Veterníky XXL (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Na vareche mám už veterníky, no nie s takýmto jednoduchým karamelovým krémom. Tieto som odpaľoval s olejom.

Suroviny

Postup

  1. Ahojte.Na obrázku vidíte suroviny ktoré budeme potrebovať k príprave odpalovaného cesta. Sú to tieto suroviny: Olej slnečnicový 100 ml,múka polohrubá 200 g,vajcia celé 6 kusov,voda 250 ml,
  2. Takže prosím.Prevaríme si 250 ml vody a 100 ml slnečnicového oleja.
  3. K vode s olejom prisypeme 200 g polohrubej múky a miešame ostošesť pokiaľ sa nám cesto nezačne oddeľovať od spodku nádoby.Ja to sledujem tak,že sa mi na spodku nádoby vytvorí jemný akoby pripálený povlak.Celá táto činnosť netrvá dlhšie ako 3-4 minúty.
  4. Na tomto obrázku máte možnosť vidieť už hotové odpaľované cesto.Na spodku nádoby vľavo vidieť ten prilepený ,,film"cesta.
  5. Odpaľované cesto som si ihneď preložil do vyššej nádoby v ktorej som potom cesto šľahal. Cesto necháme trocha vychladnúť.
  6. Cesto začneme miešať s dvoma vajcami.Použijeme najpomalší chod mixéra resp.inej kuchynskej techniky.
  7. Cesto je ešte husté a pridáme k nemu ďalšie dve vajcia.Následne pokračujeme v miešaní na pomalom stupni.
  8. Teraz pridáme jedno vajce.Cesto je ešte stále husté.Miešame ďalej ako doteraz.
  9. Skúška zo sklzom z varechy neprešla.Cesto je ešte stále husté na to aby sa pomaly skĺzlo z varechy do nádoby.Ok ideme ďalej.
  10. Cesto je už ako tak vymiešané,ale je ešte trochu husté a tak musíme pridať doň ešte jedno vajce a v poradí je to šiesty kus.Teraz už premiešame na rýchlejšom stupni šľahača,aby nám z diela vznikla akože krémová hmota.
  11. Odpaľované cesto sa nám na zvisle postavenej varechy kĺza pomaly dole do nádoby.Cesto má podľa môjho úsudku akurátnu vláčnu konzistenciu k tomu aby sa dalo vytláčať z cukrárskeho vrecka tj.skúška sklzom zvislej varechy prešla.Moja manželka robí veterníky resp.také loptičky pomocou dvoch polievkových lyžíc a dáva ich na plech,ale sorry to je už zas iná téma.
  12. A dostali sme sa konečne k pečeniu cesta: Začneme prosím pekne tým,že si vymastíme spodok plechu čí už maslom alebo s herou.
  13. Plech posypeme múkou a zdvihneme ho z jedného boku na druhý aby sa nám múka rozložila približne všade rovnako.Prebytočnú múku vysypeme.
  14. S pohárom si vyznačíme kruhy, kde budeme nanášať cesto.Vy si automaticky spravíte také veterníky aké vy chcete a aké uznáte za vhodné.
  15. Cesto som striekal špicou ktorá je v strede na obrázku.Túto sadu som si kúpil ešte v nl. a pravdepodobne priložené foto vám bude iba na ,,okrasu".Neviem totiž či takéto špice resp.cukrárenský sáčok k nim dostať aj u nás na sk.
  16. Spravíme si jeden kruh cesta.
  17. A hneď ďalší kruh na spodný a tam kde som zabrzdil stočím cesto jemne do stredu.Fotila ma moja manželka takže sorry.Pozerám,že fotila všetko len kruhy nie.(Dá sa to zväčšiť)Snáď ste ma pochopili v tomto bode,že o čo ,,kráča".Nanášanie cesta na plech by sa malo robiť bez prestávky.Pohár s ktorým som značkoval kruhy na plechu mal v strede vonkajšieho obvodu 6 cm.
  18. Nie sú rovnaké i keď som sa snažil striekať cesto vo vnútornom obvode vyznačeného kruhu.Ostalo mi kúsok cesta ktoré by mi už nebolo vydalo na jeden veterník a tak som si spravil takú akoby hrubšiu paličku.Celý plech som pomedzi prstami pofŕkal studenou vodou nešetriac ani veterníky.
  19. Veterníky som umiestnil nie v STREDE RÚRY,ale o priečku vyššie aby sa k nim začiatočné teplo lepšie dostalo. TEPLOTU SOM NASTAVIL NA 200 C A TAKTO SOM ICH PIEKOL 15 MINÚT ! § ! RÚRU NA PEČENIE SOM NEOTVÁRAL 40 MINÚT. ! § ! Potrebujeme aby nám čím skôr ,,narástli".To cesto sa bude dvíhať hlavne do vrchu no aj trochu aj do boku ako vidíte v strede plechu ich mám trochu zlepené.Nie je to až taká veľká chyba.Po štyridsiatich minútach som do ne drgol varechou a upravil som ich samozrejme plech som nevyťahoval z miesta pečenia i keď po takomto čase pečenia by tam nemalo byť už žiadne riziko podnikania.
  20. Po pätnástich minútach sú už pekné tučné a je potrebné UPRAVIŤ TEPLOTU NA 170 C. ĎALEJ SOM ICH PIEKOL EŠTE 30 MINÚT.
  21. Po 45 minútovom pečení sú veterníky ok.Vyberám ich z rúry po jednom prichytím si veterník servítkou a prekrajujem ich vodorovne zúbkovitým nožom aký používame aj pri krájaní chleba.
  22. Snažíme si ch dávať tak na tácku,aby sme vedeli,že ktoré pasujú k sebe.Keď z nich para vyfučí resp.trocha ochladnú tak ich poskladáme aby zbytočne ich vnútro neschlo.
  23. Pokračujeme prípravou karamelového pudingového krému.Budeme k nemu potrebovať: Maslo zmäknuté 80 g,cukor kryštálový 8 PL,zlatý klas 2 balenia,mlieko na zaliatie skaramelizovaného kryštálového cukru 400 ml a mlieko na rozmiešanie zlatého klasu 100 ml.
  24. 8 PL kryštálového cukru si dáme skaramelizovať.Dajme prosím pozor keď už vyzerá takto tak po tomto efekte nasleduje už čierny.
  25. Na karamel nalejeme 400 ml mlieka a zmes privedieme do varu.Ak treba tak tomu karamelu musíme trocha pomôcť aby sa odlepil od spodku hrnca.
  26. Pripravíme si 100 ml mlieka a v ňom si rozpustíme 2 zlaté klasy a dobre ich premiešame aby neobsahovali hrudky.Do vrelého karamelového mlieka nalejeme zmes zlatého klasu a uvaríme si hustý puding.Ak by ste cítili že by sa vám priliepal o spodok nádoby tak ho treba stiahnuť zo šporáka a tak ho premiešať.Potom následne vrátiť na oheň a znovu povariť.
  27. Hotový karamelový puding sa bude zdať redší no pôsobením chladu bude mierne tuhnúť.
  28. Ak môžem poradiť tak ja som si na uvarený puding dal mikroténový sáčok,aby sa mi na vrchu pudingu nevytvorila tzv.koža a dáme si ho v rámci možností schladiť.V každom prípade horúci by nemal ísť priamo do chladničky.Ako vidíte sáčok je daný priamo na puding.Ak by bol položený na vrchu nádoby tak by sa pod ním vytvorila para a to by nebolo rozhodne dobré, keby nám stekala voda na hotový puding.
  29. Keď nám puding ako tak vychladol tak do teplého no nie horúceho pudingu namiešame 80 g masla,alebo hery.Ja som túto hmotu miešal ručne,ale vy si to spravte šľahačom na pomalom chode.Po pridaní masla do pudingu, bude dielo redšie a treba ho dať trochu do chladničky.Odporúčam pudingový krém potom sledovať aby veľmi nestuhol.
  30. Ďalej už,len veterníky plníme a ľubovolne ich prizdobíme práškovým cukrom,alebo na ne nanesieme štetcom rozpustenú čokoládu ktorú sme si pripravili nad parou. Želám vám dobrú chuť.