Foto: andikiss
Milujem veterníky, ale nikdy sa mi nedarilo spraviť odpalovane cesto. Raz som bola u kamarátky na návšteve a ponukla ma so zákuskami. Vedela, že Zobraziť celý popisMilujem veterníky, ale nikdy sa mi nedarilo spraviť odpalovane cesto. Raz som bola u kamarátky na návšteve a ponukla ma so zákuskami. Vedela, že milujem veterníky tak mi ich spravila podla receptu svojej maminky. Môžem povedať, že ma potešila a odchádzala som od nej s úsmevom a receptom vo vačku.
na 180 °C
Suroviny
18 dkg |
|
200 ml |
|
200 ml |
|
6 ks |
|
štipka |
|
uvarené |
|
3/4 l |
|
2 bal. |
|
1 ks |
|
2 bal. |
|
250 ml |
|
podľa potreby |
|
20 dkg |
|
4-6 PL |
|
Postup
-
1
"CESTO:" 200 ml oleja a 200 ml vody so soľou privediem do varu a pomaly pridávam múku a miešam až kým sa neoddelí od steny kastróla.
- 2
Potom dám do misky párkrát premiešam a nechám vychladnúť.
- 3
Keď už je vychladnuté pridávam celé vajcia po jednom. Každé jedno dobre vymiešam s mixérom.
- 4
Plech vyložím papierom na pečenie a polovicu cesta natrem na papier. Upečiem v dobre rozohriatej trúbe 20 minút na 180 °C, ale dvierka sa otvoriť nesmia počas pečenia.
- 5
Ak je upečené opatrne preložim na dosku a stiahnem papier. Cesto sa bude vlniť a na pohľad nebude pre nás gazdinky pekné, ale to má byť také cesto. Postup opakujem ešte raz.
- 6
"PLNKA:" Na plnku deň predtým uvarím salko (asi tri hodiny vo vode). Môže to byť aj sladený aj nesladený...iba pri nesladenom dám viac cukru do pudingu, keď varím. Uvarím 2ks zlatých klasov v 3/4 l mlieka, cukor dám podľa potreby aký sladký chcem mať zákusok.
- 7
Do horúceho pudingu dám maslo, môže byť Palmarin alebo aj obyčajné maslo, ja dávám obyčajné. Nechám vychladnúť.
- 8
Keď je vychladnuté dám uvarene Salko a dobre spolu zmixujem.
- 9
Nalejem na cesto a dobre to urovnám. Potom vyšľahám v 250 ml studenom mlieku 2 ks šľahačky niekde treba dať aj cukor( môže sa pridať aj vanilkový cukor ). Mixujem 5 minút a keď je dobre tuhý tak natrem na plnku a zakryjem druhým plátom cesta a trošku pritlačím.
- 10
"POLEVA:" A na koniec spravim polevu: ja dávám jemný kryštáľový cukor 20 dkg do kastróla so 4 pol.lyžicami mlieka...keď je veľmi tuhý pridám ešte 1-2 pol.lyžice mlieka. Niekedy mám tmavšiu polevu niekedy bledšiu. Komu sa nechce robiť polevu, môže posypať prášk.cukrom alebo hocijakú inú polevu z obchodu. Podľa chuti kto čo má rád. :-)))))
- 11
Dám do chladničky na pár hodín, (ak to tam vydrží) a krájám a už nám pri krájaní zbiehajú slinky. Je s tým viac práce, ale výsledok a chuť stojí to za to. Prajem dobrú chuť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
stačili by nám dva kúsky..ostatné ti nechám...môžem odskočiť..??
varecha.pravda.sk/recepty/kavovo-tvarohovy-zakusok-fotore...
Ozaj, prečo sa to volá veterník? Čo má spoločné s vetrom, alebo vetrami???? Vie niekto?;-))))
Škoda, že si nespravila ten svoj na guľatý plech, alebo do tortovej formy, vtedy by to aj vizuálne pripomínalo veterník XXL :-))