Veľkonočný tepšovník

vareska1 - fotkavareska1, 20. apríla 2012
Veľkonočný tepšovník
Foto: vareska1

Tepšovník, paska alebo jednoducho veľkonočný biely koláč - nasladko či naslano. Vždy iný, vždy vynikajúci. Môj manžel si sviatky Veľkej noci bez neho nedokáže Zobraziť celý popisTepšovník, paska alebo jednoducho veľkonočný biely koláč - nasladko či naslano. Vždy iný, vždy vynikajúci. Môj manžel si sviatky Veľkej noci bez neho nedokáže predstaviť, preto som sa rozhodla, že sa o recept s Vami podelím. Tento môj je naslano.

120 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
1
4 dl
0,5 dl
1,5 PL
1,5 KL
Kvások:
3 dl
2 kocky čerstvé
1 PL




Postup

  1. 1

    K múke pridáme soľ, cukor, vajce, kvások, trošku premiešame , pridáme 4 dl teplého mlieka, spracujeme a nakoniec pridáme olej a všetko dobre vypracujeme - približne 5 - 10 minút. Cesto nesmie byť tuhé.

  2. 2

    Prikryté necháme kysnúť približne 30 minút, potom ho vareškou krátko premiešame a necháme stáť ešte asi 5 minút.

  3. 3

    Na pomúčenej doske ho rozdelíme na 4 časti a spletieme do vrkoča. Preložíme na pekáč vystlaný mastným papierom a necháme ešte 15 minút podkysnúť. Pred vložením do rúry ho potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme cca hodinku pri 200 stupňoch na strednej pozícii. Ak je potrebné, neskôr teplotu znížime na 180.

    Veľkonočný tepšovník - obrázok 3

Diskusia k receptu

mariaklara
Určite dobrý, podobné robím aj ja, len to mám ako vianočku. Pozri si.
vareska1
dievčatá, ďakujem za pochvalu, až sa červenám :)))
@mariaklara videla som Tvoju vianočku - KRÁÁÁSNA ... ja som zatiaľ neskúšala, bála som sa, že bude hutná, ale naberám odvahu a určite vyskúšam :-)
jerica
tepšovník mne dobre známy, moja polovička "ta z vyhodu" tepšovník mám ho rada aj keď na východe sa podáva hoc aj k praženici,ale aj na sladko:-)
polovnicka
juuuj krásna..takú pletenú pásku sme robili tiež,ale v peci..ale chcem toho roku urobiť v rúre..ale nevedela som,že na ktorú pozíciu dať plech..čiže na strednú?a koľko asi sa tak pečie?kým nechytí farbu,že?
vareska1
@polovnicka dakujem za pochvalu .... ano, pecie sa v strede a priblizne hodinku - musi byt tak dobre chytena - skor tmavsia, aby bola aj v strede prepecena :)
jerica
@vareska1 ja zas idem na Tvoj tepšovník , volala som mojej švagrinke do Prešova , či robieva aj z tvarohu , nepamätám si , že by svokra piekla z tvarohu. Piekla presne takýto krásny ako máš ty. Švagrinka sa len čudovala , ale vraj možno na Ukrajine .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia