Vepřo, knedlo, zelo (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Česká kuchyňa je ovplyvnená a dosť podobná s nemeckou a rakúskou kuchyňou. Má veľa dobrôt, mnohé sú síce nezdravé, ale neskutočne dobré. Po maratóne náročných zahraničných receptov som sa rozhodla pre starú dobrú a osvedčenú klasiku, ktorá sa rozšírila z Čiech široko-ďaleko do sveta a je stále obľúbená.

4
porcie
60 minút
príprava
30 minút
na 80-90 °C

Suroviny

Postup

  1. Krkovičku som pokrájala na rezne.
  2. Naklepala som ju z oboch strán na hrúbku asi 0,5 cm, narezala po obvode a poriadne som ju osolila z oboch strán.
  3. Potrela som ju rozotretým cesnakom z oboch strán a nechala som ju 4 hodiny odležať v chlade. Niekedy upečiem krkovičku v celku a potom krájam na rezy. Dnes som volila jednoduchší postup.
  4. Vybrala som z chladničky vlastnú kvasenú kapustu a odobrala som potrebné množstvo. Môžete použiť naj kúpenú kvasenú kapustu, najlepšia je z trhoviska od Záhorákov.
  5. Ráno som zarobila kysnuté cesto na domáce knedle, vytvarované knedle som vložila do vriacej osolenej vody...
  6. ...a prikryté pokrievkou som varila 17 minút.
  7. Uvarené knedle som dala na dosku, popichala som ich vidličkou, aby sa odparili a...
  8. vychladnuté knedle som pokrájala na plátky.
  9. Cibuľu som pokrájala na jemno.
  10. V hrnci som rozpustila bravčovú masť,...
  11. ...pridala som kryštáový cukor,...
  12. ...ktorý som nechala za stáleho miešania skaramelizovať a rozpustiť - 5 - 7 minút.
  13. Pridala som cibuľu, ktorú som orestovala takmer do hneda - asi 5 - 7 minút.
  14. Pridala som kvasenú kapusstu, chvíľku som ju restovala - asi 5 minút..
  15. ...a pridala som soľ, bobkový list, celé čierne korenie, celé nové korenie, borievky, celú rascu, podliala vodou z kapusty, podľa potreby ešte malým množstvom horúcej vody a za stáleho miešania som ju dusila na strednom plameni asi 20 minút.
  16. Takmer hotovú kapustu som zaprášila múkou a restovala spolu asi 10 minút za sttáleho miešania, aby sa nepripálila.
  17. Hotovú kapustu som dochutila octom do príjemnej sladko-kyslej chuti, správne uvarená kapusta nesmie byť rozvarená na blato, ale má zostať máličko chrumkavá, ľahko korenistá.
  18. Kým som dokončila kapustu, do rozpálenej masti som dala pripravenú krkovičku, opiekla som ju do červeno-hneda z jednej strany - asi 8 minút,...
  19. obrátila som ju a opiekla tak isto aj z druhej strany. cca 8 minút
  20. ....a prišla vytúžená chvíľa, na tanieri sa usmievalo na nás úžasné "vepřo-knedlo-zelí" poviem vám je to dobrota :-)