekať cesto vo vnútornom obvode vyznačeného kruhu.Ostalo mi kúsok cesta ktoré by mi už nebolo vydalo na jeden veterník a tak som si spravil takú akoby hrubšiu paličku.Celý plech som pomedzi prstami pofŕkal studenou vodou nešetriac ani veterníky.

    Veterníky XXL (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Veterníky som umiestnil nie v STREDE RÚRY,ale o priečku vyššie aby sa k nim začiatočné teplo lepšie dostalo. TEPLOTU SOM NASTAVIL NA 200 C A TAKTO SOM ICH PIEKOL 15 MINÚT ! § ! RÚRU NA PEČENIE SOM NEOTVÁRAL 40 MINÚT. ! § ! Potrebujeme aby nám čím skôr ,,narástli".To cesto sa bude dvíhať hlavne do vrchu no aj trochu aj do boku ako vidíte v strede plechu ich mám trochu zlepené.Nie je to až taká veľká chyba.Po štyridsiatich minútach som do ne drgol varechou a upravil som ich samozrejme plech som nevyťahoval z miesta pečenia i keď po takomto čase pečenia by tam nemalo byť už žiadne riziko podnikania.

    Veterníky XXL (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Po pätnástich minútach sú už pekné tučné a je potrebné UPRAVIŤ TEPLOTU NA 170 C. ĎALEJ SOM ICH PIEKOL EŠTE 30 MINÚT.

    Veterníky XXL (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Po 45 minútovom pečení sú veterníky ok.Vyberám ich z rúry po jednom prichytím si veterník servítkou a prekrajujem ich vodorovne zúbkovitým nožom aký používame aj pri krájaní chleba.

    Veterníky XXL (fotorecept) - obrázok 21
  22. 22

    Snažíme si ch dávať tak na tácku,aby sme vedeli,že ktoré pasujú k sebe.Keď z nich para vyfučí resp.trocha ochladnú tak ich poskladáme aby zbytočne ich vnútro neschlo.

    Veterníky XXL (fotorecept) - obrázok 22
  23. 23

    Pokračujeme prípravou karamelového pudingového krému.Budeme k nemu potrebovať: Maslo zmäknuté 80 g,cukor kryštálový 8 PL,zlatý klas 2 balenia,mlieko na zaliatie skaramelizovaného kryštálového cukru 400 ml a mlieko na rozmiešanie zlatého klasu 100 ml.

    Veterníky XXL (fotorecept) - obrázok 23
  24. 24

    8 PL kryštálového cukru si dáme skaramelizovať.Dajme prosím pozor keď už vyzerá takto tak po tomto efekte nasleduje už čierny.

    Veterníky XXL (fotorecept) - obrázok 24
  25. 25

    Na karamel nalejeme 400 ml mlieka a zmes privedieme do varu.Ak treba tak tomu karamelu musíme trocha pomôcť aby sa odlepil od spodku hrnca.

    Veterníky XXL (fotorecept) - obrázok 25
  26. 26

    Pripravíme si 100 ml mlieka a v ňom si rozpustíme 2 zlaté klasy a dobre ich premiešame aby neobsahovali hrudky.Do vrelého karamelového mlieka nalejeme zmes zlatého klasu a uvaríme si hustý puding.Ak by ste cítili že by sa vám priliepal o spodok nádoby tak ho treba stiahnuť zo šporáka a tak ho premiešať.Potom následne vrátiť na oheň a znovu povariť.

    Veterníky XXL (fotorecept) - obrázok 26
  27. 27

    Hotový karamelový puding sa bude zdať redší no pôsobením chladu bude mierne tuhnúť.

    Veterníky XXL (fotorecept) - obrázok 27
  28. 28

    Ak môžem poradiť tak ja som si na uvarený puding dal mikroténový sáčok,aby sa mi na vrchu pudingu nevytvorila tzv.koža a dáme si ho v rámci možností schladiť.V každom prípade horúci by nemal ísť priamo do chladničky.Ako vidíte sáčok je daný priamo na puding.Ak by bol položený na vrchu nádoby tak by sa pod ním vytvorila para a to by nebolo rozhodne dobré, keby nám stekala voda na hotový puding.

    Veterníky XXL (fotorecept) - obrázok 28
  29. 29

    Keď nám puding ako tak vychladol tak do teplého no nie horúceho pudingu namiešame 80 g masla,alebo hery.Ja som túto hmotu miešal ručne,ale vy si to spravte šľahačom na pomalom chode.Po pridaní masla do pudingu, bude dielo redšie a treba ho dať trochu do chladničky.Odporúčam pudingový krém potom sledovať aby veľmi nestuhol.

    Veterníky XXL (fotorecept) - obrázok 29
  30. 30

    Ďalej už,len veterníky plníme a ľubovolne ich prizdobíme práškovým cukrom,alebo na ne nanesieme štetcom rozpustenú čokoládu ktorú sme si pripravili nad parou. Želám vám dobrú chuť.

    Veterníky XXL (fotorecept) - obrázok 30

Diskusia k receptu

florkad
tak zajtra vážený pane robím podľa Vás, doteraz nie a nie sa odhodlať, vaše sú ukážkové , dúfam že sa mi podaria ,ďakujem za dokonalý recept :-)
mesiar50
@florkad
Podľa tohto receptu som robil veterníky dnes prvý krát.Ale dobrý recept je aj ten s makovým krémom.V tom druhom recepte sa vážia vajcia aj so škrupinou a potom keď je cesto husté musí ísť do neho + 1 vajce.Tieto veterníky sa páčili aj dcérke a hlavne ten krém.Ďakujem vám veľmi pekne.
daguska
Sú ozaj krásne.Vdaka tvojim veterníkom som sa aj ja odvázila robit odpalované cesto.Nie je to az také zlozité.Vuskúsam aj s olejom.Sikovný si.
mesiar50
@daguska
Potešenie je na mojej strane,že sa nebojíš pripraviť si takýto,alebo podobný koláč z odpaľovaného cesta.Dozaista to nie je také zložité ako sa to zdá.Ja som sa učil hlavne z videa a samozrejme aj z receptov z varechy.A druhá vec je tá,že ja ako chlapec som to zvládol,tak potom to musí zvládnuť hocikto a to ,,bez pardonu".Srdečná vďaka @daguska .
ariela6
ahoj Laci no som prave chora mam chripku a pretože som cely den ležala a potila sa teraz sa mi nechce spat a tak pozeram recepty super sa mi čita tento tvoj ste s manželkou dobry tím pekne to nafotila a až som dostala chut aj ja taketo napiect ale budem musiet vyzdraviet tak zatial si ho ukladam a var a peč dalej tvoje recepty su super pa
terinka55
Jednoducho povedané ÚŽASNÉ! Pochvala celému kolektívu a klobúk dole :-) Pozdravenie s prianim pekného dňa.
mesiar50
@terinka 55
No ten ,,kolektiv "mi pomohol iba tolko,ze ma ,,cvakol"ked som vytlacal tie kruhy na plech,kedze s jednou rukou by to neslo.Ale odhliadnuc od tejto temy moja manzelka je sikovna kucharka a dobrosrdecna zena,no ked som na sk.v kuchyni sa zdrzuje minimalne.
Dakujem ti velmi pekne @terinka a zelam ti pekny vikend.
babkamt
@mesiar50 viem, že si perfekcionalista. Nádherná precízna práca. Fotopostup je zrozumiteľný aj pre nás laikov. Samozrejme, že si recept ukladám do kk, snáď sa raz odhodlám ich upiecť. Udeľujem ti "Rád zlatej varešky". Dávam ti 5*
mesiar50
@babkamt
Milá babkamt tvoja pochvala ma potešila veľmi.Ako ťa,,poznám"takéto veterníky spravíš bez hocijakých ťažkostí.Ďakujem ti pekne.
kukulienka71
Aj tieto veterníky sa ti vydarili perfektne! Veľmi sa mi páči, ako si písal postup, určite by podľa neho upiekol aj úplný začiatočník, dávam ti preto 5*. Manželku treba zapojiť do fotenia častejšie, aby vedela, čo má fotiť, mám odskúšané na manželovi:-) inak, verím, že je rada, ak si doma a nechá ťa realizovať sa. Raz sa mi hádam podaria také krásne veľké veterníky, mala by som ich piecť častejšie, vidím, že to chce prax. Pekný deň vám prajem:-)
smejkad
perfektny postup, nema chybu :-)
tie dobre tipy ako varechova skuska a podobne su na nezaplatenie, dakujem :-)
anina6
nádherná práca a perfektná prezentácia receptu, tiež som rozmýšľala, že cez víkend niečo z odpaľovaného cesta bude. tak poprobujem podľa tvojho receptíku.
mesiar50
@ariela6
Som potešený tým,že sa ti môj ,,román"o veterníkoch páči.Ďakujem ti krásne a želám ti skoré uzdravenie.Ahoj.
mesiar50
@kukulienka71
Mojej polovičke som prečítal tvoj komentár a sme sa príjemne pobavili na ňom .
S týmto receptom sa vlastne lúčim zo slovenskom a prídem domov až na budúci rok. Chcel som poukázať nato,že to nie je až taká zložitá záležitosť, keď si niekto chce spraviť túto lahôdku napr. k vianočným sviatkom a preto som recept,,poskladal",takpovediac po lopate.Veterníky robím zakaždým keď prídem na dovolenku.Si bezpochyby šikuľka za šporákom a veterníky spravíš jedna radosť.Veľmi pekne ti ďakujem.
mesiar50
@smejkad
Raz ma @martamm , už neviem či tu či na fb upozornila na to,že vajcia obsahujú nie malé množstvo vody a tiež aj tuku.V tomto výrobku slúžia vlastne na zvláčnenie hmoty keď je cesto husté.Nemáš mi čo ďakovať to ja ti ďakujem pekne.
mesiar50
@anina6
Smelo si ich sprav.Ako som na dovolenke tak som robil veterníky 4x.Jedenkrát podľa tohto rcp. a 3 x podľa veterníky aj s makovým krémom.Pritom druhom rcp.sa odvážia vajcia aj so škrupinou a potom sa tam tiež tuším musí jedno ,,prihodiť."Tento rcp.je odlišný od predošle spomínaného,ale aj tu som si spravil poznámku koľko vážili tie 6 ks vajec aj so škrupinou.Vážili presne 390 g.To len také info.
Ďakujem ti pekne a nech sa ti darí.
lubavas658
Na to, že si mäsiar, si veľmi šikovný aj v kuchyni. Ukážem toto tomu môjmu:)
mesiar50
@lubavas658
Neukaz mu radsej nic.On ma urcite svoje hobby resp.cinnost co ho zaujima a ja by som to tiez nemusel zvladnut podla neho.Dakujem ti pekne.
elysa
teeeda, nezostal jeden navyše niekde? sú nádherné, parádny postup...
monnikka
paráda......perfektný postup, na sviatky robievam, ale aj teraz by som si dala, keď vidím tvoje
sonulienka
@mesiar50 no čo iné môžeme od Teba čakať? Len a len takéto výborné a krásne recepty. Neviem či si trúfnem na ne ale manželovi by som ulahodila on ich má rád. Skratka si jednička medzi nami.
erikao
za ten super podrobný postup a zvlášť za vizualizáciu skutočná vďaka, doteraz som si tú múku varenú vo vode fakt nevedela predstaviť ako budúci veterník
mesiar50
@elysa
Mozes dobehnut kedze onedlho ich budem plnit.Prisli mi z BA mila navsteva a to syn aj s priatelkou a synovi posledne dva chutili.Tak som si vcerajsiu akciu zopakoval.Dakjem ti srdecne.
skillet
Presne takto s olejom odpaľujem aj ja. Pekná práca.
mesiar50
@sonulienka
Taku pochvalu si ani nezasluzim.A taka chyrecna kucharka ako si aj ty,nebude mat ziadny problem si spravit veterniky.Srdecne ti dakujem.
ywett
si veľmi šikovný, tie veterníky sú krásne a mám rada karamelové ;) Aj recept si pekne spracoval, nemá chybu *****
havino
jaj @Laci , čo ti poviem, že dokonalosť samá, šikovný, prešikovný si, ja cesto tiež len s olejom, s tuhým tukom som ani nikdy neskúšala, krém poznám a neviem či ty si skúšal presne do takto uvareného karamelového pudingu, vychladeného, vmiešať vyšľahanú šľahačku, ak nie skús, tiež fajnotka, moji už len taký krém a na to ešte karamelovú šľahačku, den predtým uvarenú,máš môj obdiv chlape
mesiar50
@havino
Šlahačku som ešte do pudingu nemiešal.Musí to byť určite fajné.Pudingy zjemnujem prevažne maslom,alebo vyšlahanými vaječnými bielkami.Dakujem ti za dobrý tip.Tvoje ohodnotenie si velmi vážim.Zo srdca ti dakujem.
rennatte
no teda pocuj, z lineckeho, kysnuteho, treneho, piskotoveho aj listkoveho cesta nemam problem upiect hocico, ale toto odpalovane,,,,pred tym mam respekt, ale krupica skorica musim sa uz odhodlat, skusim podla teba a uvidim co to da.... ----->KK
palokuchki
Krasne veterniky a dokonaly postup. Dakujem ti ze si si dal namahu a tak podrobne si nam popisal postup. Ja som skusala odpalovane cesto uz niekolkokrat a nikdy sa mi to takto nepodarilo. Neda mi to a vyskusam zase podla tohoto tvojho receptu.
mesiar50
@palokuchki
Poznam ta ako vynikajucu kucharku a urcite aj tvoje boli pekne a chutne.Vcera som ich robil znova, no tieto budu cestovat prec.Dakujem ti velmi pekne.
akeber
Veľmi pekné veterníky sa ti vydarili na 5 *.
tinca
@mesiar50 ,vidno že idú vianoce riadne sa rozpekáte. Lacko a ty to tu priam valcuješ svojimi receptam, ituším si benjamín Varechy. Krásne veterníky aj odo mňa máš pochvalu:)
mesiar50
@tinca
Od benjamina varechy je to este velmi daleko,ale zas ,,moje hobby "varenie.V casoch ked sa mi nedarili vaterniky som si povedal,ze ich postup vyroby zacnem studovat medzi inymi aj od vas varechacov, z videii a wikipedie .Nebude nebude zniet skromne,ale teraz ich spravim ci rucne,alebo slahacom aspon s 90% uspechom.Srdecne diky a pozdrav z nizozemska.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
nemám komentár k tomuto receptu.Krásne prehľadný a určite aj dobrý. No a k tomu mesiarovi sa skláňam s veľkou pochvalou. Od ktorého roku sa začali rodiť takíto muži? Keď som ja hľadala veru ešte takí neboli.
sracz
Konečne niečo do mojich "drobných medvedích labiek", @mesiar50 kamarát v krajine tulipánov. ... o chuti Tvojich ***** supermaxi "veterníčkov" nepochybujem a dľa Tvojeho postupu sa do ich predvianočnej prípravy isto pridám aj ja! Link som už preposlal po Skype aj do Waukisha Wisconsin, Lacovi Šrankovi DBG (Dobro Banjo Gitara) z košických Tulákov!
mesiar50
@esi
Dobre ,za tvojich cias taky muzi neboli,ale teraz je uz doba emancipovana.Zeny hraju futbal,box a tak.A my muzi pri hrncoch.Srdecna vdaka mila @esi .
mesiar50
@sracz
Zdravim ta kamarat z dalekej USA.Mas vlastne pravdu.Veterniky su akurat do ruky,das si jeden a uz nebudes hladny.Dakujem ti velmi pekne.
honestka
Laci, dalsie slova by som len opakovala po tych mnohych komentaroch nilen v tomto tvojom krasne podanom recepte podla ktoreho by veternicky ci venceky ozaj upiekol aj ten malo skuseny. Postup je zdokonaleny uz v par podaniach tvojich receptov do perfektnosti. Nikto sa nemusi obavat ho podla teba dobre upiect, pretoze verim, ze s kremom nikto nemal problemy iba sa obaval toho slova "odpalovane" a kedze ho poriadne "neodpalili" tak sa pecenim ozaj nemuselo vydarit.
Naviac som si pozrela dozadu par tvojich receptov, kedze tu moc nekomentujem a mozem ta len pochvalit za prekrasne a hlavne chutne torty ktore vyrabas pre svojich blizkych. Ocenujem ich aj preto, ze sa nevyhodi ani drobelinka pretoze vsetko je nilen krasne, ale aj jedle.

Pochvala je na vsetko - aj na jedla a dobre rady, ktore robia taku uzasnu osvetu pre mladych kucharov ktori sem chodia.
Lebo ak zacnu dobre - cvikom si vsetko vylepsia. Pozdravujem.
1x jerica
salinka
Fíha, tak to je krása. Od takého profi-veterníka sa už asi nechám prehovoriť a skúsim to:-) @laci , naozaj dobrá práca a lákavý recept:-)
radost
i mne - LACKO - chýbaš..želám ti dobrých ľudí kol teba..lásku..zdravie..chleba..všetko-čo nám bytostne treba..
milanbrco
Veľmi ma zaujal Váš recept,ale hlavne podrobný popis,ktorý aj laika usmerní. Sú výborné,chutia celej rodine! Pri druhom pečení mi pekne "narástli",ale tie 2- 3 čo sa prvé dvihli pri dopekaní klesli.Robil som dva plechy a to isté 2-3 z 16stich klesli.Prečo?
Milan
mesiar50
@milanbrco
To klesnutie moze byt sposobene pravdepodobne umiestnenim veternikov v rure.Mne sa to stalo tiez.Tusim zo dve mi zvykli,,haprovat" pri dveroch rury.
Mate moju poklonu za vasu sikovnost a dakujem vam za odskusanie receptu.
Laci




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia