Vepřo, knedlo, zelo (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Česká kuchyňa je ovplyvnená a dosť podobná s nemeckou a rakúskou kuchyňou. Má veľa
dobrôt, mnohé sú síce nezdravé, ale neskutočne dobré. Po maratóne náročných zahraničných
receptov som sa rozhodla pre starú dobrú a osvedčenú klasiku, ktorá sa rozšírila z Čiech
široko-ďaleko do sveta a je stále obľúbená.
4 porcie |
60 minút príprava |
30 minút na 80-90 °C |
Postup
- Krkovičku som pokrájala na rezne.
- Naklepala som ju z oboch strán na hrúbku asi 0,5 cm, narezala po obvode a poriadne som ju osolila z oboch strán.
- Potrela som ju rozotretým cesnakom z oboch strán a nechala som ju 4 hodiny odležať v chlade.
Niekedy upečiem krkovičku v celku a potom krájam na rezy. Dnes som volila jednoduchší postup.
- Vybrala som z chladničky vlastnú kvasenú kapustu a odobrala som potrebné množstvo. Môžete použiť naj kúpenú kvasenú kapustu, najlepšia je z trhoviska od Záhorákov.
- Ráno som zarobila kysnuté cesto na domáce knedle, vytvarované knedle som vložila do vriacej osolenej vody...
- ...a prikryté pokrievkou som varila 17 minút.
- Uvarené knedle som dala na dosku, popichala som ich vidličkou, aby sa odparili a...
- vychladnuté knedle som pokrájala na plátky.
- Cibuľu som pokrájala na jemno.
- V hrnci som rozpustila bravčovú masť,...
- ...pridala som kryštáový cukor,...
- ...ktorý som nechala za stáleho miešania skaramelizovať a rozpustiť - 5 - 7 minút.
- Pridala som cibuľu, ktorú som orestovala takmer do hneda - asi 5 - 7 minút.
- Pridala som kvasenú kapusstu, chvíľku som ju restovala - asi 5 minút..
- ...a pridala som soľ, bobkový list, celé čierne korenie, celé nové korenie, borievky, celú rascu, podliala vodou z kapusty, podľa potreby ešte malým množstvom horúcej vody a za stáleho miešania som ju dusila na strednom plameni asi 20 minút.
- Takmer hotovú kapustu som zaprášila múkou a restovala spolu asi 10 minút za sttáleho miešania, aby sa nepripálila.
- Hotovú kapustu som dochutila octom do príjemnej sladko-kyslej chuti, správne uvarená kapusta nesmie byť rozvarená na blato, ale má zostať máličko chrumkavá, ľahko korenistá.
- Kým som dokončila kapustu, do rozpálenej masti som dala pripravenú krkovičku, opiekla som ju do červeno-hneda z jednej strany - asi 8 minút,...
- obrátila som ju a opiekla tak isto aj z druhej strany. cca 8 minút
- ....a prišla vytúžená chvíľa, na tanieri sa usmievalo na nás úžasné "vepřo-knedlo-zelí"
poviem vám je to dobrota :-)