Foto: pusta
Česká kuchyňa je ovplyvnená a dosť podobná s nemeckou a rakúskou kuchyňou. Má veľa dobrôt, mnohé sú síce nezdravé, ale neskutočne dobré. Po Zobraziť celý popisČeská kuchyňa je ovplyvnená a dosť podobná s nemeckou a rakúskou kuchyňou. Má veľa dobrôt, mnohé sú síce nezdravé, ale neskutočne dobré. Po maratóne náročných zahraničných receptov som sa rozhodla pre starú dobrú a osvedčenú klasiku, ktorá sa rozšírila z Čiech široko-ďaleko do sveta a je stále obľúbená.
porcie
príprava
na 80-90 °C
Suroviny
600 g |
|
200 g |
|
800 g |
|
2 ks |
|
5 - 6 strúčikov (podľa veľkosti) |
|
3 PL |
|
podľa chuti |
|
1 - 2 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
15 guľôčok |
|
4 guľôčky |
|
3 guľôčky |
|
3 ks |
|
|
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Krkovičku som pokrájala na rezne.
-
2
Naklepala som ju z oboch strán na hrúbku asi 0,5 cm, narezala po obvode a poriadne som ju osolila z oboch strán.
-
3
Potrela som ju rozotretým cesnakom z oboch strán a nechala som ju 4 hodiny odležať v chlade. Niekedy upečiem krkovičku v celku a potom krájam na rezy. Dnes som volila jednoduchší postup.
-
4
Vybrala som z chladničky vlastnú kvasenú kapustu a odobrala som potrebné množstvo. Môžete použiť naj kúpenú kvasenú kapustu, najlepšia je z trhoviska od Záhorákov.
-
5
Ráno som zarobila kysnuté cesto na domáce knedle, vytvarované knedle som vložila do vriacej osolenej vody...
-
6
...a prikryté pokrievkou som varila 17 minút.
-
7
Uvarené knedle som dala na dosku, popichala som ich vidličkou, aby sa odparili a...
-
8
vychladnuté knedle som pokrájala na plátky.
-
9
Cibuľu som pokrájala na jemno.
-
10
V hrnci som rozpustila bravčovú masť,...
-
11
...pridala som kryštáový cukor,...
-
12
...ktorý som nechala za stáleho miešania skaramelizovať a rozpustiť - 5 - 7 minút.
-
13
Pridala som cibuľu, ktorú som orestovala takmer do hneda - asi 5 - 7 minút.
-
14
Pridala som kvasenú kapusstu, chvíľku som ju restovala - asi 5 minút..
-
15
...a pridala som soľ, bobkový list, celé čierne korenie, celé nové korenie, borievky, celú rascu, podliala vodou z kapusty, podľa potreby ešte malým množstvom horúcej vody a za stáleho miešania som ju dusila na strednom plameni asi 20 minút.
-
16
Takmer hotovú kapustu som zaprášila múkou a restovala spolu asi 10 minút za sttáleho miešania, aby sa nepripálila.
-
17
Hotovú kapustu som dochutila octom do príjemnej sladko-kyslej chuti, správne uvarená kapusta nesmie byť rozvarená na blato, ale má zostať máličko chrumkavá, ľahko korenistá.
-
18
Kým som dokončila kapustu, do rozpálenej masti som dala pripravenú krkovičku, opiekla som ju do červeno-hneda z jednej strany - asi 8 minút,...
-
19
obrátila som ju a opiekla tak isto aj z druhej strany. cca 8 minút
-
20
....a prišla vytúžená chvíľa, na tanieri sa usmievalo na nás úžasné "vepřo-knedlo-zelí" poviem vám je to dobrota :-)
dakujem.
dakujem.
dakujem.
dakujem.
bývalo to sviatočné jedlo, najčastejšie v nedeľu a ked sme čakali hostí na narodeniny, meniny, svadby, krštiny a iné oslavy. vtedy sa návštevy neodbili obloženými chlebíčkami, obloženými misami, na stole muselo rozvoniavať vynikajúce sýte teplé jedlo, a tak to bývalo nielen u nás.
som rada, že sa ti vybavili krásne spomienky.
hádam sa nájde aj dnes niekto, kto si tento recept ocení :-)
dakujem za tvoj milý a pekný komentár.
dakujem za tvoj komentík :-)
dakujem.
dakujem za pochvalu.
Na rozdíl od tebe mám opačný problém s knedlíkem, ve vodě vařený se mi nikdy nepovedl, ale na páře vždycky! :D
Hezky zpracovaná klasika!
no vidíš, každému z nás sa niečo nedarí, čo druhému bez problémov áno :D
tiež som túto úžasnú klasiku nerobila niekoľko rokov, a ako dobre, že som si spomenula :-), však skús raz ten karamel i jalovčinky, možno zachutí, potom mi daj vedieť. doma sa u nás síce robilo bez toho a mama to volala "česká kapusta".
dakujem ti za uznanie a za pochvalu.
dakujem ti za "mňam" najkrajšiu pochvalu :D
Krkovičku pečiem v celku a kapustu zahusťujem nastrúhanými zemiakmi, zdá sa mi to chuťovo lepšie. Tak to učila moju mamu suseda-Češka, keď sme bývali na Ziegelfelde. Koľko dávaš borievok do kapusty keď ju ideš kvasiť?Minulý rok nám kvasená kapusta nevyšla vďaka rakúskej soli, ktorú nám sem vláčia namiesto starého dobrého prešovského Solivaru. Kapusta bola presolená, tak že sa nedala jesť. S touto soľou je umenie aj variť, nikdy nedokážem odhadnúť koľko jej dať do jedla, lebo má nejaký opozdený účinok. Solili sme tak ako sme zvykli pri slovenskej soli.Neviem či majú aj iní taký názor ale moja švagriná je kuchárka a tiež sa na tom zhodla a na počudovanie mi dala za pravdu, čo je u nej nezvyk.
viem, že niektorí Česi zahusťujú zemiakom, nie však všetci. ja zemiakom nezahusťuje, ale "zaštábujem" /zaprášim / múkou. to už je vec zvyklosti, komu čo vyhovuje.
to ma podrž, tiež som z Ziegelfeldu, tam som vyrástla a strávila mladosť :-) ešte povedz, že si z Rosslerovho domu :-)
dakujem ti.
nemá ťa čo mrzieť, nie je povinné každý jeden vidieť :-), ved si si ho všimla už inde a vážim si to.
poviem ti pravdu, veľmi som váhala, či ho pridám, je tak veľmi známy a starý a aha, koľkí milujú toto jedlo :-)
za to pripomenutie to možno stálo.
dakujem za pochvalu.
tie borievky sú len moja vlastná vychytávka, však skús a uvidíš, či ti bude chutiť. niekedy dávam do dusenej kapusty aj suché bielke víno a postrúhané jablko.
červenú kapustu dávam skôr ku kačke, k husi, ale aj tu môže byť, prečo nie?
u nás doma sa krkovička tiež pečie vcelku, teraz som však spravila takto.
je to taká stará osvedčená rozšírená a obľúbená klasika, že má mnoho domácich variant.
dakujem.
Ďakujem za návod. To ma nenapadlo s tou soľou. Bývali sme za koľajnicami na Fillálke a kamošov som mal v mestských domoch. Ten Rosslerov dom mi nič nehovorí.Som ročník 1948 a chodil som do školy na Českú(chlapčenskú).Odtiaľ sme chodili hrávať futbal na Slovan a v nedeľu doobeda do kina Máj zvané blcháreň.Ešte k tej soli. Nenechaj sa zaviesť názvom Prešovská soľ na obale. Rakúšania kúpili Solivar( a vzápätí ho zlikvidovali) aj nejaké prevádzkyv Čechách, tým zlikvidovali konkurenciu a dovážajú svoju soľ na Slovensko. Keď si pozrieš obal, tak niekde nájdeš malými písmenami napísané-vyrobené v AT.
nedám sa oklamať nálepkou Prešovských Solivarov, dobre si to pozriem.
verím, že si vyhladla :-)
dakujem.
varecha.pravda.sk/recepty/domaca-kvasena-kapusta-/23684-r...
niekedy dám ešte 8 strúčikov cesnaku, celé nové korenie, 2 - 3 sušené štipľavé papričky, chren, jablko, kôpor - môžeš varírovať podľa svojej chuti.
Ďakujem ti za recept.Ostalo mi tak nejako čudne, keď si spomínala tie názvy budov. To bola tá naša stará dobrá BA na ktorú nostalgicky spomínam, kde si nepočula po meste takú čudnú ťahavú slovenčinu a kde sa pomaly všetci poznali n akorze. Do Budyšínskej som začal chodiť do školy. Učila ma tam p. Stojková-bola to Rómka ale zlatá učiteľka. Jožko Ehn bol môj kamarát.Mal veľmi dobrých rodičov.Na Robotníckej sa jedného leta objavil chalan na prázdniny, mal loptu maďarku a my sme boli z nej unesení lebo sme futabl hrávali s lopptou, ktorá sa musela v strede šnurovať.Kvôli tej lopte som si zapamätal meno. Ten chalan sa volal Karol Duchoň a bol z Galanty. A zabudla si ešte dodať krčmu Štubňák a na začiatku kasární bola ďaľšia, už si nepamätám meno. Pred okná kasárni sme chodili s a rozprávať s vojakmi. Oni mali na prízemí zamrežované okná a a nechápal som prečo sa ma pýtajú či mám sestru.Esspreso Šport-zvané Kofina.A potom keď sme boli staršíí, išlo sa na zápas Slovana-povinné medzipristátie- pred zápasomWallner po zápase Vajnorská viecha.
pri Mestskom parku býval Ivan Krajíček, na Vajnorskej Viliam Polónyi., Ivan Rajniak, stretol si tam veľa významných hercov tej doby pod viechami Drevenej Dediny na starom Centrálnom trhovisku....a koľko toho ešte bolo :-)
Jožko Ehn je mojim priateľom od mlada aj teraz. 2 r je po IM. jeho manželka Libuška, moja kamarátka od detstva, bývala so mnou v Rosslerovom dome, neskôr ked sa za neho vydala, tak tam bývali obaja s dvomi deťmi. priatelíme sa stále, majú už vnúčatá od oboch detí a bývajú v Petržalke..iste by sa našlo aj viac spoločných priateľov a známych :-)
prajem ti krásny víkend a veľa dobrého zdravia :-)
neviem,čo si tým chcela povedať, ked ty si ani na pláne nebola ani v 70.-tych rokoch :-) prepáč
čo ty o tom môžeš vedieť, ked si sa narodila v r. 1982 ???
pozri sa na balenie soli, tam to označenie nájdeš...
chcela si si iba rypnúť? alebo ťa to aj nebodaj zaujíma :D
ledaže by si vo svojom veku bola historický analytik alebo dokonca politológ :-)
nemusíš ma mať rada, ale tolerovať ma hádam môžeš a nemusíš útočiť.
pekný deň ti prajem :-)
Bramborou se zahušťuje zelí v Čechách, moukou se zahušťuje na Moravě. A jedni ani druzí nemůžou přijít tomu druhému na chuť - tedy aspoň ve většině případů. :D
*oprava - ty si ročník 1986 :D
1. v tých rokoch si nežila, nebola si na pláne ani ty, možno ani tvoji rodičia.
2. to čo sme si napísali s @concord om sú len holé fakty.
niečo iné je v tej dobe žiť a niečo iné je o tom čítať :-)
ani on a ani ja sme netvrdili, že sa v prešove ťaží ešte soľ.
3. ani @concord a ani ja, sme netvrdili, že sa v prešove ešte ťaží soľ. kde si to čítala?
4. teba vonkoncom nič nie je do toho,čo sme si s concordom písali a nemáš právo sa do toho miešať alebo za nás vyjadrovať! zappíš si to dobre za uši a zakóduj do mozgu navždy!!!
5.svoje invektívy si nechaj ah v budúcnosti láskavo pre seba.
neprajem si aby si ešte niekedy čokoľvek odo mňa a akokoľvek komentovala. dúfam, že som sa vyjadrila zrozumiteľne a jasne.
aký som mala deň? veľmi dobrý - tiež sa vás to vôbec netýka :D :D :D
Ahoj, zdraví Ťa Concord po dlhšom čase. Je úplne zbytočne sa tu vzrušovaťnad príspevkami niektorých prispievateľov.My sme Pressburgeráci a nie rýchlovykvasení bratislavčania od východu. Podľa toho čo si napísala ma napadá len jedno meno hráča Slovana a top znamená, že si bola dcéra Ďusa Kovácsa.Ak to pasuje, tak s tvojim bratom som sem tam dal nejaké piv o u Walnera.Veľmi rád by som sa stretol s Tebou osobne, len neviem akým spôsobom. Ja už 8 rokov bývam na Záhorí ale srdce mám stále bratislavské. Bratislava and Slovan for ever.
Slovensko- Brazilía -19.júna 1968-3:2.Tehelné pole, ukrutná horúčava,útek zo školy na nákup lístkov pred kanceláírie SKI vedľa Albánskej reštaurácie(spominaš si ešte kde bola?)Adamec a jeho tri góly.
nad tými prispievateľmi sa nevzrušujem. dakujem za tvoje milé a povzbudivé slová.je to presne tak, ako píšeš.
nie som dcéra Ďusa Kováča, nemala som ani brata. otec bol staršia generácia. on bol ľavé útočné krídlo, góly dával hlavičkami. nechcem zverejniť meno, iste chápeš a prepáčiš mi.
hej spomínam si na ten víťazný zápas i ukrutnú horúčavu a na rozjasaný celý národ, to sa nedá zabudnúť...tá neopísateľná radosť a národná hrdosť!!!
viem, kde bola Albánska reštaurácia. Adamec a jeho tri góly, a diváci...
Bratislava and Slovan for ever.
pozdravujem tvoje bratislavské srdce, nech sa ti darí vo všetkom.
prajem ti krásny víkend a dakujem.
Ďakujem za odpoveď a dúfam že nás všetkých aj neprajníkov BA, naďaľej potešíš svojimi super receptami.
poteším, neboj.:-)
mám niekoľko skvelých rp v talóne.
práve dnes jeden pripravujem, pácujem, ked sa odleží, spravím.
je vynikajúci, ak sa vydarí, tak vložím.
takže sleduj...
pozdravujem ťa a pekný deň ti prajem.